Zlikwiduj zmęczenie – 9 najlepszych sfermentowanych produktów spożywczych

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Proces fermentacji sprzyja namnażaniu się ważnych dla Nas bakterii, takich jak Lactobacillus i Bifidobacteria. To sprawia, że produkty fermentowane są dobrym źródłem probiotyków dla wegan , ponieważ jest to żywność głównie roślinna. Zanurzone w solance warzywa tworzą środowisko, w którym giną niebezpieczne bakterie chorobotwórcze, za to sprzyja pożytecznym bakteriom, które rozkładają laktozę i inne cukry w pożywieniu , co ułatwia trawienie . A kiedy dotrą do jelita, nadal pomagają trawić żywność i trzymają w ryzach wrogie bakterie typu E. coli i C. difficile. Istnieje wiele badań dokumentujących, jak korzystne dla zdrowia są tego typu produkty.

 

1. Natto

Natto to produkt otrzymywany z soi, którą poddaje się procesowi fermentacji. Do gotowanych ziaren soi dodaje się bakterie Bacillus. Jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza, błonnika i witaminy K2. Być może o tym nie słyszeliście, ale K2 jest niezbędna dla zdrowia serca, jak również wypłukuje wapń z tętnic, który wnika w kości, gdzie jest potrzebny. Natto zawiera również nattokinase, potężny środek przeciw krzepliwości krwi, który chroni serce i mózg, oraz obniża ciśnienie krwi.  OCZYŚĆ SWOJE TĘTNICE W NATURALNY SPOSÓB

2. Kefir kokosowy 

Wyglądem coco kefir przypomina jogurt, oprócz tego, że ma bardziej płynną konsystencję. Naukowcy zgłosili, że coco kefir może zmniejszyć podrażnienie w jelitach, zapobiegając przedostawaniu się do krwi toksyn i patogenów. W internecie można kupić ziarna kefirowe (grzybki kefirowe) niezbędne do procesu fermentacji. PEŁEN WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH COCO- KEFIR!

3. Kombucha

Wykonana  z herbaty, wody, miodu, drożdży i bakterii kombucha stała się ostatnio popularna ze względu na właściwości probiotyczne. Jest przyjemnie gazowana, jak oranżada. Badania wykazują, że napój ten pomaga zwalczać bakterii E. coli i Staph w przewodzie pokarmowym, przez co pomaga chronić organizm przed chorobami i wspomaga trawienie. Najzdrowsza herbata na świecie – 8 korzyści zdrowotnych wynikających z picia Kombuchy

4. Kiszona kapusta

Do tradycyjnego kiszenia kapusty stosuje się wodę, sól i kapustę. Kwaśny smak jest wynikiem lakto fermentacji lub rozpadu laktozy przez bakterie probiotyczne. Jedna porcja dostarcza potężnej dawki zdrowych probiotyków, a ponadto badania wykazały, że surowa kiszona kapusta zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych. Warto samemu ukisić kapustę w kamionce z dodatkiem soli himalajskiej. Pamiętaj, że kwaszona kapusta nie jest tak zdrowa, jak kiszona. Domowa kiszona kapusta może być twoją tajna bronią przeciw rakowi i chorą serca – profilaktyka zdrowia #01

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________
5. Kimchi

To azjatycka fermentowana kapusta, nieco podobna do kapusty kiszonej, która jest źródłem całego mnóstwa probiotyków. Rozległe badania wykazały, że przyczynia się do utrzymania zdrowia jelit, obniża poziom homocysteiny i poprawia paramerty całego lipidorgamu oraz sprawia, że mamy  lepsze funkcji poznawcze.  Ponadto z badań wynika, że ma działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu komórek, oraz wspiera ogólną odporność organizmu.  Fundament sprawnej psychiki i układu odpornościowego – Jedzenie probiotyczne i prebiotyczne

6. Tempech

Ten indonezyjski „placek” ma orzechowy smak i charakterystyczną teksturę, dlatego też często używany jest jako zamiennik mięsa w wielu wegańskich przepisach. Tradycyjnie wykonany jest z soi i startera drożdżowego, a kontrolowana fermentacja niezbędna do jego przygotowania sprawia , że jest on doskonałym źródłem bakterii probiotycznych. Tempeh jest również bogaty w białko, wapń, żelazo i magnez.

7. Ogórki kiszone

Surowe kiszone ogórki, podobnie jak kapusta, są doskonałym wprowadzeniem do świata fermentowanych produktów spożywczych. Są popularne i łatwe w przygotowaniu. Kwaszeniu ulegają poprzez lakto fermentacje. Są przepyszną przekąska, wspomagają trawienie oraz silnie wspierają układ odpornościowy. Sok z kiszonej kapusty, naturalny eliksir dla zdrowia.

8. Lassi

Jest to indyjski napój przyrządzony z jogurtu, przypraw i wody, a czasem z dodatkiem owoców. Lassi jest lekkostrawny, pomaga przywrócić jelitom przyjazną florę bakteryjną, oraz łagodzi podrażnienia w okrężnicy. Najzdrowsze jest lassi na bazie koziego mleka. Weganom polecam lassi z jogurtu z mleka kokosowego lub migdałowego.

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz