Aminokwasy, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe odgrywają istotną rolę w odchudzaniu. Czy przybieramy na wadze, czy pozostajemy szczupli, w ogromnej mierze zależy to od hormonów. I tu mamy styczność z kluczem do utraty wagi: [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]systematyczna suplementacja niektórych aminokwasów pozwala nam pobudzać organizm do produkcji wystarczającej ilości hormonów odpowiedzialnych za spalanie tłuszczu.[/su_highlight]

Jednym ważnym hormonem spalania tłuszczu jest wydzielany podczas snu hormon wzrostu (somatotropina, GH). Stymuluje syntezę białka i zwiększa utlenianie tłuszczu. U pacjentów z nadwagą zazwyczaj występuje niższe stężenia GH, co często utrudnia redukcje masy ciała. Niestety, hormon wzrostu jest bardzo kosztowny i musi być podawany pod ścisłym nadzorem lekarskim. Jest więc bezpieczniej symulować nasz organizm do naturalnego wydzielania go. Od 70 do 80% GH wydziela się w godzinach nocnych, a szczyt można zaobserwować w czasie 1–2 godziny po rozpoczęciu fazy snu głębokiego.

Do prawidłowej syntezy hormonu wzrostu niezbędne są aminokwasy:

Nocna synteza hormonu wzrostu wymaga także witaminy B6, witaminy B12 i cynku.

Badania wykazały, że otyli pacjenci mogą mieć niedobór karnityny.

Karnityna jest substancją transportową, syntetyzowaną w wątrobie , nerkach i mózgu z dwóch aminokwasów – lizyny i metioniny. Transportuje długołańcuchowe kwasy tłuszczowe przez wewnętrzną błonę mitochondrialną. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe mogą przechodzić przez membranę, jeśli zostały zestryfikowane karnityną, podczas gdy kwasy tłuszczowe średnio i krótko łańcuchowe mogą przebiegać bez tego nośnika (cząsteczki transportu).

Karnityna jako spalacz tłuszczu

  • Transportuje kwasy tłuszczowe w celu ich spalania i uzyskania energii.
  • Do syntezy karnityny niezbędne są kofaktory: witamina B6, witamina B12, niacyna, kwas foliowy
  • Niedobór l-karnityny zmniejsza rozpad kwasów tłuszczowych w macierzy mitochondrialnej z powodu jego funkcji jako nośnika.
  • Suplementacja karnityną podczas diety redukcyjnej może prowadzić  do znacznego spadku zawartości tłuszczu w organizmie.

Profesor Luppa z Uniwersytetu w Lipsku napisał o spalaniu tłuszczu z udziałem l-karnityny w swoim eseju z 2004 r., „Jeśli chodzi o zapobieganie otyłości, można powiedzieć, że obecne działania mające na celu poprawę rozkładu tłuszczu są skuteczniejsze niż propagowane ograniczenia spożycia tłuszczu w diecie. Jednak warunkiem wstępnym jest optymalne funkcjonowanie metabolizmu tłuszczu i jego regulacji. L-karnityna odgrywa decydującą rolę jako istotny czynnik współzależny w obu przypadkach. (…) Niedobór l-karnityny zmniejsza rozpad kwasów tłuszczowych w macierzy mitochondrialnej z powodu słabego transportu do mitochondriów.”

Praca dwóch naukowców z Szwajcarii i Stanów Zjednoczonych wykazała, że podawanie karnityny może zwiększyć wykorzystanie kwasów tłuszczowych z adipocytów (komórek tłuszczowych), a także zwiększyć utlenianie kwasów tłuszczowych w tych komórkach.

Karnityna ułatwia spadek wagi

Badania kliniczne z 2013 r. wykazały, że [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]suplementacja diety 500 mg L-karnityną dziennie[/su_highlight] w połączeniu z treningiem interwałowym / oporowym zapewnia znaczną utratę masy ciała u osób z nadwagą. Uczestnicy badania stracili średnio 400 g tkanki tłuszczowej i zmniejszenie w obwodzie talii o 1,3 cm w ciągu czterech tygodni więcej, bez zmiany ich diety lub poziomu ćwiczeń. 

Lista produktów spożywczych, o największej zawartości l-karnityny

Glutamina przeciwdziała gromadzeniu się tłuszczu

Glutamina może być przekształcona w glukozę w nerkach bez wpływu na stężenie glukagonu i insuliny. Z tego powodu przyczynia się również do zaopatrzenia w energię, a jednocześnie można pominąć magazynowanie tłuszczu wywołanego insuliną. Suplementacja glutaminą, może się okazać dobrym rozwiązaniem dla osób z insulinoopornością, które bardzo często po zjedzeniu posiłku węglowodanowego nie mają siły na treningu.

Przeciwdziała przechowywaniu tłuszczów, a tym samym pomaga regulować wagę. Jedno z badań wykazało, że suplementacja glutaminą w diecie wysokotłuszczowej powodowała utratę tkanki tłuszczowej. Ponadto glutamina może zmniejszyć pragnienie cukru i alkoholu.

Aminokwasy mają ważne zadania w metabolizmie lipidów. Do prawidłowego spalania tłuszczów z udziałem aminokwasów niezbędne są wszystkie witaminy z grupy B, cynk, witamina c i koenzym q10:

  • stymulują rozkład tłuszczów
  • odżywiają ważny przy odchudzaniu układ nerwowy
  • niezbędne dla przekształcania białek, węglowodanów i tłuszczów w energię

Działania niepożądane

Chociaż stosowanie L-karnityny może w niektórych przypadkach spowodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, bóle brzucha, biegunka), to na podstawie badań klinicznych można stwierdzić, że karnityna jest substancją dobrze tolerowaną i bezpieczną. Nie jest mutagenna, kancerogenna i teratogenna. Nie stwierdzono negatywnego wpływu dużych dawek karnityny na rozwijający się płód u zwierząt i brak dowodów na jej szkodliwe działanie na rozwój płodu u ludzi.

źródła :

Rudman, D., Feller, A.G., Cohn, L., Shetty, K.R., Rudman, I.W. & Draper, M.W. (1991) Effects of human growth hormone on body composition Hormone research, Volume 36 supplement 1, (pp. 73-81)

Merimee, T.J., Lillicrap, D.A. & Rabinowitz, D. (1965) Effect of arginine on serum-levels of human growth-hormone Lancet, Volume 2, issue 7414, (pp. 668-670)

Welbourne, T.C. (1995) Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load, The American Journal Of Clinical Nutrition, Volume 61, issue 5, (pp. 1058-1061)

Kasai, K., Kobayashi, M. & Shimoda, S.I. (1978) Stimulatory effect of glycine on human growth hormone secretion, Metabolism, Clinical and Experimental, Volume 27, issue 2, (pp. 201-208)

Evangeliou, A. & Vlassopoulos, D. (2003) Carnitine Metabolism and Deficit – When Supplementation is Necessary? Current Pharmaceutical Biotechnology (pp. 211-219)

Müller, D.M., Seim, H., Kiess, W., Löster, H. & Richter, T. (2002) Effects of Oral l-Carnitine Supplementation on In Vivo Long-Chain Fatty Acid Oxidation in Healthy Adults, Metabolism, Vol. 51, issue 11, (pp. 1389-1391)

Wutzke, K.D. & Lorenz, H. (2004) The Effect of l-Carnitine on Fat Oxidation, Protein Turnover, and Body Composition in Slightly Overweight Subjects, Metabolism, Vol. 53, issue 8, (pp. 1002-1006)

Reda, E., D’Iddio, S., Nicolai, R., Benatti, P. & Calvani, M. (2003) The Carnitine System and Body Composition, Acta Diabetol, issue 40, (pp. 106-113)

Odo, S., Tanabe, K. & Yamauchi, M. (2013) A Pilot Clinical Trial on L-Carnitine Supplementation in Combination with Motivation Training: Effects on Weight Management in Healthy Volunteers, Food and Nutrition, Volume 4, (pp. 222-231)

Prada, P.O., Hirabara, S.M., de Souza, C.T., Schenka, A.A., Zecchin,H.G., Vassallo, J., Velloso, L.A., Carneiro, E., Carvalheira, J.B., Curi, R. & Saad, M.J. (2007) L-glutamine supplementation induces insulin resistance in adipose tissue and improves insulin signalling in liver and muscle with diet-induced obesity, Diabetologia, Volume 50, issue 9, (pp. 149-159)

Bowtell, J.L., Gelly, K., Jackman, M.L., Patel, A., Simeoni, M. & Rennie, M.J. (1999) Effect of oral glutamine on whole body carbohydrate storage during recovery from exhaustive exercise, Journal Of Applied Physiology, Volume 86, issue 6, (pp. 1770-1777)