Użytkowników online: 81

[su_dropcap ]D[/su_dropcap]obre bakterie jelitowe mogą mieć pozytywny wpływ na regulację masy ciała oraz działać na : 

[su_list icon=”icon: child” icon_color=”#ef8f27″]
  • Szybszą regenerację
  • Lepszą produkcja witamin
  • Procesy spalania tkanki tłuszczowej
  • Lepsze samopoczucie i siły witalne
[/su_list]

Istnieją setki różnych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowymWiększość z nich to bakterie, które są przyjazne. Tzw. dobre bakterie wytwarzają wiele ważnych składników odżywczych, w tym [su_highlight background=”#ff0d46″ color=”#ffffff”]witaminę K i niektóre witaminy z grupy B.[/su_highlight] Pomagają one również rozbić błonnik, którego organizm nie może strawić, przekształcając go w korzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu, takie jak [su_highlight background=”#ff0d46″ color=”#ffffff”]maślan – substancja przeciwzapalna [/su_highlight] 

[su_icon_text icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2017/05/mass.jpg” icon_color=”#f90809″ icon_size=”57″]Jeżeli chcesz otrzymywać materiały dotyczącego zdrowych jelit prosto na massengera kliknij w ten link : Włącz powiadomienia [/su_icon_text]

Rozróżniamy dwie główne rodziny pożytecznych bakterii w jelitach: [su_highlight background=”#1e8d2f” color=”#ffffff”]Bacteroidetes i Firmicutes.[/su_highlight] Wygląda na to, że masa ciała jest powiązana z równowagą tych dwóch rodzinZarówno badania przeprowadzone na ludziach, jak i na zwierzętach wykazały, że osoby (bądź osobniki) z prawidłową masą ciała mają inne bakterie jelitowe niż osoby/osobniki  z nadwagą lub otyłością. W badaniach tych, osoby z otyłością ma więcej Firmicutes i mniej Bacteroidetes, w porównaniu do osób z prawidłową masą ciała. Istnieją również badania na zwierzętach, które wykazały, że gdy bakterie jelitowe od myszy otyłej przeszczepia się do chudej myszy, to chuda mysz tyje. [su_highlight background=”#1e8d2f” color=”#ffffff”]Wszystkie te badania sugerują, że bakterie jelitowe mogą odgrywać istotną rolę w regulacji masy ciała.[/su_highlight]

https://youtu.be/eFoFlSgLSss

Jak probiotyki wpływają na zmianę wagi?

[su_list icon=”icon: signal” icon_color=”#49d409″]
  • Zmniejszają wchłanianie cukrów prostych
  • Lepsze oczyszczanie organizmu z toksyn
  • Reguluje poziom glukozy
  • Pomagają walczyć z otyłością
[/su_list]

Uważa się, że niektóre probiotyki mogą hamować wchłanianie spożywanego cukrów, zwiększając przy tym ilość tłuszczu wydalonego z kałem. Innymi słowami, sprawiają, że żniwo” kaloryczne z przyjmowanych pokarmów jest mniejsze. Stwierdzono, że niektóre bakterie, takie jak z rodziny Lactobacilli, [su_highlight background=”#1e8d2f” color=”#ffffff”]mają tę zdolność zubożania diety w kalorie.[/su_highlight]

[su_heading size=”19″ align=”left” margin=”40″]Probiotyki mogą walczyć z otyłością na inne sposoby:[/su_heading]

[su_list icon=”icon: signal” icon_color=”#49d409″]
  • Wydzielanie GLP-1: Probiotyki mogą zwiększyć uczucie sytości [su_highlight background=”#1e8d2f” color=”#ffffff”](zarazem zmniejszając apetyt)[/su_highlight], poprzez pobudzanie wydzielania hormonu GLP1. GLP-1 pozwala na regulację poziomu glukozy we krwi po spożytym posiłku.  Podwyższony poziom tego hormonu może pomóc spalić kalorie i tłuszcz.
  • Podwyższenie ANGPTL4: Probiotyki mogą zwiększyć poziom białka ANGPTL4. [su_highlight background=”#e34a0f” color=”#ffffff”]Może to prowadzić do zmniejszenia magazynowania tłuszczu.[/su_highlight]
  • Istnieje też wiele dowodów na to, że otyłość jest powiązana ze stanami zapalnymi mózgu. Probiotyki mogą zmniejszyć stany zapalne tego organu, poprzez poprawę stanu zdrowia jelit, przy tym chronią przed otyłością i innymi chorobami. Należy jednak pamiętać, że przedstawione mechanizmy, aby były dobrze zrozumiałe, muszą jeszcze być poddane dalszym badaniom.
  • Podsumowanie: Probiotyki mogą zmniejszyć ilość kalorii wchłanianych z pokarmu. [su_highlight background=”#e34a0f” color=”#ffffff”]Wpływają one również na hormony i białka związane z apetytem i przechowywaniem tłuszczów. [/su_highlight]Dodatkowo mogązmniejszać zapalenie, które może prowadzić do otyłości.

Probiotyki mogą pomóc Ci schudnąć i pozbyć się tłuszczu z brzucha.

Badania wykazały, że niektóre szczepy z rodziny Lactobacillus mogą pomóc zredukować tkankę tłuszczową trzewną. W jednym z badań, jedzenie naturalnie fermentowanych produktów z Lactobacillus fermentum lub Lactobacillus amylovorus spowodowało zmniejszenie tkanki tłuszczowej o 3-4% w ciągu sześciu tygodni.
Dobrym przykładem są tego tupu produkty:

W innym badaniu poddano obserwacji 125 osób z nadwagą. Dietetycy badali wpływ suplementów z Lactobacillus rhamnosus na utratę wagi i utrzymania masy ciała. Badanie trwało 3 miesiące. W tym okresie, kobiety przyjmujące probiotyki straciły o 50 % więcej wagi w porównaniu z grupą stosującą fikcyjne pigułki (placebo). Spadek wagi trwał także podczas  fazy podtrzymującej wagę.

kisoznki

 źródła:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24912386
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22529959
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531715001037
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24330093
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22611376
http://www.ffhdj.com/index.php/ffhd/article/view/2
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24780623
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9406136
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15831718
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612001399
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16033867
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17183309
http://link.springer.com/article/10.1007/s13679-014-0124-9
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17183312
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23836895
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16960169/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694611000410
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20927337
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299712
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18684338/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23917447/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0882401012001106
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20216555
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23614897