Użytkowników online: 91

Badania pokazują, że masło prowadzi do znacznie mniejszego wzrostu zawartości tłuszczów we krwi po posiłku w porównaniu z oliwą z oliwek, olejem lnianym lub nowym rodzajem oleju rzepakowego.

Kto może jeść masło a kto nie ?

Wysoki poziom tłuszczu we krwi zwykle podnosi poziom cholesterolu we krwi, co wcale nie jest tak niekorzystne jak to próbowano przedstawiać niedawno, najistotniejsze jest kontrolować stosunek LDL do HDL oraz trójglicerydów – im LDL mniejszy oraz trójglicerydy  i HDL wysoki tym lepiej (masło ten stosunek poprawia ) najgroźniejsze dla naszych arterii żylnych są stany zapalne spowodowane przetworzoną żywnością (kwasy tłuszczowe trans i syrop glukozowo fruktozowym) a nie sam cholesterolcholesterol jest strażakiem, który gasi i próbuje załagodzić ogniska zapalne. Jeżeli nie mam wrodzonej choroby hipercholesterolemii lub w naszym ciele nie toczą się przewlekłe stany zapalne masło może nam tylko pomóc.

Czy masło napewno jest zdrowe ?

Naukowcy zwrócili uwagę, że 20 procent tłuszczu w maśle składa się z krótkich i średnich kwasów tłuszczowych. Są one używane bezpośrednio jako energia i nie pozostają wystarczająco długo, aby bardzo mocno wpłynąć na poziom tłuszczu we krwi. [su_highlight background=”#ffd512″]Naukowcy stwierdzili, że chociaż masło podnosi poziom cholesterolu we krwi to również obniża trójglicerydy i poprawia stosunek LDL do HDL [/su_highlight]

Od początku lat dwudziestych masło zostało zepchnięte na rzecz margaryny i innych tłuszczy , które powoduje choroby serca. Jednak przed tysiącami lat masło było dietetycznym składnikiem wielu kultur, bez żadnych oznak szkodliwych skutków dla zdrowia.

Pieczone ziemniaki z masłem ? Czemu nie ! Napewno to danie jest mniej przewożone niż makaron z sosem pomidorowym z paczki !

Oto 10 korzyści z jedzenia prawdziwego, świeżego masła śmietankowego:

  1. Masło jest [su_highlight background=”#ffd512″]najłatwiej przyswajalnym źródłem witaminy A[/su_highlight] , która wspiera tarczycę i nadnercza oraz układ sercowo-naczyniowy.
  2. Masło nie prowadzi do nadmiaru tkanki tłuszczowej, ponieważ jego krótkie i średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe są spalane w celu uzyskania szybkiej energii i nie są przechowywane, a także [su_highlight background=”#ffd512″]dają uczucie sytości, które może zmniejszyć apetyt i nadmierne jedzenie.[/su_highlight]
  3. Jest bogaty w przeciwutleniacze w tym witaminy A i E, a także selen chroniący przed chorobami serca i rakiem – im lepszej jakości masło tym więcej mikro i makro elementów, im krowa była karmiona dobrej jakości pokarmem ilość witamin również rośnie.
  4. Masło jest dobrym źródłem cholesterolu w diecie, który działa jako przeciwutleniacz, naprawiając uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki, które powstają w wyniku jełczenia tłuszczów, olejów roślinnych i tłuszczów trans. [su_highlight background=”#ffd512″]Cholesterol jest również ważny dla rozwoju mózgu i układu nerwowego u dzieci.[/su_highlight]
  5. Nasycony tłuszcz w maśle składa się z krótko- i średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które mają właściwości przeciwnowotworowe, a także [su_highlight background=”#ffd512″]wzmacniają układ odpornościowy.[/su_highlight]
  6. Masło zawiera sprzężony  kwas linolowy [su_highlight background=”#ffd512″](CLA), który zwiększa wrażliwość komórek na insulinę przez co pomaga spalać nadmiar tłuszczu.[/su_highlight]
  7. W stanie surowym i niepasteryzowanym masło ma właściwość anty-sztywności zwaną czynnikiem Wulzena, która [su_highlight background=”#ffd512″]chroni przed zapaleniem stawów , kataraktą i stwardnieniem tętnic.[/su_highlight]
  8. Masło jest dobrym źródłem jodu w formie bardzo wchłanialnej i niezbędnej do prawidłowej czynności tarczycy.
  9. Wspomaga zdrowie żołądkowo-jelitowe i zmniejsza wskaźniki biegunki u dzieci.
  10. Masło jest dobrym źródłem witaminy K2 , która zapobiega próchnicy zębów i buduje silne zęby i kości.

Chodź kukurydza jest jednym z najbardziej modyfikowanych roślin to i tak jest lepsza niż 90% śmieciowego jedzenia. Z masłem jest idealna !

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9499332
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17349086
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19410972