Branża „zdrowej żywności” jest pełna bzdur. W tym artykule znajdziesz wiele oświadczeń zdrowotnych do wszystkich rodzajów żywności, najczęściej na podstawie braku jakichkolwiek dowodów.

Oto TOP 11 „zdrowej żywności”, które w prawdzie mogą zaszkodzić.

Soki owocowe

Soki możesz znaleźć w każdym supermarkecie. Nie zawsze są takie na jakie wyglądają. Zazwyczaj mają małe ilości prawdziwych owoców, a często ich skład nie przekracza kilku składników, takich jak woda, sztuczne aromaty i cukier. Jeśli sięgasz po przemysłowy sok z „prawdziwych owoców”, wiedz, że nie jest to dobry pomysł. Dlaczego? Zazwyczaj pozbyto z nich najcenniejszych wartości, a wszystko co pozostaje to cukier i kilka witamin. Dla przykładu sok z pomarańczy zawiera tyle samo cukru co Coca Cola. Pochłanianie zbyt dużej ilości tego związku może prowadzić do wielu chorób. Spośród nich można wyróżnić: otyłość, cukrzycę typu II, choroby układu krążenia i wiele innych. Dlatego znacznie lepszym wyjściem będzie unikanie soków owocowych, na rzecz jedzenia owoców w postaci stałej.

ile_cukru_jest_w_2015-03-10_10-00-15

Pełne ziarno

Prawdą jest, że z dwojga złego lepiej wybrać pełne ziarno. Nie oznacza to jednak, że pieczywo pełnoziarniste jest zdrowe. To tak jakby powiedzieć, że papierosy bez filtra są zdrowsze niż filtrowane. To błędna logika. Istnieje wiele powodów dlaczego powinniśmy unikać pszenicy, w i tym pełnoziarnistej.

Pszenica jest głównym źródłem glutenu w diecie a dokładnie zmutowanej odmiany Gliadyny – 42 chromosomy. Większość populacji nawet nie zdaje sobie sprawy, że może mieć problem z jej tolerancją. Podczas spożywania glutenu nasz układ odpornościowy może atakować błonę śluzową przewodu pokarmowego, prowadząc tym samym do jej uszkodzenia. Może pojawić się ból, wzdęcia, zmęczenie, zmiana konsystencji stolca.

Jedno z badań oznajmia, że spożywanie dużej ilości błonnika prowadzi do niedoboru witaminy D, jednak musimy pamiętać, że optymalna ilość błonnika z produktów bezglutenowych w diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego . Inne badania dowodzą, że pszenica prowadzi do podwyższenia LDL, aż o 60%.

aid1966805-728px-Test-for-Gluten-Intolerance-Step-2

Nektar z agawy

Na półkach  ze zdrową żywnością z pewnością znajdziesz gdzieś produkt „bezcukrowy”, słodzony agawą. Jest to środek słodzący, reklamowany jako zdrowa alternatywa dla cukru, o naturalnie niskim indeksie glikemicznym. Szkodliwe skutki tego cukru nie mają jednak nic wspólnego z IG. Jest szkodliwe głównie dlatego, gdyż jest naładowany nienaturalną ilością fruktozy, a to może prowadzić do poważnych konsekwencji. Fruktoza jest metabolizowana w wątrobie. Wątroba pełna glikogenu przekształca ten cukier w tłuszcz. Co w konsekwencji może prowadzić do otłuszczenia wątroby i wszelkiego rodzaju problemów metabolicznych, takich jak: odporność na insulinę, hormony i leptyny, a w ostateczności do otyłości i cukrzycy.

Zwykły cukier biały zawiera około 50% fruktozy, gdzie w agawie sięga on 90%. Teraz już wiesz, agawa jest znacznie gorsza, jak cukier!syrop-z-agawy

 

Napoje dla sportowców

Napoje dla sportowców zostały stworzone dla osób aktywnych fizycznie, którzy właśnie zakończyli intensywną sesję treningową, gdzie doszło do wyczerpania glikogenu i dużej potliwości.

Z tego powodu zawierają:

  • Wodę – w celu uzupełnienia utraconych płynów,
  • Elektrolity – w celu uzupełniania sodu, który został utracony podczas wydzielania potu,
  • Cukier – który koniecznie trzeba dostarczyć po intensywnym treningu

Nie potrzeba dodatkowych elektrolitów, chyba że miał miejsce BARDZO intensywny trening. Poza tym większość ludzi JUŻ spożywa za dużo cukru. Jedna butelka Gatorade zawiera ponad 30g cukru. Najlepszym rozwiązaniem woda, należy nawadniać się zwłaszcza okołotreningowo.

„Zdrowe”Oleje roślinne

Postrach nad tłuszczami nasyconymi zawładnął światem do tego stopnia, że zaczęto spożywać produkty jeszcze gorsze!

Doskonałym przykładem są przemysły produkujące oleje z nasion, jak np. olej sojowy, kukurydziany czy bawełniany. Wymienione tłuszcze wydobywane są z nasion, przy użyciu bardzo ostrych metod przetwarzania, są między innymi:  poddawane wysokiej temperaturze , wybielaniu oraz rafinowane kwasem fosforowym, dokładnie ten sam kwas co znajduje się w cocacoli, przez to stają się toksyczne. Mało tego zawierają spore ilość kwasów tłuszczowych omega-6, bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Powinniśmy ich dostarczać znacznie mniej, a jeśli już to głównie z mięsa i orzechów. W prawdzie omega-6 spożywamy w dużym nadmiarze, co rodzi nam masę problemów. Wyróżniamy między innymi stany zapalne, które są główną przyczyną chorób przewlekłych. Ponadto przemysłowe oleje roślinne zawierają 0,56-4,2% kwasów trans, które są silnie toksyczne. Proporcja kwasów tłuszczowych omega3 do omega6 powinna być 1:1 a statystyki pokazują, że dysproporcja jest na poziomie 1:15

Nie odnosi się to do olejów tłoczonych na zimno, nierafinowanych i nie zjełczałych. Niestety większość przemysłowych olejów jest toksyczna.

Produkty beztłuszczowe i o obniżonej zawartości tłuszczu

Od kiedy pierwszy raz wyszła informacja o „low-fat” , wytwórcy rozpoczęli produkcję „zdrowych” wytworów, które były niskotłuszczowe lub beztłuszczowe. Jedynym problemem było to, że nie były smaczne. Zaczęto więc dodawać środki chemiczne, sztuczne substancje słodzące i ogromne ilości cukru. W efekcie końcowym zostało zastąpione to co było dobre – tłuszcz, tym co jest złe – cukier. Stąd otrzymujemy całkowicie „zdrowy” niskotłuszczowy jogurt pełen szkodliwych składników.

Należy omijać produkty Low-Fat i Fat-Free!

Śmieciowe produkty bezglutenowe

Wiele osób zaczęło unikać glutenu – białka występującego głównie w pszenicy, orkiszu, życie i jęczmieniu. Prawie 1/3 mieszkańców Stanów Zjednoczonych chce go wycofać z diety. Producenci podchwycili temat i rozpoczęła się szeroka oferta różnego rodzaju żywności bezglutenowej. Zamiast ziarnka glutenu, są one wykonane z innych rodzajów skrobi, jak skrobia ziemniaczana, skrobia z tapioki lub innych. W efekcie powstaje produkt rafinowany, pozbawiony składników odżywczych i powodujący równie wysoki skok cukru, podobnie jak pszenica. Wyroby bezglutenowe często naładowane są sztucznymi chemikaliami, nie mówimy tutaj o produktach występujących naturalnie bez glutenu. Zaleca się unikanie żywości oznakowanej „gluten-free”, gdyż w większości przypadków okazuję się być przetworzona. Tylko jemy to co matka natura nam dała i robimy z tego cuda kulinarne

d1b479d389e11f06e0a27ef3fced9ea1

Margaryny i sztuczne masła

„Marzę, aby masło smakowało bardziej jak margaryna, powiedział nikt nigdy”. – Danny J.Albers

Najbardziej znanym przykładem „zdrowej” alternatywy dla masła jest margaryna. Kiedyś naładowana tłuszczami trans, dzisiaj zawiera głównie oleje roślinne. Zużycie masła spadło, konsumpcja margaryny poszła w górę. Problem polega na tym, że masło jest zdrowe, margaryna nie. Dobre masła są bogate w kwas masłowy(butanowy) i witaminę K2, co ma pozytywny wpływ na zdrowie i potrafi zminimalizować ryzyko problemów wieńcowych, Margaryna jest w przetworzonej żywności i może powodować nudności, stany zapalne i wiele chorób.

Jedne z badań dowodzą, iż zastąpienie masła margaryna prowadzi do znacznie zwiększonego ryzyka zgonu z powodu ataku serca.

Batony energetyczne

Batony energetycznie podobnie jak napoje dla sportowców – większość ich nie potrzebuje.

Jeśli jesteś zawodowym atletą, który rozpaczliwie potrzebuje wysokiego spożycia białka i dostarczenia posiłków co 2-3h, to z pewnością batony będą wygodną alternatywą. Jednak większość ludzi jada je za często, a w prawdzie nie zawierają niczego, czego byś nie dostarczył z normalnym posiłkiem. Batony energetyczne należą do produktów wysoko przetworzonych. Mimo dużej ilości białka nadal są pełne niezdrowych składników, takich jak cukier, biała mąka i sztuczne aromaty. Oczywiście istnieją pewne zdrowsze marki, dlatego czytaj etykiety! Kiedy jesteś głody i ograniczony czasowo batony energetyczne sprawdzą się na pewno lepiej niż hamburger i cola.

Produkty niskowęglowodanowe

Istnieje grupa uważająca tłuszcz jako źródło wszelkiego zła, niektórzy za wroga mają węglowodany. Tym samym producenci zaczęli wprowadzać na rynek śmieciowa żywność low-carbs. Nawet jeśli coś jest ubogie w węglowodany i pomoże Ci schudnąć, nadal jest bardzo niezdrowe. Przykładem są batony Atkins. Paskudne, wysoko przetworzone produkty, których nikt nie powinien spożywać. Wystarczy spojrzeć na skład, nie ma w nim nic dobrego. Jeśli masz zamiast przejść na dietę niskowęglowodanową sięgaj po prawdziwe produkty, najlepiej batony zrobione przez siebie.

„Zdrowe” płatki śniadaniowe

Większość płatów jest również wysoko przetworzona i pełna cukru. Okazują się być jedną z najgorszych żywności. Producenci wzmacniają je syntetycznymi witaminami i umieszczają niewielkie ilości pełnego ziarna w mieszance, następnie sprzedają produkty jako zdrowe. Nie daj się nabrać na etykiety – niskotłuszczowe, beztłuszczowe, pełne ziarno itd. Wystarczy spojrzeć na skład z tyłu. Zaczynając dzień od słodkich płatków, niedługo później możesz doznać rozbicia w postaci ponownego głodu, pragnienia o innym węglowodanym posiłku i senności/

 Coś jeszcze?

Jeśli na opakowaniu oznajmiają, że produkt jest „zdrowy”, to prawdopodobnie nie jest.

źródła:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-4522.1994.tb00244.x/abstract
http://ajcn.nutrition.org/content/83/6/S1483.full.pdf+html
http://ajcn.nutrition.org/content/86/4/895.full
http://diabetes.diabetesjournals.org/content/54/7/1907.short
http://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-2-5
http://hyper.ahajournals.org/content/45/5/1012.short
http://ajpregu.physiology.org/content/295/5/R1370.long
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/
http://ajcn.nutrition.org/content/76/2/351.short
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6111631
http://www.nature.com/ajg/journal/v106/n3/full/ajg2010487a.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1954879/
http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=846684
http://www.nature.com/ajg/journal/v107/n12/full/ajg2012236a.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292448/
http://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v13/i1/146.htm
http://ajcn.nutrition.org/content/89/4/1037.short
http://www.medpagetoday.com/upload/2013/3/1/journal.pone.0057873.pdf
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(00)04041-1/abstract