POZNAJ CUKIER KOKOSOWY- właściwości i zastosowanie

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

[emaillocker]

Cukier kokosowy pozyskiwany jest podczas gotowania i odwodnienia soku z palmy kokosowej. Ma wyższą cenę niż granulowany cukier, ale ma taką samą ilość węglowodanów i kalorii. Korzyści ze stosowania cukru kokosowego robią z niego gorący towar na świecie wśród zdrowej żywności – ta forma cukru daje pewne śladowe składniki odżywcze i może mieć mniej dramatyczny wpływ na stężenie cukru we krwi w porównaniu z innymi rodzajami substancji słodzących.

Wartość odżywcza cukru kokosowego

Energia [kcal/100 g] – 381
Białko [g/100 g] – 1,1
Tłuszcz [g/100 g] – 0,4
Węglowodany [g/100 g] – 93,4

1. Zawartość składników odżywczych


Cukier kokosowy nie jest pożywieniem wysoko odżywczym, ale daje więcej witamin i minerałów niż biały cukier stołowy. Zawiera śladowe ilości witaminy C, potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, żelazo i miedź. Cukier kokosowy zawiera również niewielkie ilości składników odżywczych, takich jak polifenole, flawonoidy i antycyjany oraz przeciwutleniacze. Znajdziesz tu także witaminy z grupy B, inozytol, działający na poprawę nastroju.

Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w różnych substancjach słodzących [mg/ 100 g]

Czy wiesz , że przyczyną problemów z otyłością i nadwagą mogą być zaburzenia w naszej mikroflorze jelitowej ? Więcej na szkoleniu tutaj Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

Składnik [mg/100 g] Cukier kokosowy Syrop z agawy Miód Syrop klonowy Cukier brązowy Rafinowany cukier biały
Azot 202 b.d. b.d. b.d. 10 0
Fosfor 79 7 4 2 3 0
Potas 1,03 1 52 234 65 2,5
Wapń 8 1,5 6 67 24 6
Magnez 29 1 2 14 7 1
Sód 45 1 4 9 2 1
Chlor 470 b.d b.d b.d. 16 10
Siarka 26 b.d. b.d. b.d. 13 2
Bor 0,6 b.d. b.d. b.d. 0 0
Cynk 2 0,2 0,2 4,2 0,2 0,1
Mangan 0,1 0,1 0,1 3,3 0,2 0
Żelazo 2 1 0,4 1,2 1,26 0,1
Miedź 0,23 0,1 0 0,1 0 0
Witamina B1 0,41 0 0 0 0 0
Witamina C 23,4 0,5 0,5 0 0 0

Źródło: www.nutritiondata.com

2. Niski indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny mierzy wpływ węglowodanów na poziom cukru we krwi. Cukier kokosowy zajmuje tylko 35 pozycję w tym indeksie, natomiast cukier stołowy plasuje się pomiędzy 60 a 75. Żywność o wysokim indeksie glikemicznym powoduje szybki wzrost cukru we krwi co może być groźne w skutkach. Szybki skok cukru we krwi może spowodować, wzrost poziomu insuliny w krótkim okresie czasu, a to natomiast może mieć poważne konsekwencje dla diabetyków. Naturalnie występujące enzymy, spowalniają wchłanianie cukru do krwi. Nie powoduje nagłego skoku glukozy w organizmie, co ma bardzo duże znaczenie w przebiegu cukrzycy typu 1 i 2.

Coconut Sugar Glycemic Response

 

3. Mniej fruktozy

Fruktoza jest rodzajem cukru który organizm szybko zamienia w tłuszcz. Tylko Twoja wątroba może rozłożyć glukozę, a jednym z wyników tej awarii jest wzrost trójglicerydów – forma tłuszczu. Nie należy spożywać dużych ilości fruktozy poza tym, co można dostać w świeżych owoców, zauważa Harvard Health Publications. Syrop z agawy zawiera 90 procent fruktozy, a syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy- 55 procent fruktozy. Cukier kokosowy ma tylko 45 procent fruktozy, co czyni go lepszym rozwiązaniem niż stosowanie innych substancji słodzących.

TRZYMAM DIETĘ, ALE NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ z brzucha oraz ud a moje samopoczucie cały czas się pogarsza – jakie są przyczyny, co można zrobić? Więcej na szkoleniu tutaj  Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

4. Przyjazny planecie

Cukier Kokosowy został określony jako najbardziej zrównoważony środek słodzący na świecie w roku 2014. Uprawa palmy kokosowej i pozyskanie cukru kokosowego odbywa się przy użyciu minimalnych ilości wody i paliwa, zwłaszcza w porównaniu do produkcji trzciny cukrowej. Nie ma żadnych sztucznych składników i nie jest chemicznie zmieniony w jakikolwiek sposób.

5. Wykorzystanie

Posiada łagodny, karmelowo-kokosowy smak, przyjemny zapach. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni z powodu możliwości jego podgrzewania.
Możemy stosować go dosłownie do wszystkiego.

 

[/emaillocker]

 




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz