Jak już musicie smażyć (osobiście polecam piekarnik max 180sc lub duszenie), kupcie termometr i obowiązkowo kontrolujcie temperaturę dymienia danego oleju, przepalenie kwasów tłuszczowych powoduje Peroksydacja lipidów najprościej mówiąc powstają cząsteczki, które rozszarpują wasze tkanki powodując stany zapalne.
Nierozsądna obróbka termiczna, która powoduje powstawanie kwasów tłuszczowych trans przyczynia się bezpośrednio do stanów zapalnych tętnic i odkładanie złogów wapniowych, oprócz problemów sercowo-naczyniowych może powodować stany zapalne stawów, mięśni i mikro uszkodzenia mózgu. Wg medycyny komórkowej, najważniejszą witaminą w profilaktyce tkankowej jest naturalnie ekstrahowana witamina C lewoskrętom , nie mylić z chińską syntetyczną witaminą C lewoskrętom.
Jeżeli już musicie smażyć wybierajcie oleje z dużą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, które bardzo ciężko ulegają przepaleniu. Jeżeli jesteś POLAKIEM z krwi i kości powinieneś smażyć na smalcu, ponieważ od pokoleń ten rodzaj tłuszczu był używany i nasze ciało toleruje go lepiej niż inne tłuszcze. Bardzo dobry jest również olej lub masło kokosowe jednak cena skutecznie odstrasza i jet to jednak olej pochodzenia roślinnego, który chemicznie gorzej wypada niż smalec.
Smażenie na Oliwie z Oliwek?
Mowa tutaj o smażeniu a oliwa z oliwek nie jest wskazana bo ma niską temperaturę spalania i wydzielają się tłuszcze trans a druga strona medalu w osiedlowych sklepach nie dostaniesz oliwy nierafinowanej, nawet jak na niej piszę, że jest nierafinowana to i tak jest rafinowana, a jak uda ci się dostać prawdziwą nierafinowaną oliwę to w 90% jest zjełczała. Brak odpowiednich organów kontrolujących tego typu sytuację spowodowały, że w Polsce jest dziki zachód w tym temacie. Jako ciekawostkę powiem wam, że 90% olejów roślinnych rafinowana jest kwasem fosforowym działa, który działa drażniąco na skórę, błony śluzowe. Kwas fosforowy stosowany jest również do wyrobu nawozów sztucznych, dodatek do napojów gazowanych CocaCola
Oliwa z Oliwek tylko do stosowania na zimno!?
Prawdziwa oliwa rodem z Grecji jak najbardziej na zimno do sałatek ale nigdy do smażenia. A kolejna kwestia to tradycja smażenia w diecie śródziemnomorskiej na oliwie z oliwek, nie poddaje tego dyskusji bo uwielbiam tą kuchnie i pewne potrawy nie mają szans wyjść perfekcyjnie bez podsmażenia chociaż by czosnku na oliwie, nie zmienia to faktu, że okazjonalnie jem takie dania ale wiem jakie szkodliwe kwasy atakują nasz układ odpornościowy i w konsekwencji może powodować stany zapalne a osoby zdeterminowane genetycznie mogą być kilkukrotnie bardziej narażone na powstawanie komórek rakowych.
Jeżeli mam dostęp do prawdziwej Oliwy z Oliwek?
Jak Oliwa z Oliwek jest ze sprawdzonego źródła to tylko do stosowania na zimno. Wtedy mamy dobrą proporcję kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, która działa anty zapalnie. Chodzi o to aby do smażenia używać stabilnych tłuszczy najlepiej nasyconych o wysokiej temperaturze spalania. Olej kokosowy, Smalec itp.
Czy olej rzepakowy nadaje się do smażenia?
Roślinne oleje z wyjątkiem oleju kokosowego nie nadają się do smażenia, ponieważ w przewadze mają tłuszcze NIEnasycone, które są niestabilne termiczne (są rakotwórcze, gdy je smażymy ) Powinniśmy do smażenia stosować tłuszcze o wysokiej zawartości kwasów nasyconych, ewentualnie jednonienasyconych omega-9. Olej kokosowy nadaje się do tego idealnie. Podkreślę, że jest to ratunek dla smażących, nie jestem zwolennikiem smażenia!
Co w momencie kiedy mam podwyższony Cholesterol?
Jeżeli masz nieprawidłowy profil lipidowy to o jakimkolwiek smażeniu powinnaś zapomnieć a tym bardziej na olejach roślinnych z wyjątkiem oleju kokosowego, które są niestabilne termiczne. Tłuszcze nasycone w ilościach przekraczające próg rekomendacji są niezdrowe i tak jak piszesz „niekorzystne działanie na wzrost aktywności płytek, działając tym samym prozakrzepowo (zwiększenie skłonności do zakrzepów w naczyniach), ponadto powodują wzrost stężenia lipoprotein LDL, sprzyjając rozwojowi miażdżycy. ” Ale tylko w ilościach przesadzonych, tłuszcz nasycony jest niezbędny do prawidłowego: funkcjonowania układu hormonalnego, profilu lipidowego i odbudowy komórek! Najlepiej jednak nie smażyć a w twoim przypadku skoncentrować się na olejach nierafinowanych, jedzonych na zimno, które mają prawidłową proporcję kwasów tłuszczowych omega3 do omega6 3:1 / 4:1
Olej kokosowy do smażenia ale na zimno tłoczony nierafinowany?
Czy można smażyć na maśle klarowanym?
Czy normalne jest, że podczas smażenia na oleju kokosowym, pieni się on i szybko spala?
Jeśli się pieni to znaczy, że się utlenia. A jak się utlenia to następuje rozerwanie struktury z cis na trans.