Są lekkie, proste do przygotowania i niesamowicie wszechstronne – trudno nie zakochać się w omletach! Omlet ze szczypiorkiem to nie tylko idealna propozycja na rozpoczęcie dnia, ale również na szybki lunch czy kolację.
Delikatność jaj idealnie łączy się z ostrzejszym akcentem świeżego szczypiorku, tworząc kompozycję, której trudno się oprzeć. A dodatek parmezanu i czosnku dodaje głębokości smaku, podnosząc omlet na wyższy poziom kulinarnego doświadczenia. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej wersji omletu, przyszedł odpowiedni moment!
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła lub oliwy
Przygotowanie:
Przygotowanie składników: Umyj i posiekaj szczypiorek. Starty parmezan przygotuj w oddzielnej miseczce. Czosnek obierz i posiekaj drobno.
Przygotowanie jaj: W misce, ubij jajka na lekko puszystą masę. Dodaj posiekany czosnek, posiekany szczypiorek i starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Smażenie: Na średnim ogniu, na patelni rozgrzej masło lub oliwę. Gdy masło zacznie lekko się pienić lub oliwa będzie gorąca, wlej mieszankę jaj. Smaż omlet, aż spód będzie złoty i nieprzywierający do patelni, to może zająć około 2-3 minuty. Używając szpatułki, delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 1-2 minuty, aż będzie dobrze zrumieniony.
Podawanie: Wyjmij omlet z patelni i przełóż na talerz. Możesz podać go z dodatkowymi gałązkami szczypiorku na wierzchu lub skropić dodatkowym startym parmezanem.
Smacznego!
1. Jajka: Zdrowotne właściwości:
- Źródło wysokiej jakości białka: Jajka dostarczają komplet aminokwasów niezbędnych dla ludzkiego organizmu.
- Witaminy i minerały: Bogate są w witaminy A, D, E, B12 oraz foliany, żelazo, fosfor i selen.
Mechanizm działania:
- Białko jest niezbędne dla budowy i regeneracji komórek oraz produkcji enzymów.
- Witaminy i minerały wspierają zdrowie oczu, kości, układ krwionośny i odporność.
2. Szczypiorek: Zdrowotne właściwości:
- Bogate w witaminy A i C oraz w minerały, takie jak potas i wapń.
- Mają właściwości antybakteryjne.
Mechanizm działania:
- Witamina A wspomaga zdrowie oczu, a witamina C działa jako przeciwutleniacz.
- Antybakteryjne składniki mogą pomóc w zwalczaniu patogenów w organizmie.
3. Parmezan: Zdrowotne właściwości:
- Dostarcza wapń, który jest kluczowy dla zdrowych kości i zębów.
- Źródło białka i witaminy B12.
Mechanizm działania:
- Wapń wspomaga mineralizację kości, co zapobiega osteoporozie.
- Białko i witamina B12 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
4. Czosnek: Zdrowotne właściwości:
- Zawiera allicynę, składnik o silnych właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych.
- Działa jako przeciwutleniacz i może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu.
Mechanizm działania:
- Allicyna działa przeciwbakteryjnie, pomagając organizmowi zwalczać różne infekcje.
- Składniki przeciwutleniaczowe chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, zapobiegając uszkodzeniom komórkowym i przyspieszającemu procesom starzenia.