Zlikwiduj zmęczenie – 9 najlepszych sfermentowanych produktów spożywczych

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Spróbuj tych: ProbiotykiTarczycaJelitaOdchudzanieInsulinoopornośćCukrzyca II

Podziel się ze znajomymi :)
  • 245
  •  
  • 199
  •  
  •  
  •  
    444
    Shares

Proces fermentacji sprzyja namnażaniu się ważnych dla Nas bakterii, takich jak  Lactobacillus i Bifidobacteria . To sprawia, że produkty fermentowane są dobrym źródłem probiotyków dla wegan , ponieważ jest to żywność głównie roślinna. Zanurzone w solance warzywa tworzą środowisko, w którym giną niebezpieczne bakterie chorobotwórcze, za to sprzyja pożytecznym bakteriom, które rozkładają laktozę i inne cukry w pożywieniu , co ułatwia trawienie . A kiedy dotrą do jelita, nadal pomagają trawić żywność  i trzymają w ryzach wrogie bakterie typu E. coli i C. difficile.  Istnieje wiele badań dokumentujących, jak korzystne dla zdrowia są tego typu produkty.

1. Natto

Natto to produkt otrzymywany z soi, którą poddaje się procesowi fermentacji. Do gotowanych ziaren soi dodaje się bakterie Bacillus. Jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza, błonnika i witaminy K2. Być może o tym nie słyszeliście, ale K2 jest niezbędna dla zdrowia serca, jak również wypłukuje wapń z tętnic, który wnika w kości, gdzie jest potrzebny.  Natto zawiera również nattokinase, potężny środek przeciw krzepliwości krwi, który chroni serce i mózg, oraz obniża ciśnienie krwi.   OCZYŚĆ SWOJE TĘTNICE W NATURALNY SPOSÓB

2. Kefir kokosowy 

Wyglądem coco kefir przypomina jogurt, oprócz tego, że ma bardziej płynną konsystencję. Naukowcy zgłosili, że coco kefir może zmniejszyć podrażnienie w jelitach, zapobiegając przedostawaniu się do krwi toksyn i patogenów. W internecie można kupić  ziarna kefirowe (grzybki kefirowe)  niezbędne do procesu fermentacji. PEŁEN WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH COCO- KEFIR!

3. Kombucha

Wykonana  z herbaty, wody, miodu, drożdży i bakterii kombucha stała się ostatnio popularna ze względu na właściwości probiotyczne. Jest przyjemnie gazowana, jak oranżada. Badania wykazują, że napój ten pomaga zwalczać  bakterii E. coli i Staphylococcus aureus  w przewodzie pokarmowym, przez co pomaga chronić organizm przed chorobami i wspomaga trawienie.  Najzdrowsza herbata na świecie – 8 korzyści zdrowotnych wynikających z picia Kombuchy

4. Kiszona kapusta

Praktyczny przewodnik po zdrowym odżywianiu - odżywianie dla utraty wagi.

Uwolni się raz na zawsze od niezdrowych nawyków, które szkodzą i niszczą ciało. Naucz się prawidłowo jeść, dając ciału to, czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania

Do tradycyjnego kiszenia kapusty stosuje się wodę, sól i kapustę. Kwaśny smak jest wynikiem lakto fermentacji lub rozpadu laktozy przez bakterie probiotyczne. Jedna porcja dostarcza potężnej dawki zdrowych probiotyków, a ponadto badania wykazały, że surowa kiszona kapusta zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych. Warto samemu ukisić kapustę w kamionce z dodatkiem soli himalajskiej. Pamiętaj, że kwaszona kapusta nie jest tak zdrowa, jak kiszona. Domowa kiszona kapusta może być twoją tajna bronią przeciw rakowi i chorą serca – profilaktyka zdrowia #01

5. Kimchi

To azjatycka fermentowana kapusta, nieco podobna do kapusty kiszonej, która jest źródłem całego mnóstwa probiotyków. Rozległe badania wykazały, że przyczynia się do utrzymania zdrowia jelit, obniża poziom homocysteiny i poprawia paramerty całego lipidorgamu oraz sprawia, że mamy  lepsze funkcji poznawcze.  Ponadto z badań wynika, że ma działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu komórek, oraz wspiera ogólną odporność organizmu.  Fundament sprawnej psychiki i układu odpornościowego – Jedzenie probiotyczne i prebiotyczne

6. Tempeh

Ten indonezyjski „placek” ma orzechowy smak i charakterystyczną teksturę, dlatego też często używany jest jako zamiennik mięsa w wielu wegańskich przepisach. Tradycyjnie wykonany jest z soi i startera drożdżowego, a kontrolowana fermentacja niezbędna do jego przygotowania sprawia , że jest on  doskonałym źródłem bakterii probiotycznych.  Tempeh jest również bogaty w białko, wapń, żelazo i magnez.

7. Ogórki kiszone

Surowe kiszone ogórki, podobnie jak kapusta, są doskonałym wprowadzeniem do świata fermentowanych produktów spożywczych. Są popularne i łatwe w przygotowaniu. Kwaszeniu ulegają poprzez lakto fermentacje. Są przepyszną przekąska,  wspomagają trawienie oraz silnie wspierają układ odpornościowy.  Sok z kiszonej kapusty, naturalny eliksir dla zdrowia.

8. Lassi

Jest to indyjski napój przyrządzony z jogurtu, przypraw i wody, a czasem z dodatkiem owoców. Lassi jest lekkostrawny, pomaga przywrócić jelitom  przyjazną florę bakteryjną, oraz łagodzi podrażnienia w okrężnicy.  Najzdrowsze jest lassi na bazie koziego mleka. Weganom polecam lassi z jogurtu z mleka kokosowego lub migdałowego.

 

Praktyczny przewodnik po zdrowym odżywianiu - odżywianie dla utraty wagi.

Uwolni się raz na zawsze od niezdrowych nawyków, które szkodzą i niszczą ciało. Naucz się prawidłowo jeść, dając ciału to, czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania




2 Komentarze

Dodaj komentarz