100 Typowych nieporozumienia na temat węglowodanów

Przede wszystkim musimy głośno powiedzieć, że to rodzaj i ilość nadmiernie jedzonych węglowodanów przyczynia się do otyłości i chorób metabolicznych, ponadto przetworzone węglowodany bardzo często łączone są z jeszcze nie zdrowszymi substancjami jak. kwasy tłuszczowe trans, problematyczne konserwanty, czy syropy fruktozowy.

 

Co to są węglowodany?

Są organicznymi związkami chemicznymi składającymi się z atomów węgla, wodoru oraz tlenu. Występujące w naszej diecie mogą być podzielone na trzy kategorie:

Cukry

słodkie, krótko-łańcuchowe węglowodany zawarte w żywności. Przykładami są glukoza, fruktoza, galaktoza i sacharoza.

Skrobia

długie łańcuchy cząsteczek glukozy, które ulegają rozkładowi w układzie trawiennym.

Błonnik

A zdrowie człowieka 

➡️Jego działanie rozpoczyna się w żołądku od wstępnego trawienia, a kończy w jelitach gdzie zamieniany jest na maślan sodu, tak tak ten preparat, który tak rekomenduje w wsparciu zdrowia naszego układu pokarmowego.

➡️Błonnik jest przyjazny bakteriom jelitowym i przykładowo zwalcza zaparcia.

➡️Błonnik wspomaga utratę masy ciała i przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi.

➡️Nic więc dziwnego, że jak pokazują badania – ludzie, którzy jedzą najwięcej błonnika są najzdrowsi. U tych osób występuje niższe ryzyko chorób serca, otyłości i cukrzycy typu 2. Ludzie spożywający błonnik także dłużej żyją.

Zalecana dzienna dawka

➡️Zalecana dzienna dawka błonnika to 25 gramów dla kobiet i 40 gramów dla mężczyzn.

➡️Jednak większość ludzi je tylko około połowę tego, czyli 15-17 gramów błonnika dziennie. Na szczęście, zwiększenie spożycie błonnika jest stosunkowo proste, a niektóre pokarmy, które są bogate w błonnik są również bardzo smaczne i łatwo je włączyć do diety.

Problematyka błonnika

Uwaga – duże ilości błonnika mogą zaburzać wchłanianie witamin i minerałów (osoby z wrzodami żołądka, refluksem, zaburzoną błoną śluzową żołądka i jelit, muszą zwrócić szczególną uwagę na dużą ilość błonnika w diecie, ponieważ błonnik może działać drażniąco na nasz układ trawienny)

Węglowodany dobre

Węglowodanami dobrymi możemy nazwać wszystkie węglowodany, które nie zostały oczyszczone z błonnika, witamin, minerałów, błonnika oraz  innych pierwotnie występujących naturalnie w tym produkcie. Miód czy suszone owoce są węglowodanami prostymi jednak zaliczamy je do węglowodanów prostych, ponieważ nie zawierają większej ilości błonnika i kwasów tłuszczowych, które optymalizują uwalnianie cukru w naszym organizmie.

Węglowodany proste

Zanim przejdę do meritum pamiętaj aby nie mylić węglowodanów prostych od rafinowanych – przetworzony.

Proste węglowodany składają się z zaledwie jednej lub dwóch cząsteczek cukru, z reguły mają niski (IG) Indeks Glikemiczny, (ŁG) Ładunek glikemiczny oraz (IS) Indeks Sytości. W związku z tym organizm nie potrzebuje zbyt wiele, aby je strawić i wchłonąć (jako glukozę) do krwiobiegu. Z tego powodu proste węglowodany podwyższają poziom cukru we krwi znacznie szybciej niż węglowodany proste. Pamiętaj, że węglowodany mają swoje miejsce w zdrowym odżywianiu np. po treningu aby szybko uzupełnić glikogen.

Pojedyncze cukry obejmują:

  • Fruktoza (naturalnie występująca w owocach. Mimo, że owoce mają węglowodany proste to nie podnoszą tak szybko cukru, ze względu na towarzystwo błonnika, który optymalizuje poziom glikemii – poziom cukry w naszym organizmie.
  • Galaktoza (występująca w produktach mlecznych)

Podwójne cukry obejmują:

  • Laktoza (występująca w mleku i innych produktach mlecznych)
  • Maltoza (występująca w niektórych warzywach i ziarnach)

Proste węglowodany występują w naturalnych produktach tak jak miód, pyłek pszczeli czy owoce, ale również znajduje się w przetworzonej żywności, takiej jak cukier stołowy, słodycze, syropy i napoje słodzone.

Proste węglowodany nie mają dodatkowych składników, takich jak błonnik, kwasy tłuszczowe czy skrobia, aby spowolnić trawienie.

Naturalne źródła prostych węglowodanów to zdrowe produkty, które można włączyć do zdrowego odżywiania – zawierają witaminy, minerały, białko i błonnik.

Lista węglowodanów prostych

Dojrzałe banany, rozgotowany ryż, pieczone ziemniaki, lepiej jeść bezpośrednio po treningu (80% prostych : 15% złożonych : 5% kwasów tłuszczowych ), ponieważ one uzupełniają bardzo szybko glikogen w mięśniach i przyspieszają regenerację.

Węglowodany złożone

Złożone węglowodany posiadają w swoim składzie odpowiednie ilości błonnika, kwasów tłuszczowych i skrobi. Składają się z dłuższych łańcuchów cząsteczek cukru, co powoduje, że trawienie trwa dłużej. Ponieważ złożone węglowodany są trawione wolniej niż węglowodany proste, większość źródeł nie zwiększa poziomu cukru we krwi tak szybko jak węglowodany proste.

Węglowodany skrobiowe rośliny strączkowe, zboża, groch i ziemniaki. Węglowodany z dużą zawartością błonnik pokarmowego jest również uważany za skrobię i znajduje się w nie-skrobiowych warzywach i pełnych ziarnach.

Podobnie jak w przypadku prostych węglowodanów, niektóre są zdrowsze niż inne.

Najzdrowsze złożone węglowodany są nie przetworzone oraz nie rafinowane. Całe ziarna (zamiast białej mąki, mąka ), warzywa skrobiowe, warzywa nieskrobiowe i rośliny strączkowe są najlepszymi złożonymi węglowodanami.

Przykładami takich produktów są brązowy ryż, komosa ryżowa, jęczmień, bulgur, płatki owsiane, inne pełne ziarnaZiemniaki i słodkie ziemniaki, kukurydza i rośliny strączkowe (fasola, groch) są również węglowodanami złożonymi.

Całe ziarna, rośliny strączkowe i warzywa bogate w skrobię dostarczają znaczne ilości błonnika. Włókno jest ważną częścią diety : pomaga utrzymać zbyt wysoki poziom cukru we krwi, może pomóc regulować poziom cholesterolu i jest ważny dla zdrowia jelit.

Natomiast rafinowane skrobie, takie jak rafinowane ziarna, mają dość niską zawartość błonnika. Mogą mieć witaminy i minerały, jeśli zostały wzbogacone, ale pełne ziarna naturalnie zawierają w sobie witaminy i minerały, ponieważ nie zostały pozbawione przetwarzania.

 

Dobrej jakości np. kasze, ryż, banany niedojrzałe, bataty, komosa ryżowa lepiej jeść przed treningiem (70% złożonych : 10% prostych : 20% kwasów tłuszczowych )

Lista węglowodanów złożonych

Brązowy ryż, komosa ryżowa, jęczmień, bulgur, płatki owsiane, inne pełne ziarna. Ziemniaki i słodkie ziemniaki, kukurydza i rośliny strączkowe (fasola, groch) są również węglowodanami złożonymi.

Węglowodany złe

Cukry występujące w formie oczyszczonej, uzyskiwane z roślin jadalnych bogatych w węglowodany w szczególności przyczyniają się do tycia. Bowiem mechanicznie, bądź podczas innych czynności preparujących zostały pozbawione błonnika i wielu innych składników odżywczych. Ów proces doprowadza do powstawania cukrów prostych.

Węglowodany przetworzone-rafinowane-oczyszczone

Po zjedzeniu węglowodanów oczyszczonych poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, gdyż cukry te są trawione bardzo szybko i prawie natychmiast jako glukoza dostają się do krwiobiegu.  Dieta bogata w węglowodany oczyszczone prowadzi do otyłości, hypoglikemii, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca, nowotworów i wielu innych chorób. 

Najgorsze źródła węglowodanów przetworzonych

Ciastka, cukierki, batony, słodkie napoje bogate w syrop glukozowofruktozowy itp.  powinny być z urzędu zminimalizowane do zera.

Uzależnienie od cukru – objawy

Choroby związane ze zwiększonym spożyciem cukru szerzą się w przerażającym tempie. Cukrzyca, problemy sercowo-naczyniowe, nowotwory, a nawet zmęczenie nadnerczy to tylko niektóre z poważnych chorób przewlekłych związanych z nadmiernym spożyciem słodkiej białej trucizny.

Wiele osób zdaje sobie sprawę, że są uzależnieni od cukru, gdy przez cały dzień, często odczuwają ochotę na coś słodkiego i pocieszają się, że spożycie słodkiej przekąski da im to trochę energii.

Czy stałeś się uzależniony od cukru? Jesz za dużo cukru? Oto znaki ostrzegawcze jeśli tak właśnie jest.

Zmęczenie i brak energii

Ciągłe uczucie zmęczenia i znużenia jest jednym z największych znaków masz zbyt dużo cukru w diecie.
Chociaż pokarmy o wysokiej zawartości cukru mogą dać tymczasowo poczucie zwiększonej energii, katastrofa, która przychodzi później jest straszna. if you’re eating (or drinking) too much sugar.”>Uczucie zmęczenia cały czas może być znakiem, że nadszedł czas, aby ponownie zbadać swoją dietę, aby zobaczyć, czy przypadkiem nie dostarczasz organizmowi zbyt dużo cukru.

Nieustanna ochota na słodycze

If you find yourself craving the sweet flavor of sugary snacks on a daily basis, chances are you’ve become a sugar addict. „>Jeśli zmagasz się z pragnieniem na słodki smak na co dzień, są szanse, że stałeś się uzależniony od cukru.
Spożycie cukru może utworzyć reakcję łańcuchową z uczuciem wzmożonego pragnienia na słodycze. Jeśli odczuwasz takie anomalie w swoim trybie życia, może być to oznaką, że jesteś uzależniony od cukru.

Częste przeziębienia i infekcje

Jeśli zauważyłeś, że chorujesz częściej niż kiedyś, może być to spowodowane zwiększonym spożyciem cukru. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może osłabić układ odpornościowy, dzięki czemu upośledza naturalną zdolność organizmu do zwalczania przeziębienia, wirusów grypy, a nawet chorób przewlekłych. Aby wzmocnić układ odpornościowy należy unikać cukru w diecie oraz wspomóc się naturalnymi metodami.

Niepokój lub depresja

Podobnie jak jedzenie zbyt dużej ilości cukru może wprowadzić Twoje ciało w zły stan fizyczny, może również negatywnie wpłynąć na Twój stan psychiczny i emocjonalny.

Gdy działanie energetyczne- wzmacniające cukru ulega wykończeniu, przychodzi fizyczne zmęczenie „spadek cukru” może towarzyszyć temu odczucie psychicznego zmęczenia i przygnębienia. Uczucia związane z depresją, takie jak senność, smutek i wycofania społecznego, mogą być doświadczane przez uzależnionych od cukru. Uczucie niepokoju, nerwowość, poczucie winy i żalu mogą być również znakiem, że słodka dieta wymaga regulacji. Jeśli cierpisz z powodu lęku lub depresji, możesz spróbować Olejków eterycznych w ramach aromaterapii.


5. Problemy skóry i stóp (w tym cienie pod oczami)

Cukier ma wpływ na stan zapalny organizmu, może również przyczynić się do zapalenia skóry. Jeśli jesteś w grupie osób które cierpią na trądzik, trądzik różowaty, wyprysk, lub nawet tylko nadmierny łojotok lub suchość skóry, cukier również może być winowajcą tych dolegliwości i należałoby przyjrzeć się diecie. Niektórzy ludzie uważają, że zredukowanie spożycia cukru w ich diecie znacznie poprawia problemy skórne (nie wspominając o ich ogólnym stanie zdrowia).

Według dr Sherri Greene, podologa w Nowym Jorku, cukier może mieć również wpływ na stany zapalne stóp. Zapalenie może pojawić się na nodze jak i powięzi podeszwy, powoduje ból w grubym paśmie tkanki, która biegnie wzdłuż dolnej części stopy, w pięcie, lub w innym miejscu stopy.

Wspomniano w przeszłości, że zbyt duże spożycie cukru może również powodować zmęczenie nadnerczy i są osoby które uważają że jedną z oznak zmęczenia nadnerczy są ciemne kręgi pod oczami.

6. Problemy z wagą

Organizm ludzki jest ustawiony tak, aby pomieścić ograniczoną ilość cukru. Gdy ciało wypełni już swój limit, a cukier nadal jest dostarczany, nadmiar jest przekształcany i przechowywany jako tkanka tłuszczowa. To może szybko doprowadzić do problemów z wagą i otyłością takich jak: wysoki poziom cholesterolu we krwi, choroby serca, bezdech senny, i wiele innych.

7. Wysokie ciśnienie krwi

Problemy z ciśnieniem krwi mogą być spowodowane nadmiarem sodu w diecie, ale raczej odnoszą się częściej do nadmiaru cukru w diecie.

W badaniu przeprowadzonym w 2010r przez naukowców z University of Colorado – Denver, ponad 4500 dorosłych badano, a dane zebrane wykazały, że istnieje związek między nadciśnieniem (wysokim ciśnieniem krwi) i nadmiernym spożyciem cukru. Tak więc, jeśli masz wysokie ciśnienie krwi, nie oceniaj zbyt pochopnie solniczki i przyjrzyj się spożyciu cukru.

8. Problemy stomatologiczne

Praktycznie każdy słyszał, że cukier nie jest dobry dla zębów, i to jest prawda. Jeśli regularnie znajdujesz się w fotelu dentystycznym z powodu stałych ubytków wymagających naprawy i wypełnień kanałów korzeniowych, może to cukier jesz przyczyną problemu. Cukier zawsze znajdzie drogę do zakamarków w zębach, gdzie stanowi pożywkę dla bakterii próchniczych, powodujących bolesne problemy z zębami. Upewnij się, że stosujesz odpowiednie środki dla naturalnej pielęgnacji jamy ustnej.

9. Cukrzyca

Jedzenie zbyt dużo cukru lub słodkich pokarmów może powodować przyrost masy ciała, a przyrost masy ciała może zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu II.

Nawet jeśli kiedykolwiek nie zdiagnozowano w pełnym wymiarze cukrzycy u wielu ludzi, są oni często w grupie „pre-diabetyków” i nawet nie zdają sobie sprawy. Jeśli czujesz się ciągle głodny lub spragniony pomimo regularnego odżywiania i nawadniania, jeśli po nadmiernym spożyciu cukru skóra staje się zaczerwieniona lub czujesz się bardzo słaby i „wyłączony”, jeśli pominąłeś posiłek, może powinieneś porozmawiać z lekarzem na temat ryzyka cukrzycy. Istnieją inne wczesne objawy cukrzycy, których nie należy ignorować.

10. Problemy z sercem

Słodka dieta ma potencjał, aby siać spustoszenie w naszym organizmie.

W badaniu przeprowadzonym na szczurach z Case Western University Reserve, stwierdzono, że dieta bogata w sacharozę przyspiesza śmierć i zwiększa ryzyko problemów kardiologicznych bardziej niż dieta bogata w fruktozę, wysoką zawartość tłuszczu lub dieta o wysokiej zawartości skrobi.

Ustalenia te nie mogą być odnoszone bezpośrednio do ludzi, ponieważ badanymi w badaniu ,były gryzonie. Jednak ponieważ objadanie się cukrem zwiększa ryzyko zachorowania na choroby, które mają negatywny wpływ na zdrowie serca u ludzi, nie jest daleko przestępnym odniesienie tego badania i do naszych organizmów.

Jak pokonać uzależnienie od cukru?

Zmniejszenie ilości rafinowanego cukru i prostych węglowodanów w diecie jest jednym ze sposobów. Daje nam możliwości spowodowania, że wszystkie te problemy zdrowotne i ogólne złe uczucia zostaną zniwelowane lub znikną, nie ma powodu, aby utrzymać spożycie cukru i naładowanej nim żywności na piedestale naszej diety. Jeśli analizujesz swoją dietę interesujesz się zdrowym stylem życia i dużo czytasz na ten temat na pewno dostrzegasz nieprawidłowości, nadszedł więc czas aby oczyścić Twój sposób ze zbędnego cukru. Wiele zdrowych produktów spożywczych, takich jak owoce i słodkie ziemniaki, są naturalnie słodkie i śmiało zastąpią spożywanie wysoko przetworzonych cukrów, takich jak cukierki i napoje bezalkoholowe, twoje kubki smakowe będą mogły docenić zdrowy poziom słodkości jeszcze bardziej.

Więc, na co czekasz? Pozbądź się nadmiaru cukru, bądź zdrowszy i bardziej szczęśliwy.

 

Jak zmniejszyć negatywne działanie węglowodanów przetworzonych

Wspomnij o węglowodanach

Imbir, Cynamon, Kurkuma – badania jasno mówią, że systematyczne stosowanie tych przypraw poprawia wrażliwość insulinową – oznacza to, że nasz organizm lepiej radzi sobie z wyregulowaniem poziomu cukru we krwi poz zjedzeniu węglowodanów

Dlaczego węglowodany przetworzone tuczą?

 

Węglowodany rafinowane a nagłe napady łaknienia – dlaczego tak się dzieje?

 

Węglowodany rafinowane a jazda samochodem – inne spojrzenie.

 

Węglowodany, które powodują stay zapalne

 

Porównanie węglowodanów prostych, złożonych i rafinowanych.

 

Ile jeść węglowodanów

 

Dla osób aktywnych fizycznie

Wszystko zależy od intensywności treningowej

Jakie węglowodany przed treningiem

Jakie węglowodany po treningu

Kto może jeść węglowodany proste a kto złożone ?

Jeżeli się odchudzam węglowodany są mi potrzebne ?

Strategie jedzenia węglowodanów

Carb backloading

Carb targeting

Węglowodany a choroby

Gdy mam problemy z tarczyca

Gdy mamy problemy z cukrzyca II

Gdy jestem na diecie ketogenicznej

Węglowodany a senność

Czy mogę jeść węglowodany na śniadanie?

Czy mogę jeść węglowodany przed snem?

Jak węglowodany wpływają  na nasze hormony?

Węglowodany a insulina

Węglowodany a inne hormony

Węglowodany łączenie?

Z czym nie łączyć węglowodanów?

Z czym łączyć węglowodany?

Najtańsze i najdroższe źródła węglowodanów

Uzależnienie od cukru oraz węglowodanów

Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny węglowodanów

Najczęściej zadawane pytania na temat węglowodanów:

Jakie polecasz węglowodany ?

Które węglowodany zalewają najbardziej?

Ile kalorii maja węglowodany?

Kto musi eliminować węglowodany ?

Najlepsze węglowodany bezglutenowe

Dlaczego węglowodany nie są trawione w żołądku ?

Które węglowodany powodują zaparcia?

Czy węglowodany mogą powodować gazy?

Czy węglowodany zmieniają się w tłuszcz?

Czy nie jedząc węglowodany mogę dostać depresje?

Czy węglowodany spalają tłuszcz?

Co dają węglowodany ?

Głównym celem węglowodanów w diecie jest dostarczanie energii. Większość węglowodanów ulega rozkładowi lub przekształca się w glukozę, która jest źródłem energii.  Węglowodany mogą zamieniać się w tłuszcz (energię zgromadzoną w postaci tkanki tłuszczowej ) w celu późniejszego użycia. Warto podkreślić, że nie tyjemy od węglowodanów tylko od nadwyżki kalorycznej (za dużo jemy kalorii a za mało się ruszamy w celu jej spalenia ) [ninja-popup id=17808]węglowodany[/ninja-popup]

Dlaczego większość produktów w marketach to węglowodany

Nie jestem carbofobem, ale żyjemy w epoce, którą rządzą koncerny spożywcze a zwłaszcza przemysł  zbożowo-młynarski, który wywiera niesamowite wpływy na wiele instytucji zajmującymi się normami i wytycznymi dotyczącymi zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej oraz suplementacji i leków. Wszystkie normy dotyczące węglowodanów są wyssane z palca i na przetrzebi 50 lat możemy obserwować jaki ma to wpływ na kraje rozwinięte, USA, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, które walczą z epidemią otyłości, cukrzycy, chorób wieńcowych, autoimmunologicznymi !

Węglowodany dostarczają paliwa do mięśni. Pozwalają zmaksymalizować wydajność treningu i zwiększyć regenerację, ale dzięki nim mięśnie “nie rosną”. Jest to zadanie białka.

Każdy misi indywidualnie dostosować ilość protein w diecie, ale chce podkreślić, że aminokwasy to nie tylko lepsza możliwość kształtowania jędrnej sylwetki ale szereg plusów fizjologicznych :
– szybsza regeneracja
– stabilniejszy poziom cukru we krwi
– lepsza wrażliwość na insulinę
– stabilniejszy poziom leptyny ( informuje nas czy jesteśmy głodni)

Węglowodany a retencja wody w organizmie

Nadmiar glukozy przekształcany jest w glikogen a ten magazynowany jest w wątrobie oraz  komórkach mięśniowych. Glikogen potrzebuje dużej ilości wody.

W rzeczywistości gram glikogenu wiąże trzy gramy wody. Jak można sobie wyobrazić, wiąże się to ze zwiększeniem wagi i bardzo często z retencją wody pod skórą.

Jeśli kiedykolwiek rozpocząłeś nowy tryb diety lub treningu i zauważyłeś w pierwszych dniach znaczny spadek wagi, a potem zatrzymanie się jej, to dlatego, że początkowo utracone kilogramy w znacznej części były utraconą wodą. Dieta lub wzmożenie ćwiczeń powoduje deficyt energii, a gdy nie dostarczasz wystarczającej ilości glukozy, organizm musi sięgnąć po zapasy glikogenu, aby uzyskać dodatkową energię. Tracisz glikogen i znaczną ilość wody.