Jarmuż stał się w ostatnich latach jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw liściastych. Obecnie wyprzedził on nawet szpinak w rankingu najzdrowszych z warzyw! Sprawdźmy, co takiego kryje się pod tą niepozorną, karbowaną kapustą.
Czym jest jarmuż?
Jarmuż jest to ciemnozielone warzywo z rodziny kapustnych. Ma bardzo duże, rozłożyste liście, mocno karbowane i postrzępione na brzegach, jego łodyga jest bardzo włóknista. W smaku przypomina kapustę pekińską, jest on niej jednak dużo bardziej twardy. Istnieje jednak kilka różnych odmian tej kapusty – niektóre są bardziej fioletowe, mają bardziej lub mniej karbowaną fakturę. Ze względu na dość włóknistą strukturę, jarmuż chętniej spożywany jest w postaci obgotowanej, jednak można go okiełznać inaczej, na przykład stosując masowanie i ugniatanie poszarpanych liści. Można także spożywać jarmuż zamiast kapusty do gołąbków – jest to bardzo zdrowy, smakowity i praktyczny zamiennik ze względu na wielkie liście i ich sporą twardość, która nadaje gołąbkom odpowiedni kształt.
Właściwości jarmużu
W stosunku do bardzo niskiej kaloryczności, jarmuż zawiera naprawdę wiele składników odżywczych, które wspomogą Cię w każdej diecie. Oto one:
Witamina K
Jarmuż zawiera ogromne ilości tej witaminy, odpowiadającej przede wszystkim za prawidłowy proces krzepnięcia krwi.
Witamina A
Filiżanka jarmużu dostarcza nawet dwukrotność dziennego zapotrzebowania na ten składnik! Wit. A jest niezbędna dla procesu prawidłowego widzenia.
Witamina C
Jak większość warzyw, jarmuż jest przebogaty w tę witaminę, która jest jednym z najsilniejszych i najłatwiej dostępnych antyutleniaczy.
Witaminy z grupy B
To witaminy, które odpowiedzialne są głównie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a zawiera je w dużej ilości właśnie jarmuż.
Sulforafan
To bardzo silny antyutleniacz, skutecznie chroniący przed nowotworami. Aby czerpać jak najwięcej korzyści zdrowotnych z jego spożywania, należy gotować go podobnie jak brokuły, czyli na parze, w krótkim czasie, zwykle około 4 minut. Dodatkowo, sulforafan może chronić przed wrzodami, ponieważ niszczy bakterie Helicobacter pylori w dużej mierze odpowiedzialne za ich powstawanie.
Karotenoidy
Wich skład wchodzi beta-karoten, luteina i zeaksantyna, które świetnie działają na wzrok oraz na skórę.
Chlorofil
Jarmuż ma bardzo dużo tego barwnika, który ma działanie antyutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stąd też jego charakterystyczny, ciemnozielony kolor.
Błonnik
Jarmuż zawiera aż 3,6g błonnika na 100g rośliny. Jest więc świetny na zaparcia, a także na odchudzanie, aby wypełniać żołądek i dawać uczucie sytości.
Kwas foliowy
Jak wszystkie warzywa liściaste, jarmuż ma bardzo wysoką zawartość kwasu foliowego. Wpływa on pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a w szczególności na pracę układu nerwowego. Jest zalecane spożywanie jarmużu w okresie planowania ciąży oraz po zajściu w ciąże, aby zapobiegać wadom cewy nerwowej u płodu.
Wapń
Jest to jedno z najlepszych pozamlecznych źródeł wapnia! Jeśli masz nietolerancję na laktozę lub jesteś weganinem, koniecznie spożywaj jarmuż dla uzyskania jak najwyższej podaży wapnia ze źródeł roślinnych.
Potas
Jarmuż to dobre źródło potasu, zawiera go nawet 490mg!
Uwaga – jarmuż jest też bogatym źródłem szczawianów. Nie powinny go spożywać w dużej ilości osoby zmagające się z kamicą nerkową.
Zestawienie witamin i minerałów
Jedz jarmuż profilaktycznie!
Profilaktyka jest jednym z najważniejszych elementów zdrowego żywienia. Poza tym, że jedzenie jarmużu w różnych postaciach może bardzo przyczynić się do utraty masy ciała i wdrożenia zdrowego stylu życia, to może również uchronić przed wieloma ważnymi chorobami! Jarmuż dobrze wpływa na krążenie, przede wszystkim uszczelniając naczynia krwionośne. Wzmacnia serce dzięki potasowi, który reguluje jego pracę. Zapobiega osteoporozie, wadom cewy nerwowej, psuciu się wzroku, a także nowotworom. Spożywanie jarmużu każdego dnia w postaci surowego lub lekko podgotowanego na parze dodatku, to świetny sposób aby wzmocnić swoje zdrowia i zachować młodość na długie lata!