SOK Z BURAKA
Dziś ciekawostka kulinarna z Kujaw i pomorza. Nazwa dość kontrowersyjna tak samo jak informacje o jej niesamowitych właściwościach. Mianowicie chodzi o ” Fiuta ” jest to tradycyjny sok z buraków, który trafił na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera wiele makro- i mikroelementów: jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.
Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo na nowotwory złośliwe.
Burak zawiera bardzo dużo kwasu foliowego. Zatem jeżeli jesteś zmęczony, miewasz stany niepokoju i lęku, cierpisz na bezsenność, brak ci poczucia radości życia.
Buraki to niesamowite warzywa o zaskakujących właściwościach. Nie zależnie od tego czy są gotowane czy surowe zachowują swoje odżywcze i lecznicze zdolności.
SOK Z KISZONEJ KAPUSTY
Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii między innymi Leuconostoci i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Charakteryzuje się mocnym, kwaśnym smakiem, który zawdzięcza kwasowi mlekowemu. Szczepy bakterii w produktach kiszonych działają na zasadzie podobnej do antybiotyków – niszczą wrogie organizmy chorobotwórcze. Produkty fermentowane wytwarzają bakteriocyny, czyli właśnie naturalne antybiotyki. Eliminują złe bakterię, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu. Wchodzące w skład kapusty kiszonej, fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo, będąc niezastąpionymi w leczeniu wielu schorzeń.
SOK Z CYTRYN
Od 1970 r. przeprowadzono ponad 20 eksperymentów laboratoryjnych, które udowodniły, iż sok z cytryny z sodą niszczy komórki nowotworowe w 12 typach nowotworów. Zapobiega również przerzutom komórek rakowych i jest 10000 razy silniejszy niż chemioterapia i typowe leki na raka.
Sok mimo tego, że jest kwaśny po wypiciu tworzy zasadowe środowisko w organizmie. To łagodzi dolegliwości trawienne takie jak: zgaga, zaparcia, wzdęcia.
Dzięki zawartości fitochemikalią limonoides, ( które znajdują się w wielu owocach cytrusowych) wykazuję właściwości anty-rakotwórcze.
Wysoka zwartość witaminy C wykazuję silny efekt przeciwbakteryjny, zwalcza bakterię i grzyby. Ponadto zabija również pasożyty i reguluję poziom ciśnienia we krwi.
Dodatkowo to potężny środek przeciwdepresyjny, który skutecznie redukuję stres.
Przepis:
– szklanka wody mineralnej
– sok z ½ cytryny
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystko razem zmieszać, pić przed śniadaniem na pusty żołądek (dla osób z delikatną błoną śluzową żołądka, wskazane jest pić po pierwszym posiłku ). Stosować przez 2 tygodnie, po czym zrobić 4 tygodniową przerwę. Nie przekraczać 4/5x w roku. Soda w dużej ilości może zniszczyć błonę śluzową żołądka, umiar przede wszystkim.
OCET JABŁKOWY
W ostatnim czasie wiele mówi się o wszechstronnych zastosowaniach oleju kokosowego czy cytryny w naszych domach. Nie ulega wątpliwości, że są one bardzo przydatne, ale zdaniem wielu ekspertów ocet jabłkowy jest jeszcze bardziej użyteczny.
Ocet jabłkowy może być przydatny w kuchni, w torebce, a niektórzy mają go w swojej apteczce . Jedną z ważniejszych jego cech jest to, że związek ten nie jest toksyczny, nie zawiera substancji chemicznych i jest to całkowicie naturalny.
42 ZASTOSOWANIA OCTU JABŁKOWEGO ZNAJDZIESZ TUTAJ!
ŚWIEŻO MIELONA KAWA
Codzienne picie kawy jest związane z mniejszym ryzykiem marskości wątroby, opublikowane niedawno badania potwierdzają, że picie dwóch filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu chorób wątroby nawet o połowę.
Informację statystyczne oraz metaanaliza została opublikowana w czasopiśmie Pharmacy & Therapeutics. Badacze z Uniwersytetu Southampton w Wielkiej Brytanii zebrali i przeanalizowali dziewięć badań długoterminowych obejmujących prawie pół miliona mężczyzn i kobiet z sześciu krajów. Okazało się, że zwiększenie spożycia kawy może znacznie zmniejszyć ryzyko marskości wątroby.
ZIELONA HERBATA
Zielona herbata jest znana już od wieków, zwłaszcza na Wschodzie, gdzie jest ona używana jako lek. Ostatnio wiele badań przeprowadzonych na Zachodzie, odkryły niesamowite korzyści zdrowotne wynikające z picia zielonej herbaty, która jest jednym z najzdrowszych napojów na naszej planecie.
Liście zielonej herbaty są zbierane z krzewu herbacianego o nazwie Camellia sinensis. Zielona herbata różni się od innych prawdziwych herbat tym, że liście są najmniej przetworzone, co skutkuje większą liczbą nienaruszonych przeciwutleniaczy. Zielona herbata jest wytwarzana w procesie parzenia, podczas gdy pozostałe prawdziwe herbatki są poddawane procesowi utleniania, która niszczy większość silnych przeciwutleniaczy.
KEFIR KOKOSOWY
Kefir, a w zasadzie sfermentowana woda kokosowa. Jest to niesamowicie bogaty, probiotyczny napój, który zawiera bardzo duże ilosci witamin, minerałów i elektrolitów. Zawiera beta- karoten, ryboflawine, tiamine, niacyne, kwas pantotenowy, oraz witaminy A, B6, E i K. Co najważniejsze kefir nie posiada problematycznych substancji, które regularnie spotykamy w innych produktach mleczarskich. Mam tu na myśli laktoze i kazeine. Kefir na bazie wody kokosowej ma znacznie silniejszy wpływ na układ trawienny, niż reszta produktów probiotycznych na rynku. Dodatkowo- składniki mineralne i elektrolioty wody kokosowej są takie same jak te, które znajdują się we krwi człowieka. WIĘCEJ NA TEMAT
KOMBUCHA
Pochodzi z Dalekiego Wschodu. Odkryli ją prawdopodobnie w Chinach lub w Japonii. Jej przygotowanie polega na dodaniu określonych szczepów bakterii, drożdży i cukru do czarnej lub zielonej herbaty, a następnie pozostawienie tego płynu na tydzień lub dłużej aby herbata mogła sfermentować. Podczas tego procesu, bakterie, drożdże i grzyby, tworzą coś w rodzaju plamy na powierzchni, dlatego Kombucha zwana jest również „grzybem herbacianym”.
Proces fermentacji sprzyja powstaniu octu i kilku innych związków kwasowych, śladowych ilości alkoholu i gazów. To sprawia, że Kombucha jest lekko gazowana.
Podczas proces fermentacji wytwarza się duża ilość bakterii probiotycznych. Probiotyki zapewniają jelitom zdrowe bakterie. U osób pijących ten napój polepsza się trawienie. Kombucha jest przydatna przy stanach zapalnych układu pokarmowego a nawet sprzyja utracie zbędnych kilogramów.
Najzdrowsza herbata na świecie – 8 korzyści zdrowotnych wynikających z picia Kombuchy
Herbaty zielone lub czerwone (wspomagające odchudzanie) często polecane są, jako sposób na szybkie pozbycie się nadmiaru kilogramów. Czy któraś z was próbowałam tych nowości z big activ? Jaka ilość herbaty w ciągu dnia jest zdrowa?
Ilości na wyczucie. Tylko ostrożnie, gdyż zbyt duże spożyczie grozi zajadami. Kiedyś właśnie piłem dużo tej herbaty, i dziwiły mnie zajady, później przeczytałem że to może herbata zielona powodować – odstawiłem i pomogło. Później znowu spróbowałem sprawdzić czy to nie był przypadek – i serio znowu wyskoczyło, ale średnio piłem z 1-2 litry zielonej herbaty (5-6 kubków).