Pigwa jest owocem spokrewnionym z jabłkiem czy gruszką – podobnie wygląda i smakuje, ale zdecydowanie jest od nich mniej popularna. Mimo tego, że nie jest zbyt powszechnie uprawiana w polskich ogrodach, warto ją odnaleźć, kupić i pokochać – z uwagi na niebywały smak, aromat i właściwości zdrowotne.

Czym jest pigwa?

Owoce pigwy pospolitej rosną na krzewach lub niewielkich drzewach, rzadko przekraczających wysokość 3 m. Charakteryzuje się owocami o średnicy zaledwie około 6 cm przypominającymi kształtem jabłka, choć mniej regularne. Skóra pigwy jest intensywnie żółta i niezwykle aromatyczna. Owoc ten w postaci surowej jest bardzo twardy i cierpki – więc pigwy zdecydowanie nie powinno się jeść bez obróbki termicznej. Po ugotowaniu pigwa staje się miękka i bardzo smakowita. Oprócz tego podczas kwitnienia wydaje ona bardzo piękne, duże kwiaty w kolorze bladoróżowym, więc jest wspaniałą ozdobą ogrodu. 

Co zawiera owoc pigwy?

Pigwa jest owocem, który w swojej objętości zawiera bardzo niewiele kalorii. Pomimo tego, że zawiera sporo składników bioaktywnych, to nie jest szczególnie zasobna w żaden konkretny z nich. Jednak jako smaczny dodatek do diety może dać bardzo dobre rezultaty w uzupełnianiu niedoborów. W pigwie znajdziemy:


Pigwa, surowa
57 kcal / 100g
IG-35

Białko 0.4 g
Tłuszcz 0.1 g
Węglowodany 15.3 g
Błonnik 1.9 g
Woda 83.8 ml

W jaki sposób pigwa może przyczyniać się do utrzymania zdrowia?

W medycynie ludowej pigwę wykorzystywano bardzo często, nie tylko w postaci nalewek czy innych produktów spożywczych, ale również bezpośrednio na skórę. Przypisuje się jej właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Syrop z pigwy stosowano również jako preparat na mdłości spowodowane ciążą. Wykorzystywano ją również w leczeniu różnych zaburzeń trawiennych – w badaniach na szczurach wykazano, że działa ona ochronnie na jelita, zapobiegając stanom zapalnym jelit w przebiegu IBS

Dodatkowe potencjalne korzyści ze stosowania pigwy

Wiele potencjalnych korzyści ze spożywania preparatów z pigwy nie zostało jeszcze udowodnionych – konieczne są badania na ludziach, gdyż jak do tej pory przeprowadzano je tylko na zwierzętach, lub nie były one zbyt szeroko zakrojone. Wśród tych badań wykazano możliwy pozytywny wpływ pigwy na:

  • Hamowanie wzrostu H.pylori odpowiedzialnych za wrzody żołądka
  • W nielicznych badaniach na ludziach wykazano, że 10 mg syropu z pigwy po posiłku jest w stanie zmniejszać objawy refluksu kwaśnego
  • Prawdopodobnie zmniejsza aktywność niektórych komórek odpornościowych, przez co może łagodzić objawy alergii. Być może ekstrakt z pigwy będzie bezpieczną alternatywą dla leków przeciwalergicznych, ale do tego potrzebne są jeszcze dodatkowe badania. 
  • Ma właściwości antybakteryjne i może zapobiegać przerostowi chorobotwórczych szczepów bakterii, takich jak E.coli czy S.aureus. Zapewnia także niewielką ilość błonnika, co pozwala utrzymywać florę bakteryjną w dobrej kondycji i tym samym wzmacniać odporność. 

Jak jeść pigwę?

Pigwę po ugotowaniu w wodzie z cukrem można spożywać jako kompot. Możesz także przygotować syrop z pigwy – pokrojone w kosteczkę owoce zasypać cukrem lub zalać miodem i odstawić na kilka dni. Syrop z pigwy będzie nie tylko wzmacniającym specyfikiem pełnym witamin na zimę, ale również aromatycznym dodatkiem do wody czy piwa. 

Pigwa jest owocem rzadko występującym w lokalnych sklepach czy targach. Gdy jednak uda się ją znaleźć, zdecydowanie warto zakupić ją, by przyrządzić z niej coś pysznego. Właściwości zdrowotne pigwy są raczej na drugim miejscu, bo choć ma ona cały wachlarz witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, to w zestawieniu z innymi owocami nie wygląda aż tak korzystnie.