Użytkowników online: 44

Zielone pędy jęczmienia z dnia nadzień stają się coraz bardziej popularne. Stosuje się je już nie tylko ze względu na zdrową suplementacje w diecie. Wiele osób pije sok z tej rośliny dla poprawienia siły, energii i dla zachowania zgrabnej sylwetki?

Czym jest młody zielony jęczmień?

To młode kilku dniowe pędy jęczmienia. Zbiera się je po osiągnięciu ok. 30 cm, w tym czasie roślina posiada największe zasoby składników odżywczych. Podczas kiełkowania ziarna wytwarzają, bowiem mnóstwo składników, które mają zapewnić rozwój wyrastającym z nich pędom. W sklepach najczęściej można kupić go w formie sproszkowanej, jest to ususzony na proszek sok. Dostępny jest również w formie tabletek i kapsułek.

 Wartości odżywcze

* chlorofil

* witaminy C, E, B1, B2, B6

* selen, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk, krzem

* beta-karoten

* kwas foliowy

* błonnik

* cholina

* antyoksydanty

Uzyskany z pędów jęczmienia ekstrakt zawiera siedem razy więcej witaminy C niż sok wyciśnięty z połowy kilograma pomarańczy, pięć razy więcej żelaza niż szpinak, dziesięć razy więcej wapnia niż odpowiadająca ilość mleka, 25 razy więcej potasu niż pszenica. Warto również wspomnieć o wysokiej zawartości witaminy B12, której niedobory dość często odnotowuje się u osób stosujących dietę wegetariańską czy wegańską.

 Właściwości

* przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie (przeciwzapalne, przeciwnowotworowe,przeciwwirusowe)

* łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne.
* odkwaszające, dzięki dużemu stężeniowi chlorofilu zapewnia organizmowi równowagę kwasowo-zasadową.

* korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.

* może być pomocny w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości.

Wpływ na odchudzanie

* detoksykacja – Twój organizm zacznie funkcjonować skuteczniej i przestanie magazynować nadmierną ilość tkanki tłuszczowej.

* przyspieszenie metabolizmu – Zaczynasz chudnąć dzięki prawidłowemu wchłanianiu składników odżywczych oraz usuwaniu tych niepożądanych. Szybszy metabolizm nie pozwoli na magazynowanie tkanki tłuszczowej.

*utrzymanie wagi– W końcowej fazie odchudzania wpływa korzystanie na utrzymanie wagi i brak efektu jo-jo. Jednocześnie cały czas uzupełnia codzienną dietę w witaminy i minerały, dodając Ci energii do działania.

 

Szczególnie polecany jest on dla:

* osób na diecie odchudzającej,

* diabetyków (badania dowodzą, że picie młodego zielonego jęczmienia znacząco wypływa na poprawienie wyników u osób chorych na cukrzycę)

* osób z anemią, osłabionych, zmęczonych,

* dla osób z podwyższonym cholesterolem, chorobami układu krążenia (w tym chorobami serca)

Proszek z zielonego jęczmienia rozpuść w szklance chłodnej wody, soku owocowego lub soku ze świeżo wyciśniętych owoców. Pamiętaj, woda nie może być gorąca, bo spowoduje straty witamin i inaktywuje enzymy zawarte w zielonym jęczmieniu. Sok należy pić 20 do 30 minut przed jedzeniem, najlepiej 2 razy dziennie. Proszek możesz również dodać do jogurtu, płatków owsianych, zupy czy surówki.