Użytkowników online: 108

Najlepsze pokarmy jakie należy uwzględnić w diecie przy niedoczynności tarczycy:

Ryby ze sprawdzonych źródeł  – Zapewniają one kwasy tłuszczowe omega-3 kwasy, które są niezbędne dla zachowania równowagi hormonalnej i funkcji tarczycy. Dzikie ryby takie jak łosoś, makrela i tuńczyk są jednymi z najlepszych źródeł kwasów omega-3, gdyż wzmacniają odporność, zmniejszają stan zapalny oraz objawy chorobowe, a także wpływają korzystnie na układ nerwowy, chroniąc przed depresją, oraz wzmacniają koncentrację i zapamiętywanie. Trzeba pamiętać, że kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo łatwo utleniającymi cząstkami, dlatego najlepiej je jeść na surowo w  formie sushi lub dusić na minimalnym ogniu.

Olej kokosowy – Dostarcza kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha, zwanych kwasami MCT, które są w stanie zwiększyć metabolizm, podnieść temperaturę ciała, sprzyjać odchudzaniu i zwiększać energię. Olej kokosowy jest lekkostrawny, odżywia układ trawienny i ma właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne i hamujące stan zapalny. Olej kokosowy pomaga poprawić odporność i zwiększyć działanie mózgu, wytrzymałość i nastrój przy jednoczesnym stabilizowaniu poziomu cukru we krwi.

Algi – Jedne z najlepszych naturalnych źródeł jodu. Zawierają łatwo przyswajalny jod niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które pełnią kluczową rolę w regulacji podstawowej przemiany materii i termogenezy, a przy tym warunkują prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Powinny pojawić się w diecie przy niedoczynności tarczycy.

Probiotyki – Takie jak kefir lub jogurt z koziego mleka, kimchi, kombucha, kapusta i inne sfermentowane warzywa. Probiotyki wpływają na florę bakteryjną jelit, wspomagając jej działanie. Pomagają w zespole nieszczelnego jelita, zapobiegają stanom zapalnym i reakcjom autoimmunologicznym.

Kiełki  – Len, konopie i nasiona chia dostarczają kwasu alfa-liponowego (ALA), rodzaj tłuszczu omega-3, który jest niezbędny dla zapewnienia równowagi hormonalnej i funkcji tarczycy. Odpowiedni poziom tłuszczów w diecie wspiera funkcje mózgu, pomagając jednocześnie obniżyć stan zapalny. Spożywając mnóstwo zdrowych tłuszczów stabilizujemy poziom cukru we krwi i możemy pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Czysta woda  – Woda pomaga nawadniać i poprawia funkcję przewodu pokarmowego, zapobiegając zmęczeniu i zmiennym nastrojom. Dla zapobiegania zaparciom, najlepiej jest pić ok.2 litrów wody dziennie.

Pokarmy bogate w błonnik  – Osoby z niedoczynnością tarczycy mogą mieć trudności z trawieniem, więc najlepiej spożywać do 20-40 g błonnika dziennie. W dodatku dieta bogata w błonnik wspomaga pracę przewodu pokarmowego, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, wyrównuje poziom cukru we krwi i wspomaga zdrową masę ciała. Aby zwiększyć spożycie błonnika należy jeść więcej świeżych warzyw, owoców, fasoli, soczewicy i nasion. Pamiętajmy, że za duża ilość błonnika, może zaburzyć wchłanianie witamin i minerałów.

Bulion z kości  – Wołowina i kurczak zawierają aminokwasy prolinę i glicynę, które mają właściwości przeciwzapalne; glicyna wspomaga trawienie i wydzielanie kwasów żołądkowych, może też działać uspokajająco, co wpływa na jakość snu. Bulion kostny zawiera także wiele ważnych składników mineralnych, które odżywiają przewód pokarmowy i zapobiegają brakom składników takich jak wapń, magnez, fosfor i krzem.

Owoce i warzywa  – Są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które są konieczne do zwalczania wolnych rodników i zmniejszenia stanu zapalnego. Składniki zawarte w owocach i warzywach powinny nadrobić znaczną część zdrowej diety, ponieważ wspierają one układ trawienny, funkcje mózgu, serce, równowagę hormonalną i zdrową wagę.