Olej kokosowy jest jednym z niewielu wytworów, które można nazwać SUPERproduktem. Istnieje jednak wokół niego wiele kontrowersji.  Spośród nich można wyróżnić 3 typy opinii ludzkich:

  • Nigdy nie tknę oleju kokosowego, ponieważ zawiera tłuszcze nasycone , a to prowadzi do chorób serca (opinia błędna) .
  • Widzę korzyści ze spożywania oleju kokosowego, ale bardzo go ograniczam z powodu wysokiej kaloryczności (opinia błędna).
  • Używam oleju kokosowego do dosłownie wszystkiego! (mają rację!)

W tym artykule dowiesz się dlaczego powinno się spożywać co najmniej 2 łyżki oleju kokosowego dziennie, aby zrzucić wagę, poprawić stan zdrowia i czuć się świetnie!

Olej kokosowy pomaga zredukować zbędne kilogramy

Mimo, iż łyżka oleju kokosowego zawiera 120 kalorii, to nie wypływają one tak samo na organizm jak 120 kalorii oleju rzepakowego.

Poszczególne rodzaje żywności mogą mieć ogromny wpływ na nasze hormony i zdrowie metaboliczne.

Olej kokosowy działa termogenicznie, bardziej niż inne produkty spożywcze i tłuszcze. Oznacza to, że jedzenie tego wspaniałego produktu zwiększa wydatek energetyczny. Innymi słowy – jedzenie większej ilości oleju kokosowego spali więcej kalorii.

Aby schudnąć trzeba spełniać pewne warunki:

Po pierwsze – musimy doprowadzić do deficytu kalorycznego. Oznacza to, że trzeba jeść produkty zwiększające metabolizm, a nie tłumiące go, dzięki czemu możesz zdrowo się odżywiać i dać swoim mięśniom możliwość spalenia zbędnej tkanki tłuszczowej.

Po drugie – Aby bez wysiłku schudnąć potrzebna jest równowaga hormonalna. Co za tym idzie – utrzymanie w zdrowiu głównie wątroby i tarczycy. Olej kokosowy nie tylko pomaga organizmowi spalić więcej kalorii, ale także chroni wątrobę, dzięki czemu tarczyca może funkcjonować na jeszcze wyższym poziomie.

Jedz olej kokosowy i chudnij!

Olej kokosowy jest prozdrowotny

Pewnie już miałeś okazję poznać żywność działającą przeciwzapalnie i to w jaki sposób zmniejsza ona produkcje wolnych rodników, utrzymując zdrowe komórki poprzez hamowanie stresu oksydacyjnego. Dobry olej kokosowy, nie tylko znajduję się na liście produktów przeciwzapalnych, ale posiada również inne super moce lecznicze:

  • Antybakteryjne –zatrzymuje rozwój bakterii powodujących próchnicę, zakażenia gardła, infekcje dróg moczowych i wrzody.
  • Anty-rakotwórcze – zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych, przy jednoczesnym zwiększaniu odporności
  • Antygrzybiczne – niszczy grzyby i drożdże
  • Przeciwzapalne – hamuje stany zapalne i naprawia tkanki
  • Przeciw-drobnoustrojowe – dezaktywuje szkodliwe organizmy i walczy z infekcją
  • Jest przeciwutleniaczem – chroni przed wolnymi rodnikami
  • Antywirusowe, anty-pasożytnicze – Niszczy wirusy HIV, HTLV-1, oczyszcza organizm z tasiemca czy innych pasożytów, zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, AIDS, zapalenie wątroby i więcej.

Wyobraź sobie jak Twoje zdrowie, odporność i zdolność do spalania tkanki tłuszczowej wzrośnie, jeśli zdecydujesz się na włączenie zaledwie dwóch łyżek oleju kokosowego do pożywienia.

Olej kokosowy stabilizuje poziom cukru we krwi i insuliny.

Może wydawać się dziwne, iż tłuszcz kokosowy ma zdolność do kontroli cukru i insuliny we krwi, gdyż sam ma na niego bezpośredni wpływ. Jest jednak efekt pośredni, w którym dzieje się magia!

Lekarze i dietetycy zalecają u diabetyków przestrzeganie diety o niskiej zawartości tłuszczu i cukru rafinowanego. Musieli pominąć ważny fakt, że olej kokosowy pomaga glukozie wejść w komórkę, spowalniając i zmniejszając poziom insuliny we krwi. Oczywiście, ważnym aspektem jest jedzenie posiłków, które zawierają zróżnicowane wartości, ale szczególnie ważne jest to, aby wybierać tłuszcze najwyżej jakości.

Zdrowe tłuszcze zawarte w oleju kokosowym odgrywają istotną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi: spowalniają procesy trawienne, zapewniając stałą energię z żywności, poprzez obniżenie ogólnego indeksu glikemicznego. Jeśli połączymy spożycie oleju kokosowego z węglowodanami, nastąpi ich rozkład co glukozy, co za tym idzie – poziom cukru we krwi pozostaje stabilny, nawet po posiłku.

Olej kokosowy składa się ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), w przeciwieństwie do nowoczesnych olejów, takich jak olej sojowy, kukurydziany, rzepakowy, które składają się z niestabilnych termicznie kwasów tłuszczowy i mają niską temperaturę dymienia (oleje roślinne oczywiście muszą występować w naszej diecie ale tylko nierafinowane, nie poddane obróbce termicznej i nie potraktowane kwasem fosforowym jak to ma miejsce w 90% produktów w naszych sklepach. Pamięntajmy również o prawidłowej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 do 6, zła proporcja omeg3 1:8 omega6 może powodować stany zapalne). Warto zaznaczyć, że kwasy tłuszczowe MCT, mogą zmniejszać zdolność komórek do wchłaniania cukru we krwi, co może powodować lub nasilać insulooporność i cukrzycę. Zdrowe komórki wykorzystują glukozę, niezdrowe – nie.

Olej kokosowy obniża ryzyko chorób serc

Populacje, które jadają olej kokosowy są najzdrowszymi populacjami na świecie, nic dziwnego zatem, że ich serca są najsilniejsze.

Badania nad Polinezyjczykami, którzy zużywają ponad 60% całkowitej liczby kalorii z kokosa, okazały, iż żyją w doskonałym zdrowiu, bez objawów choroby serca. Mieszkańcy Papui Nowej Gwinei, którzy żerują na oleju kokosowym i innych produktów tej rośliny, nie wykazują żadnych objawów udaru mózgu, czy ataków serca. Natomiast w Stanach Zjednoczonych od 60 lat odnotowuje się coraz większą liczbę chorób serca, czy udarów mózgu. W przeciwieństwie do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, olej kokosowy nie utlenia się podczas wystawiania na tlen, światło czy ciepło. Tym samym nie powoduje uszkodzeń tętnic, poprzez stres oksydacyjny. Jeśli członkowie rodziny cierpieli na choroby serca, włączenie oleju kokosowego będzie miało bezpośredni pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie.

Olej kokosowy wzmacnia czynność tarczycy

Na niektórych stronach internetowych nie znajdziesz nic pozytywnego na temat oleju kokosowego, zwłaszcza jeśli chodzi o jego zdolność do zwiększania wydajności działania tarczycy i tempa przemiany materii.

Zadajesz sobie wówczas pytanie DLACZEGO?

  • Dlaczego 34% dorosłych cierpi na zespół metaboliczny
  • Dlaczego ponad 20 milionów Amerykanów cierpi na jakąś formę choroby tarczycy
  • Dlaczego nasza konsumpcja olejów wielonienasyconych wzrosła od początku 1900

Istnieje wiele opublikowanych badań na temat relacji między olejem kokosowym a metabolizmem i tarczycą. Badania pokazują, że zawiera on unikalne kwasy tłuszczowe, które stymulują przemianę materii, dostarczają organizmowi ogromną energię i potęgują utratę zbędnej masy ciała.

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że niedoczynność tarczycy to choroba autoimmunologiczna, a jest to jeden z głównych powodów, dla których konwencjonalne leczenie farmaceutyczne nie jest nieskuteczne. W celu rozwiązania problemu z tarczycą tak naprawdę trzeba zmniejszyć stan zapalny, ponieważ zapalenie prowadzi do zmniejszenia konwersji T4 do T3 (nieaktywna forma hormonu tarczycy). Organizm musi go przekształcić do tej postaci, zanim będzie wdrożona w użycie.

Olej kokosowy zabija grzybicę Candida

W nowym badaniu, opublikowanym w czasopiśmie American Society for Microbiology w Sferze, zgodnie z Medical Daily, naukowcy stwierdzili, że olej kokosowy może zwalczać zakażenie krwi spowodowane przez grzyby Candida albicans.

Objawy grzybicy Candida:

  • Infekcje grzybicze skóry i paznokci
  • Uczucie zmęczenia, zużycia lub cierpienie z powodu przewlekłego zmęczenia
  • W kwestiach trawiennych: wzdęcia, zaparcia lub biegunki,
  • Występowanie chorób autoimmunizacyjnych, takich jak zapalenie tarczycy typu Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, toczeń rumieniowaty, łuszczyca, twardzina skóry, stwardnienie rozsiane
  • Trudności z koncentracją, słaba pamięć, brak koncentracji, ADD, ADHD
  • Problemy skórne takie jak egzema, łuszczyca, pokrzywka i wysypka
  • Drażliwość, wahania nastroju, lęk, depresja
  • Infekcje pochwy, infekcje dróg moczowych, odbytnicy lub pochwy swędzenie, świąd
  • Ciężkie sezonowe alergie lub swędzące uszy
  • Silne pragnienie spożycia cukru czy innych rafinowanych węglowodanów

Trudno uwierzyć, że możesz mieć grzyby rosnące w organizmie. Obecność Candidy może doprowadzić do utraty wagi, uczucia zmęczenia, większej podatności na stres. Olej kokosowy zatrzymuje rozwój tego grzyba. Na podstawie badań z Rice University szacuje się, że 70% ludzi dotyka grzybicza infekcja ogólnoustrojowa.

Codzienne spożywanie oleju kokosowego pomoże uzyskać płaski brzuch

Czytając 6 poprzednich powodów, nie powinieneś mieć wątpliwości co do skuteczności oleju kokosowego w redukcji tłuszczu. Większość kobiet nie osiąga celu „płaskiego brzucha”, ponieważ nie mają wystarczająco zdrowia. To może, albo nie może mieć sens, ale prawda jest taka, której większość nie chcę usłyszeć.

Co chcą usłyszeć:

  • Spożywając 2 łyżki oleju kokosowego każdego dnia będziesz coraz bliższa/bliższy celu zrzucenia zbędnych kilogramów
  • Olej kokosowy pomoże Ci stłumić tłuszcz trzewny, najbardziej niebezpieczny ze wszystkich , związany z wieloma chorobami
  • Olej kokosowy rozpromieni Twoją skórę, włosy i rozjaśni umysł

Jeśli spodobały Ci się powyższe tezy, to masz szczęście, ponieważ olej kokosowy dokładnie to zapewni.

Badania przeprowadzone u 40 kobiet z otyłością brzuszną dowodzą, że przy spożyciu oleju kokosowego przez okres 12 tygodni BMI uległo znacznemu zmniejszeniu, a obwód talii się zmniejszył. Rzecz jasna, płaski brzuch nie pojawi się w sposób magiczny, czy na pstryknięcie palcem. Może to potrwać kilka tygodni, a nawet miesięcy, od czasu rozpoczęcia nawyku spożywania oleju kokosowego. Są to rzeczy wymagające czasu.

Jest to uniwersalna prawda, jeśli unikasz pójścia na skróty i pracujesz nad czymś silnie, nie tylko osiągniesz swój wymarzony sukces, ale go podtrzymasz. Zadaj sobie pytanie „Wolałabym mieć płaski brzuch w 4 tygodnie, przez okres jednego CZY wolałabym mieć płaski brzuch w 4 miesiące, ale trwający wiecznie?” Twoja odpowiedź zdeterminuje nawyki.

2 łyżki oleju kokosowego każdego dnia jest odpowiedzią na problemu zdrowotne i dla tych, którzy pragną zgubić nieco kilogramów. Zalecane jest zatem używanie tego tłuszczu również podczas gotowania.

Źródła:

http://www.mayoclinic.org/coconut-oil-thyroid/expert-answers/faq-20058244

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226242/

http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.short

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8450295

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080

http://www.mayoclinic.org/coconut-oil-thyroid/expert-answers/faq-20058244