Proces fermentacji sprzyja namnażaniu się ważnych dla naszych jelita bakterii, takich jak Lactobacillus i Bifidobacteria. To sprawia, że produkty fermentowane są dobrym paliwem dla naszych jelit.
Zanurzone w solance warzywa tworzą środowisko, w którym giną niebezpieczne bakterie chorobotwórcze, za to sprzyja pożytecznym bakteriom, które rozkładają laktozę i inne cukry w pożywieniu , co ułatwia trawienie . A kiedy dotrą do jelita, nadal pomagają trawić żywność [su_highlight background=”#ffd512″]i trzymają w ryzach wrogie bakterie typu E. coli i C. difficile. [/su_highlight] Istnieje wiele badań dokumentujących, jak korzystne dla zdrowia są tego typu produkty.
Czy fermentowane produkty to probiotyki ?
Ta nazwa weszła do języka codziennego, ze względu na korzystne działanie produktów fermentowanych na nasze jelita.
Prawdziwe probiotyk muszą być przebadane klinicznie. Dobrą praktyką jest nadanie numer serii oraz opatentowanie. Np. Lb. rhamnosus GG jest przebadany klinicznie i wiemy na 100%, że skrócenie czasu trwania biegunki o 1dzień ostrych biegunek infekcyjnych u dzieci. Czy jedzenie fermentowanych produktów zadziała tak samo? Nie wiadomo bo nikt tego nie badał 😉 Nie zmienia to faktu, że bakterie kwasu mlekowego zawarte w fermentowanych produktach pomagają utrzymać nasze jelita (80% układu odpornościowego) w najlepszym zdrowiu.
Natto
Natto to produkt otrzymywany z soi, którą poddaje się procesowi fermentacji. Do gotowanych ziaren soi dodaje się bakterie Bacillus. Jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza, błonnika i witaminy K2. Być może o tym nie słyszeliście, ale K2 jest niezbędna dla zdrowia serca, jak również wypłukuje wapń z tętnic, który wnika w kości, gdzie jest potrzebny. [su_highlight background=”#ffd512″]Natto zawiera również nattokinase, potężny środek przeciw krzepliwości krwi, który chroni serce i mózg, oraz obniża ciśnienie krwi. [/su_highlight]
Kefir kokosowy
Wyglądem coco kefir przypomina jogurt, oprócz tego, że ma bardziej płynną konsystencję. Naukowcy zgłosili, że coco kefir może zmniejszyć podrażnienie w jelitach, zapobiegając przedostawaniu się do krwi toksyn i patogenów. W internecie można kupić[su_highlight background=”#ffd512″] ziarna kefirowe (grzybki kefirowe)[/su_highlight] niezbędne do procesu fermentacji.
Kombucha
Wykonana z herbaty, wody, miodu, drożdży i bakterii kombucha stała się ostatnio popularna ze względu na właściwości probiotyczne. Jest przyjemnie gazowana, jak oranżada. Badania wykazują, że napój ten pomaga zwalczać [su_highlight background=”#ffd512″]bakterii E. coli i Staphylococcus aureus w przewodzie pokarmowym, przez co pomaga chronić organizm przed chorobami i wspomaga trawienie.[/su_highlight] Najzdrowsza herbata na świecie – 8 korzyści zdrowotnych wynikających z picia Kombuchy
Kiszona kapusta
Do tradycyjnego kiszenia kapusty stosuje się wodę, sól i kapustę. Kwaśny smak jest wynikiem lakto fermentacji lub rozpadu laktozy przez bakterie probiotyczne. Jedna porcja dostarcza potężnej dawki zdrowych probiotyków, a ponadto badania wykazały, że surowa kiszona kapusta zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych. Warto samemu ukisić kapustę w kamionce z dodatkiem soli himalajskiej. Pamiętaj, że kwaszona kapusta nie jest tak zdrowa, jak kiszona.
Kimchi
To azjatycka fermentowana kapusta, nieco podobna do kapusty kiszonej, która jest źródłem całego mnóstwa probiotyków. Rozległe badania wykazały, że przyczynia się do utrzymania zdrowia jelit, obniża poziom homocysteiny i poprawia paramerty całego lipidorgamu oraz sprawia, że mamy lepsze funkcji poznawcze. Ponadto z badań wynika, że ma działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu komórek, oraz wspiera ogólną odporność organizmu. Fundament sprawnej psychiki i układu odpornościowego – Jedzenie probiotyczne i prebiotyczne
Tempeh
Ten indonezyjski „placek” ma orzechowy smak i charakterystyczną teksturę, dlatego też często używany jest jako zamiennik mięsa w wielu wegańskich przepisach. Tradycyjnie wykonany jest z soi i startera drożdżowego, a kontrolowana fermentacja niezbędna do jego przygotowania sprawia , że jest on [su_highlight background=”#ffd512″]doskonałym źródłem bakterii probiotycznych. [/su_highlight]Tempeh jest również bogaty w białko, wapń, żelazo i magnez.
Ogórki kiszone
Surowe kiszone ogórki, podobnie jak kapusta, są doskonałym wprowadzeniem do świata fermentowanych produktów spożywczych. Są popularne i łatwe w przygotowaniu. Kwaszeniu ulegają poprzez lakto fermentacje. Są przepyszną przekąska, [su_highlight background=”#ffd512″]wspomagają trawienie oraz silnie wspierają układ odpornościowy. [/su_highlight]Sok z kiszonej kapusty, naturalny eliksir dla zdrowia.
Lassi
Jest to indyjski napój przyrządzony z jogurtu, przypraw i wody, a czasem z dodatkiem owoców. Lassi jest lekkostrawny, pomaga przywrócić jelitom [su_highlight background=”#ffd512″]przyjazną florę bakteryjną, oraz łagodzi podrażnienia w okrężnicy.[/su_highlight] Najzdrowsze jest lassi na bazie koziego mleka. Weganom polecam lassi z jogurtu z mleka kokosowego lub migdałowego.
produkt nr 1. z natto ma smak wywołujący u mnie odruch wymiotny. sorki,ale wolę supla: K2-vitum forte
W tytule jest 9 sfermentowanych produktów, a w artykule tylko 8. Jako nr 9 dorzucę od siebie kiszone buraki. Tanie, zdrowe i na prawdę smaczne.
Prawda
A kiszona herbata ?