Powszechne przekonanie, że tłuszcze są zasadniczo złe i prowadzą jedynie do otyłości spowodowało, że znaczna grupa ludzi redukuje spożywanie ich do minimum. Efekty diet o radykalnie niskiej zawartości tłuszczu są zaskakujące i powinny skłonić nas do zastanowienia.
Nadwaga spowodowana produktami typu „light” …?
Nie należy stosować zamienników spożywczych typu „light”, które często są pełne słodzików i innych składników przynoszących w rzeczywistości odwrotny skutek od zamierzonego. Zdrowo funkcjonujący metabolizm odzyskasz przy dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczy. Więcej na temat zdrowia metabolicznego dowiesz się na szkoleniu dziewczyn !
Do czego organizm potrzebuje zdrowych tłuszczy?
- pozwalają przyswajać rozpuszczalne w tłuszczach witaminy: A, D, E, K
- dają na długi czas uczucie sytości
- są najbardziej skoncentrowaną formą magazynowania energii
- ograniczają wahania poziomu cukru we krwi
- funkcjonowanie mózgu jest zależne od tłuszczów wysokiej jakości
Które tłuszcze są nie zdrowe?
Wystrzegaj się produkowanych przemysłowo przetworzonych tłuszczy, które są oferowane z maksymalną trwałość i zarazem niską ceną. Orzechy i nasiona tłoczone są a następnie rafinowane przy pomocy rozpuszczalników chemicznych i innych agresywnych substancji. W temperaturze do 270 ° C, a intensywność zapachu jest zminimalizowana. Dodatkowo chemiczne środki konserwujące dodaje się w celu zapobiegania powstawaniu piany, a następnie tłuszcze utwardza się, a końcowy produkt jest pełen tłuszczy trans. Taki proces obróbki tłuszczu powoduje, że jest on dla organizmu bezwartościowy, ale wręcz bardzo szkodliwy … Dlatego powinniśmy bazować na ekologicznych (certyfikowanych produktach)
Tych tłuszczy należy unikać:
- utwardzone lub częściowo uwodornione tłuszcze
- oleje rafinowane
- bezwonne oleje i tłuszcze
- oleje przetwarzane w wysokiej temperaturze, które są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe
- przegrzane (np. przypalone podczas smażenia) tłuszcze
- zjełczałe tłuszcze
- oleje w plastikowych butelkach
- tłuszcze trans
Jakie tłuszcze uważa się za zdrowe?
Zdrowe tłuszcze są traktowane bardzo ostrożnie w czasie procesu produkcyjnego. Drylowanie i tłoczenie nasion często odbywa się ręcznie. Olej jest tłoczony na zimno i w żadnym momencie nie jest narażony na działanie wysokiej temperatury, która jest szkodliwa dla wrażliwych na nią składników. Uzyskiwany w ten sposób tłuszcz nie zmienia podczas produkcji swojego stanu skupienia.
Olej słonecznikowy musi pachnieć nasionami słonecznika, olej sezamowy nasionami sezamu, olej kokosowy orzechem kokosowym, oliwa z oliwek oliwkami itp.
To właśnie tłoczony na zimno olej z pierwszego tłoczenia – łagodny, aromatyczny i nie ogrzewany – wpływa pozytywnie na funkcjonowanie twojego organizmu, oraz znacząco przyczynia się do zachowania zdrowia i witalności.
Olej kokosowy optymalizuje poziom cukru i wrażliwość na insulinę, jednym słowem suma summarum nie masz łaknienia na podjadanie niezaplanowanych śmieci i trzymasz dzienne zapotrzebowanie kaloryczne lub ewentualny deficyt. 1 łyżka ma 130kcal a poprawa wrażliwości insulinowo cukrowej bezcenna (jesteś dużej syta, mniej jesz oraz czujesz się rześko ) i nie koncentruj się aż tak na kaloriach, nie jesteś wstanie wyliczyć ile potrzebujesz kalorii w ciągu dnia, wystarczy, że się schylisz 10x więcej albo umyjesz okna i wydatek energetyczny może zmienić się nawet o 300/400 kalorii a wtedy wychodzi, że się głodzisz, jest to równia pochyła do wypalenia nadnerczy, problemów emocjonalnych i osłabieniem układu odpornościowego a to z kolej zwiększa ryzyko chorób autoagresywnych.
Oczywiście nie zapominajmy o tłuszczach zwierzęcych z upraw ekologicznych :
Racjonalna dieta sportowca – strategie manipulowania węglowodanami w diecie.
Prawidłowe umiejscowienie węglowodanów w diecie determinuje nasze ciało do :
– wydajniejszych treningów
– szybszej regeneracji
– lepszego utleniania kwasów tłuszczowych (utrata wagi)
– lepszego trawienia i samopoczucia
Najpopularniejsze strategię:
Carb targeting – węglowodany usytuowane okołotreningowo; przed treningiem węglowodany w formie skrobiowej (złożonej), po treningu węglowodany w formie prostej (!),
Carb backloading – węglowodany występują popołudniowo, aż do samej kolacji włącznie, początkowe posiłki bilansujemy głównie z białek i tłuszczów,
Carb cycling – rotacja węglowodanowa, ujmująca różne poziomy realizacji węglowodanów w diecie, najczęściej dzielona na dni o wysokim, średnim i niskim spożyciu węglowodanów.
Prozdrowotne działanie tłuszczu i rola w odchudzaniu
Bez zdrowych kwasów tłuszczowych, organizm nie ma prawa działać optymalnie!
Zaburzenie wchłaniania wartości odżywczych i stany zapalne, które pojawiają się bez odpowiedniej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3:9 powodują, że nasz układ odpornościowy jest osłabiony a procesy spalające tkankę tłuszczową ograniczone są do minimum!
Bardzo się cieszę, że ktoś w końcu mówi nie o tym, jakie tłuszcze są złe ale jakie dobre 🙂 serdecznie pozdrawiam i życzę dużo wytrwałości w prowadzeniu bloga, masz sporą wiedzę i dziękuję, że się nią dzielisz z innymi 🙂
Wszystko fajnie i pięknie. Sama stosuję model optymalny czyli wysokotłuszczowy i niskowęglowodanowy. Dziwi mnie tylko brak tłuszczu zwierzęcego – tłustych mięs, smalcu itp.
coś słabo czytasz Lui 😉
„Oczywiście nie zapominajmy o tłuszczach zwierzęcych z upraw ekologicznych :
smalec
wołowina
tłuste ryby
dziczyzna”
Bardzo fajny post, i ogólnie cały blog – cieszę się że tu trafiłam! 🙂
Ja najbardziej lubię i polecam każdemu olej lniany, najlepiej dodawać go do wszystkiego po trochu. I kupować u sprawdzonych sprzedawców ponieważ nie raz widziałam jak olej stał na słońcu a parę dni później kiedy z ciekawości weszłam do sklepu i niby chciałam go kupić Pan zarzekał się że oleje trzyma w lodówce ( której nawet nie miał ).
Wiec na czym mozna bezpiecznie smazyc? Na ktorym oleju? (Wiem,ze najepiej definitywnie usunac smazenine z diety) Dzieki za info
Oliwa z oliwek extra vergine, smalec najlepiej z gęsi.
Właśnie na czym smazyc
Doczytałam się na etykiecie swojego oleju kokosowego że jest w 100% rafinowany. Przyznam, że kupuję go w Biedronce, ponieważ ma dobrą cenę. Powinnam go unikać i szukać nierafinowanego? Czy to jednak nie ma takiego dużego znaczenia?
z tego co sie dowiadywałem u mojego dietetyka to różnica w dużej mierze polega na jakosci. Nierafinowany jest lepszy ale np do kosmetyki ciała czyli twarzy, włosów ale jesli chodzi o smazenie i spożywanie wystarczy rafinowany. Najlepiej żeby był tłoczony na zimno