Ja polepszyć wchłanianie kurkumy

Niestety kurkumina w kurkumie jest słabo wchłaniana do krwiobiegu. W rezultacie możesz stracić zalety zdrowotne.

Dodanie czarnego pieprzu może pomóc.

Badania potwierdzają, że połączenie piperyny z czarnego pieprzu wraz z kurkuminą która znajduje się w kurkumie zwiększa wchłanianie kurkuminy nawet o 2000% ( 1 , 2 , 3 ).

Jedno z badań wykazało, że dodanie 20 mg piperyny do 2 gramów kurkuminy znacznie zwiększyło jej wchłanianie ( 4 ).

Dlaczego pieprz poprawia wchłanianie kurkumy?

Obecnie istnieją dwie teorie na temat tego, jak to działa.

  1. Po pierwsze, piperyna ułatwia przechodzenie kurkuminy przez ścianę jelita i do krwiobiegu ( 5).
  2. Po drugie, może spowolnić rozkład kurkuminy przez wątrobę, zwiększając jej poziom we krwi. ( 6 , 7 ).

W rezultacie połączenie kurkuminy z piperyną zwiększa jej potencjalne korzyści zdrowotne.

Jak polepszyć wchłanianie wapnia?

Wystarczy pamiętać aby do posiłku dodawać produkty zawarte w witaminę D. Aktywna forma  witaminy D powoduje kaskadę zdarzeń biochemicznych, która zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach. Aby uzyskać odpowiednie efekty, jedz produkty zawierające witaminę D, takie jak łosoś, tuńczyk, żółtka jaj.

Jak polepszyć wchłanianie witaminy A

W tym przypadku trzeba sobie przypomnieć podstawy biologi które mówią, że witamina A,D,E i K rozpuszczają się w tłuszczach. Przykładowo wszystkie owoce i warzywa o kolorze pomarańczowym będą posiadać spore ilości witaminy A ale ze względu na małą ilość tłuszczu w swoim składzie przyswajalność będzie na poziomie 30% dodają jakiś produkt zawierający zdrowe kwasy tłuszczowe, możemy zwiększyć wchłanianie witaminy A do 90%

Jak polepszyć wchłanianie substancji antynowotworowych?

Wszystkie nutraceutyki działają na siebie synergistycznie. Czyli jeżeli Likopen zawarty w żurawinie jest w towarzystwie beta-karotenu zawartego w jabłku a oba są z rodziny Karotenoidów, będą na siebie działać wzmacniająco.

Jak polepszyć wchłanianie żelaza?

Aby lepiej przyswoić żelazo niehemowe, zwane również żelazem roślinnym, należy dać mu niewielki zastrzyk witaminy C. Witamina C pomaga rozbić żelazo w formę, którą organizm może łatwiej wchłonąć.