Niestrawność, zgaga, zespół jelita drażliwego, zapalenie błony śluzowej żołądka oraz wzdęcia są bolesnymi i niewygodnymi dolegliwościami  trawiennymi. Są też niestety zbyt powszechne. Dlaczego?

Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że ulgę powyższym dolegliwościom przyniosłaby zmiana diety. Najczęściej jednak sięgają po środki zobojętniające kwas żołądkowy, które oferują jedynie szybką i łatwą poprawę. Niestety takie podejście nie zatrzyma dolegliwości trawiennych.

Leczenie wcale nie musi być trudne, nie trzeba podejmować restrykcyjnych zmian w swojej diecie. Istnieje kilka naturalnych składników, które mogą Ci uporać się z problemem trawiennym . Poniżej znajdziesz 10 sposobów łagodzenia pokarmowego cierpienia, które łatwo możesz włączyć do codziennego posiłku.

5 rzeczy, które należy unikać:

Ziarna bogate w gluten

Choć jest to temat dyskusyjny ostatnimi czasy, wiele osób może nie zdawać sobie sprawy ze swojej wrażliwości ma gluten. Pszenica, jęczmień i żyto to ziarna zawierające gluten. Może on hamować rozwój mikrokosmków jelitowych, powodując zaburzenia wchłaniania składników odżywczych oraz nadmiar gazów. W pierwszej kolejności trzeba wyeliminować Gliadynę czyli pszenice

Dieta FODAMPS

Jest to dieta o małej zawartości składników fermentujących oligo-, di- i monocharydów oraz polio li. Uważa się, że zawierają one węglowodany trudne do strawienia, powodując wzdęcia.

Popularne w FODAMPS:

Powszechne „wyzwalacze”

Przeciętna dieta i styl życia nie są przyznaje dla układu pokarmowego. Często problemy trawienne są wywołane przez:

  • Napoje gazowane
  • Piwo
  • Mleko i produkty mleczne
  • Tłuste i pikantne posiłki
  • Nikotyna
  • Kofeina
  • Słodkie alkohole
  • Wszystko zależy od indywidualnych tolerancji, ale warto o tym pamiętać

Picie wody podczas posiłku – szczególnie zimnej!

Biorąc kilka łyków podczas posiłku jest w porządku. Jeśli jednak napijesz się nieco więcej możesz rozcieńczyć kwas solny w żołądku, który jest odpowiedzialny za rozkład posiłków. Im mniej rozłożonego posiłku, tym więcej wzdęć. Najlepiej unikać zimnej wody, która powoduje zwężenie naczyń krwionośnych, co oznacza, że składniki nie wchłaniają się sprawnie.

Łączenie skrobi i białka

Skrobia zazwyczaj przechodzi przez układ pokarmowy bardzo szybko, trafiając do jelita cienkiego. Tymczasem białka nie. Gdy zostaje zmuszona do opóźnienia z powodu zmieszania z białkami, węglowodany zaczynają proces fermentacji tworząc nadmiar gazów.

5 rzeczy, które warto włączyć:

Rośliny lecznicze i zioła

  • Wiąz czerwony jest ziołem łagodzącym podrażnienia przewodu pokarmowego,
  • Sok Aloe Vera działa w celu oczyszczenia przewodu pokarmowego z resztek pozostałej żywności,
  • Herbaty ziołowe takie jak: rumianek, mięta, kozieradki są znane z ulgi w leczeniu zgagi

Kilka prostych sztuczek

  • Żucie gumy zwiększa wydzielanie śliny, co zmniejsza poziom kwasu w przełyku, jednak nie umiejętne żucie gumy powoduje, że łykamy powietrze które trafia do żołądka, jelit i powoduje wzdęcia i zmożone gazy.
  • Udowodniono, że spanie na lewym boku zmniejsza nacisk na układ trawienny,

Mniejsze porcje 

Zbyt duży posiłek na raz może przeciążyć układ pokarmowy. Organizm wówczas nie może rozłożyć całej żywności, przez co nie zostają wchłonięte wartości odżywcze. Doprowadza to do nasilenia procesów fermentujących powodując ogólny dyskomfort.

Naturalne środki zaradcze dla równowagi pH

Warto spróbować pół szklanki wody z łyżką sody oczyszczonej. Dzięki odczynowi zasadowemu pomoże zneutralizować nadmiar kwasu. Z drugiej strony wypicie odrobiny octu jabłkowego pobudza produkcję kwasu w celu lepszego trawienia.

Probiotyki

Włączanie probiotyków i enzymów trawiennych do codziennej diety może mieć zbawienny skutek w leczeniu złego stanu zdrowia jelit i układu pokarmowego. Kiszonki są najlepszym rozwiązaniem dla wzmocnienia systemu obronnego naszego organizmu. Zawierają kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w jelitach, tym samym wspomagając  trawienie i wchłanianie składników.

źródła:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202369/
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2036.2007.03549.x/full
http://www.nature.com/ajg/journal/v108/n9/full/ajg2013198a.html
http://ajcn.nutrition.org/content/94/3/709.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15932367
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21615553