Użytkowników online: 56

Jeśli nasze oczy są zwierciadłem duszy, to paznokcie są zwierciadłem ciała. Mówią więcej niż możemy się domyślić. Łamliwe, prążkowane, rozdwojone lub żółte paznokcie mogą wskazywać na niedobory składników odżywczych, oraz różne problemy zdrowotne, począwszy od niedokrwistości, kończąc na chorobie tarczycy. „Paznokcie cierpią najbardziej, gdy źle traktujemy nasze ciało”, mówi Lisa Petty, dziennikarka, ekspertka żywieniowa i autorka „Living Beauty” (Fitzhenry i Whiteside, 2005). „Kiedy składniki odżywcze przedostają się do naszego ciała-skóra, włosy i paznokcie otrzymują je jako ostatnie. Więc problemy paznokci mogą sygnalizować problemy w naszych organizmach. ”

Wykonane z białka-keratyny paznokcie, chronią bardzo wrażliwą skórę końców naszych palców u rąk i stóp. Nasze paznokcie są tworzone przez macierz paznokcia, która jest zbiorem nerwów, naczyń limfatycznych i naczyń krwionośnych, chroniona dodatkowo przez naskórek. Paznokcie mogą przybierać różne kształty w oparciu o zasady genetyki, ale u zdrowych ludzi mają podobne właściwości: są gładkie, nie są łatwo łamliwe i są przezroczyste (różowa barwa powstaje przez sieć drobnych naczyń krwionośnych pod płytką paznokcia). Ale jeśli nasze paznokcie nie otrzymują wystarczającej ilości składników odżywczych, rzeczywista płytka paznokciowa może ulec uszkodzeniu, odbarwieniu lub po prostu jest brzydka.

Na szczęście, można rozwiązać większość problemów paznokci za pomocą zmiany diety, witamin, suplementów i prostą ich obserwację. Oto, jak zwalczać niektóre z chorób paznokci, by były one zdrowe i silne.

Problem: paznokcie kruche lub rozdwojone.

Przyczyna: brak dostatecznego nawilżenia lub zbyt mało witaminy B i biotyny.
Rozwiązanie: codziennie przyjmuj 2 mg biotyny, mówi Richard Eisen, dermatolog w South Shore Skin Center w Massachusetts, lub spożywaj produkty bogate w ten składnik, takie jak: kalafior, soczewica i orzeszki ziemne. Nawilżaj paznokcie od wewnątrz, dostarczając  im dziennie 1000 mg oleju rybiego, który zawiera kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Należy je dwa razy na dobę smarować uwodnionym naturalnym olejem migdałowym i nosić rękawice podczas mycia naczyń, aby uchronić paznokcie przed wysychaniem.

Problem: miękkie lub w rosnące w górę paznokcie.

Przyczyna: niedobór żelaza.
Rozwiązanie: jeśli testy potwierdzają niski poziom żelaza, zastosuj 325 mg siarczanu żelaza trzy razy dziennie, zaleca Eisen.

Problem: wypukłe paznokcie z „pionowymi grzbietami”.

Przyczyna: Wiek (myślę, że „pionowe grzbiety” to jak zmarszczki na ciele dla paznokci)
Rozwiązanie: Aby wygładzić grzbiety, stosuj żele do paznokci z kilkoma kroplami olejku migdałowego. Ponieważ, polerowanie usuwa cienką warstwę paznokcia, należy robić tę czynność z umiarem, mówi Rachel Gower, założyciel salonów kosmetycznych w Houston. Unikaj tradycyjnych wypełniaczy, które używają syntetycznych substancji chemicznych, takich jak szkodliwa żywica poliestrowa.

Problem: wypukłe paznokcie z „grzbietami poziomymi” lub wgnieceniami.

Przyczyna: urazy, wywołane przez skubanie naskórka lub ciągle uderzanie przednią krawędzią paznokcia np. dozownika do papierowych ręczników, mogą tworzyć grzbiety. Wgniecenia wskazują mogą być symptomem wysokiej gorączki, niedożywienia, łuszczycy, lub urazu pooperacyjnego.
Rozwiązanie: zaleca się jedzenie tylko białka (dzienna porcja to 55 g). Petty radzi dodać do suplementacji do 10.000 jednostek witaminy A na dobę, aby pomóc płytce paznokciowej w metabolizmie białka, wraz z 3 mg choliny i stabilizowanego kwasu krzemowego w celu wzmocnienia paznokci.

Problem: żółte paznokcie.

Przyczyny: Brak witaminy E lub niewystarczająco duża przerwa na „oddech” pomiędzy stosowaniem lakierów do paznokci.
Rozwiązania: Eisen zaleca przyjmować 400 jednostek witaminy E, dwa razy dziennie. Migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne, słodkie ziemniaki i olej z kiełków pszenicy są również dobrym źródłem tego przeciwutleniacza.

Problem: grzyb na paznokciach.

Przyczyna: drożdże lub bakterie, cały czas rosną, gdy płytka paznokciowa i naskórek są stale narażone na działanie ciepła i wilgoci. Infekcje grzybicze mogą szybko się rozprzestrzenić, zwłaszcza pod paznokciami. Objawami są żółte, zielonkawe lub brudno wyglądające paznokcie, a także gruba czy też odchodząca od matrycy paznokcia płytka.

Rozwiązania: zanurz paznokcie w antybakteryjnym olejku z drzewa herbacianego na 15 minut dziennie, aż grzyb zniknie. Możesz także wziąć jedną kapsułkę 200 mg leku przeciwgrzybicznego na bazie ziół trzy razy dziennie, mówi Norma Pasekoff Weinberg, autor „Natural health care” (Storey Publishing, 1998). Należy pamiętać, że miejscowe i doustne leki przeciwgrzybiczne nie w pełni oczyszczają paznokcie i mogą powodować problemy z wątrobą, mówi Elżbieta K. Hale, profesor dermatologii klinicznej na Uniwersytecie Nowojorskim.

Problem: Białe plamy.

Przyczyna: urazy paznokcia (najczęściej) lub niedokrwienie z powodu niedoboru cynku.
Rozwiązania: Petty zaleca suplementacje w postaci 50 mg cynku dziennie. Warto jeść produkty bogate w cynk, np. czerwone mięso, nasiona sezamu, dyni i grochu. Białe plamy spowodowane przez urazy znikną wraz ze wzrostem paznokcia.

Kiedy możesz zacząć się martwić?

Jeżeli wykazujesz niepokojące objawy takie jak duszność i zmęczenie, a twoje paznokcie przybierają poniżej określone kolory i kształty, może wskazywać to na bardziej poważne dysfunkcje twojego organizmu. Oto one:

  • paznokcie rosnące ku górze: choroby tarczycy
  • łamliwe paznokcie: nad- lub niedoczynność tarczycy
  • żółte paznokcie: przewlekłe zapalenie oskrzeli
  • niebieskawa płytka paznokciowa: problemy z krążeniem
  • czerwona płytka paznokciowa: choroby serca
  • biała płytka paznokciowa: choroby wątroby