Użytkowników online: 55

Daktyle są nie tylko smaczną przekąską ale mogą również stanowić zdrowy dodatek do każdej diety. Chociaż zawierają dużą ilość cukru, badania opublikowane w Nutrition Journal pokazują, że daktyle mają niski indeks glikemiczny i nie wpływają znacząco na podwyższenie poziomu cukru we krwi.

Niektórzy spożywają daktyle w celu ochrony wątroby i serca przed uszkodzeniami, inni po prostu cieszą się ich smakiem. Tak czy tak – warto włączyć daktyle do codziennej diety.

Daktyle są cenione za ich wartość odżywczą. Zawierają węglowodany i białka, co czyni je kompletnymi w sensie odżywczym. Posiadają również mnóstwo niezbędnych witamin: w tym witaminy B, A, K i C. Daktyle są też dobrym źródłem magnezu, potasu, cynku, miedzi i innych ważnych minerałów.

Daktyle były pierwotnie traktowane jako główne źródło pożywienia na wielu obszarach, dopiero później zaczęły być cenione za ich lecznicze właściwości. Jest wiele korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania daktyli.

1) Dbają zdrowie układu pokarmowego.

Daktyle są dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Układ trawienny potrzebuje odpowiedniej ilości obu rodzajów błonnika, aby zapewnić sprawny przepływ żywności poprzez przewód pokarmowy. Żywność musi poruszać się w określonym tempie aby organizm miał czas na wchłonięcie substancji odżywczych. Błonnik daje gwarancję na to, że żywność nie ma czasu fermentować lub powodować zaburzeń przewodu pokarmowego. Daktyle są pomocne w łagodzeniu sporadycznych zaparć. Błonnik w daktylach wspomaga funkcjonowanie jelit.

2) Wpływają na regulację poziomu „złego” cholesterolu LDL.

Wysoki poziom cholesterolu LDL może prowadzić do zatykania się naczyń krwionośnych i być przyczyną chorób serca. Wiąże się też ze stanami zapalnymi w naczyniach krwionośnych.

3) Są pomocne w neuropatii obwodowej.

Objawami neuropatii obwodowej są: ból i drętwienie oraz osłabienie rąk, stóp i kończyn. Uszkodzenie nerwów obwodowych jest powszechnym powikłaniem często odczuwanym przez pacjentów chorych na cukrzycę. Powstaje w wyniku uszkodzenia nerwów. To schorzenie jest bardzo trudne do leczenia i większość zabiegów ma celu złagodzenie objawów, a nie leczenie choroby. Ekstrakty owocowe z daktyli chronią organizm przed neuropatią obwodową i łagodzą niektóre objawy tej choroby.

4) Zapobiegają zatkaniu tętnic.

Miażdżyca ( zatkanie tętnic ) zwana „cichym zabójcą” to najczęstsza przyczyna zawałów serca i udarów mózgu. Pojawia się na skutek zwężenia i stwardnienia tętnic.

Płytki, które tworzą się na ściankach tętnic blokują przepływ krwi. Jeśli zatory w tętnicach powiększają się – mogą być śmiertelnym zagrożeniem. Dopływ krwi do różnych ważnych organów jest odcięty. Daktyle są bogate w antyoksydanty i kwasy fenolowe. Składniki te zapewniają działanie przeciwnowotworowe i antymiażdżycowe, zapobiegają zatkaniu tętnic. Korzyści z daktyli są jeszcze większe gdy spożywane są w połączeniu z ekstraktem z granatów.

5) Chronią wątrobę.

Toksyny, które są zawarte w żywności mają szkodliwy wpływ na zdrowie i funkcjonowanie wątroby. Twoja wątroba jest odpowiedzialna za produkcję większości związków, których organizm potrzebuje dla zdrowia. Wątroba filtruje również krew usuwając produkty przemiany materii i toksyny. Te toksyny i produkty przemiany materii mogą uszkadzać tkankę wątrobową.

Zwłóknienie wątroby jest konsekwencją gojenia się ran, które pojawiają się w wątrobie w wyniku jej uszkodzenia.

Daktyle oraz ekstrakt z nasion daktyli pomagają zmniejszyć zwłóknienie wątroby, dlatego mogą być pomocne w takich chorobach takich jak marskość wątroby. Można zwiększyć pozytywny wpływ daktyli poprzez spożywanie kawy Ekstrakt z nasion Moringa ma również leczniczy wpływ na zwłóknienie wątroby.

6) Zmniejszają stany zapalne.

Proces zapalny zależy od zanieczyszczeń, które mogą uszkadzać komórki, tkanki i narządy w organizmie. Przewlekły stan zapalny jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych, przed którymi stoimy, takimi jak: alergie, astma, artretyzm, a nawet może odgrywać rolę w rozwoju i postępowaniu niektórych nowotworów.

Istotnym jest, aby dieta była bogata w składniki odżywcze, które pomagają regulować i kontrolować procesy zapalne w organizmie. Daktyle i ekstrakt z nasion daktyli zawierają związki, które zmniejszają produkcję cytokin zapalnych, które są odpowiedzialne za zapalenia.

Jeśli masz do czynienia z zapaleniem i przewlekłą chorobą wypróbuj odtruwanie organizmu. Niektórzy ludzie uważają, detoksykacja jest kluczem do walki z chorobami.

7) Działają antyoksydacyjnie.

Przeciwutleniacze odgrywają ważną rolę we wspieraniu zdrowia. Daktyle zawierają szereg różnych związków, które dostarczają dodatkowej ochrony w organizmie. Liczne badania wykazały, że daktyle są bogate w związki. które mają zdolność do wychwytywania wolnych rodników.

8) Wspierają zdrową ciąże i dobrze wpływają na poród.

Zbadano pewną liczbę kobiety ciężarnych i stwierdzono, że u większości kobiet, które spożywały daktyle przed porodem zwiększyło się rozwarcie szyjki macicy, co znacznie ułatwiło poród i nie wymagało interwencji lekarzy.

9) Pozytywnie wpływają na układ krążenia.

Błonnik zawarty w daktylach nie tylko wspiera układ pokarmowy, ale także odgrywa ważną rolę we wspieraniu układu krążenia. Właściwa ilość błonnika jest niezbędna do obniżenia poziomu cholesterolu, pozwala też na kontrolowanie poziomu ciśnienia krwi oraz do regulowania poziomu glukozy we krwi.

Zalecane dzienne spożycie daktyli:

Ze względu na wysoką zawartość cukru ( 66,5 gramów cukru na 100 gram porcji owoców ) zaleca się, aby zmniejszyć spożycie cukru jak najbardziej. Dotyczy to także sytuacji, w której cukier jest dostarczany z tych owoców. Zaleca się spożywać 3-4 daktyle dziennie.