Apetyt na niezdrowe jedzenie jest oznaką niedoboru minerałów

Podziel się ze znajomymi :)
  • 257
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    259
    Shares

Większość z nas, w pewnym momencie naszego życia, ma wyjątkowy apetyt na niezdrową żywność. Czy to będzie czekolada, pączki, słone przekąski lub rafinowane węglowodany, nasze ciało tego pragnie – a gdy spełnimy nasze pragnienie czujemy błogie zadowolenie. Jest tylko jeden problem: zrealizowanie tego typu żywieniowej zachcianki nie zaspokoi nas na długo . Co tu się dzieje? Czy nasze ciała w okrutny sposób z nas żartują? No, nie całkiem.

Znaleziono naukowe wyjaśnienie tego typu “chętek” – organizm ma zapotrzebowanie na pewne minerały, które (jak mu się zdaje) można znaleźć w niezdrowej żywności, choć najlepszym ich źródłem jest zdrowa, pełnowartościowa żywność. Jedynie bowiem pozyskując minerały  z naturalnych źródeł , w którym wszystkie składniki odżywcze są zoptymalizowane pod kątem zwiększenia przyswajalności, możemy mieć nadzieję, że przejdą nam “chętki” i zachcianki, które są plagą naszego życia

Najnowsze badania pokazują, że zachcianki  na pewne produkty mogą wynikać z zaburzeń mikroflory jelitowej, które odpowiedzialne są w dużej mierze za produkcję witamin i minerałów

Czekolada: magnez

Czekolada jest najbardziej pożądaną zachcianką na Zachodzie, więc nie powinno nas dziwić, że jest ona powiązana z konkretnym składnikiem odżywczym, którego niedobór ma ogromna część społeczeństwa: magnezem. Według ostatnich statystyk, aż 80 procent Amerykanów cierpi na deficyt tego podstawowego makro minerału, który jest niezbędny do prawidłowego przebiegu ponad 300 reakcji biochemicznych w organizmie, w tym reakcji, które dotyczą wypoczynku i regeneracji.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Jak zadbać o jelita i zmniejszyć ryzyko, otyłości oraz chorób cywilizacyjnych ? Czy istnieje probiotyk na odchudzanie ?Zapraszam tutaj