Podstawą zdrowego żywienia są warzywa, owoce, ryby, oleje roślinne, mięso oraz produkty z pełnego ziarna. Oparta na nich dieta dostarcza organizmowi odpowiednich składników odżywczych takich jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany. Niestety bywa tak, że już na talerzu tracimy część witamin i pierwiastków. Wynika to z faktów, iż łączenie ze sobą niektórych składników wpływa na utratę cennych witamin i minerałów. Jakich zestawień, zatem unikać?
Pomidor + Świeży ogórek
Połączenie tych dwóch składników np. w sałatce, powoduje, że ogórek wytrąca witaminę C z pomidora. Dzieje się to za sprawą jednego z enzymów ( askorbinowego). Utlenia on tę witaminę, co sprawia, iż staje się ona dla nas bezużyteczna. Witamina C chroni przed szybszym starzeniem, uczestniczy w produkcji kolagenu i podnosi odporność. Prócz pomidorów dużo witaminy C posiada również natka pietruszki oraz papryka.
Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania
2.Czarna herbata+ cisto drożdżowe
Jeśli po spożyciu ciasta drożdżowego popijemy go czarną herbatą, spowodujemy utratę witaminy B1. Drożdże są źródłem właśnie tej witaminy. Herbata zawiera garbniki, które ją niszczą. Tiamina, bo tak inaczej możemy nazywać witaminę B1, poprawia pamięć, zdolność koncentracji i refleks. Produkty, które obfitują w tą witaminę to m.in. produkty zbożowe z pełnego przemiału, wieprzowinka, groch, fasola oraz orzechy.
Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania
Czerwone wino+ czerwone mięso
Wydawałoby się, że to polaczenie idealne. Niestety nie, wino posiada garbniki, substancja ta ogranicza wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Żelazo zapobiega niedokrwistości, zwiększa wydolność organizmu i korzystnie wpływa na naszą kondycję.
Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania
Warzywa krzyżowe+ Ryby morskie
Ryby morskie takie jak np. dorsz, łosoś czy śledź są doskonałym źródłem jodu, połączenie ich z warzywami krzyżowymi, czyli kalafiorem, brukselką lub kapustą, powoduje blokowanie tego pierwiastka. Jod jest szczególnie ważny dla tarczycy. Warzywa krzyżowe zawierają tri glikozydy, substancje, która nie pozwala tarczycy na wchłanianie jodu. Pierwiastek ten jest również ważny dla naszej witalności, poprawia sprawność umysłową, wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie.
Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania
Wędlina+Ser
To najczęstsze zestawienie naszych kanapek, wędliny zawierają cynk natomiast ser fosfor. Zestawienie tych dwóch produktów razem powoduje, iż fosfor zawarty w serze znacznie ogranicza wchłanianie cynku. Cynk odpowiada m.in.. na naszą odporność, płodność, pamięć oraz wzrok. Sporo tego składnika zawierają owoce morza, pestki dyni, orzechy oraz rośliny strączkowe.
Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania
Ziemniaki+Jajka
Nie powieśmy podawać jajek wraz z ziemniakami. Ponieważ te ostatnie zawierają szczawiany, substancje hamującą wchłanianie wapnia oraz żelaza, czyli cennych składników zawartych w jajkach. Wapń warunkuje zdrowe kości i zęby, zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie mięśni (w tym serca), pomaga w utrzymaniu dobrego ciśnienia.
Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania
Troche mała ta grafika. Szkoda, że nie można powiększyć.
lepszym od białka źródłem wapnia jest np. sezam
Wieprzowinka? Dlaczego tak zdrobniale? A o pomidorze juz nie pomidorek?
Warto wspomnieć, że niektóre z tych połączeń po lekkiej modyfikacji można stosować. Np. zakrapiając sałatkę z ogórkiem i pomidorem sokiem z cytryny, przez co obniżamy pH środowiska i tym samym uniemożliwiamy działanie askorbinazy, inaktywnej w środowisku kwasowym 🙂
A pomidor i biały ser?
Czyli szczawiowa zupa z jajkiem lub częste połączenie szpinaku z jajkiem to źle połączenie?
A ugotowane rośliny krzyżowe podobno tracą te właściwości wytracania jodu czy to prawda?
Tak, goitrogeny rozkładają się w trakcie gotowania. Ważne, aby gotować w garnku bez pokrywki.
Ogórek kiszony czy małosolny nie zawiera askorbinazy.
Połączenie jajka z ziemniakami, czy wędliny z serem jest na pewno lepszym wyborem niż fastfoody i wyroby cukiernicze.
Jeśli dieta będzie różnorodna, pełnowartościowa to nie nabawimy się niedoborów od zjedzenia raz w miesiącu jajka z ziemniakami. Dodam, że znam lepsze źródła cynku niż wędlina oraz tiaminy niż drożdżówka:)
Czerwone wino +czerwone mieso???Nie wolno laczyc??Jakbys to powiedzial francuzom mieliby niezla ucieche:)