Niedzielny rosół, który w poniedziałek magicznie staje się pomidorową – to klasyka w każdym domu! Ale chcę Ci pokazać, że nie musisz wcale trzymać swojego rosołu przez 3 godziny na maleńkim gazie, aby uzyskać esencjonalny wywar, który stanie się bazą do zup. Rosół pomimo wielu swoich zalet jest dość tłustą zupą i niespecjalnie odpowiada idei diety wegetariańskiej lub redukcyjnej.
Dlatego chcę zaproponować ci kilka propozycji szybkich (to ważne!) zup-krem, które możesz zmodyfikować wedle uznania, z których każda jest wegetariańska, a niektóre nawet wegańskie!
Dlaczego właśnie zupa?
To proste danie, które z łatwością zapakujesz w termos albo plastikowy pojemnik i posilisz się nim w pracy – szybko, bez tracenia czasu, z dodatkiem ulubionego pełnoziarnistego chlebka, pumpernikla lub chrupkiego pieczywa.
Zupę możesz przyrządzić ze świeżych lub mrożonych warzyw, wrzucając po prostu do garnka to, co masz w lodówce i odpowiednio doprawiając – co czyni ją daniem numer 1 dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, ani tym bardziej na solidne zakupy i zawsze mają lodówkowe braki.
Zupa fantastycznie rozgrzewa, więc idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, i daje przyjemne uczucie wypełnienia na żołądku. To sprawia, że wlewając w siebie odrobinę pysznego warzywnego kremu możesz doskonale zaspokoić głód i wytrwać do obiadu – jeśli zjadasz ją na lunch, lub do rana – jeśli masz zwyczaj jeść zupy na kolacje.
Jeśli chcesz, możesz przygotować jej trochę więcej i podzielić się z domownikami lub po prostu schować na następny dzień. Takie zupy w większości ugotowane są z warzyw, więc nie mają zbyt wielu kalorii – to dokładka, na którą spokojnie możesz sobie pozwolić ☺
Jedząc różnorodne zupy codziennie nie tylko nie zanudzisz swoich kubków smakowych, ale dodatkowo dostarczysz swojemu organizmowi mnóstwo cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Czy w ogóle zupy mają jakieś wady? Chyba tylko taką, że można się nimi ochlapać ☺
Paprykowa
Potrzebujesz do niej kilka żółtych papryk, ząbek czosnku, natkę pietruszki, odrobinę oliwy, jogurtu naturalnego, dwie cebule i przyprawy. Klasycznie są to sól i pieprz, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do zupy paprykowej odrobinę rozgrzewającej chilli, kurkumy, wędzonej papryki czy innych ziół. Taka zupa dostarczy Ci cennego beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny, mnóstwa błonnika, minerałów i witamin. To zupa soczyście żółta i soczyście smakowita!
Porowa
W sezonie na pory warto kupić ich trochę więcej i razem z korzeniem pietruszki, jej natką oraz ziemniakami wyczarować pyszną zupę-krem z białych warzyw. Dorzuć do tego jeszcze marchew, cebulę, pieprz i sól, a uzyskasz nie tylko bardzo sycące, pełne witamin, minerałów i smaku danie, ale w dodatku w pełni wykorzystasz same najzdrowsze produkty z polskich upraw. A może masz je wszystkie we własnym ogródku? Czas zacząć wykopki!
Kalafiorowa
Jednym z ulubionych letnich warzyw jest zdecydowanie kalafior. Warto wykorzystać sezon na to warzywo, by przyrządzić z niego pyszną zupę dla całej rodziny. Oprócz kalafiora i standardowej cebuli, niezbędnej w zupach-krem wegetariańskich, przyda Ci się także oliwa do smażenia oraz szklanka aromatycznego bulionu, sól i pieprz do smaku. Całości dopełnia starty na drobne wiórki parmezan – to dodatek dość kaloryczny i pikantny, wiec dawkuj go oszczędnie. Jego zadaniem jest podkręcić smak tej dość łagodnej z natury zupy, a przy tym wzbogacić jej wartość odżywczą, bo parmezan to doskonałe źródło wapnia i wielu innych składników.
Brokułowa
Nie każdy lubi brokuły jako dodatek na talerzu, ale bardzo wiele osób uwielbia tę lekką, zieloną zupę-krem, szczególnie przygotowaną w tak prosty sposób. Potrzebujesz do niej oczywiście brokuła, por, a także trochę masła i bulionu. Sól i pieprz dokończą dzieła, a taką zupką z powodzeniem uda Ci się zaspokoić głód, a może nawet nakarmić kolegów z pracy!
Z awokado i ogórka
Ta letnia, zaskakująco łagodna mieszanka to dobry sposób na to, by zafundować Twoim kubkom smakowym trochę inne niż zwykle doznania. Awokado i zielony ogórek to składniki, których nie powinno się podsmażać przed ugotowaniem – wystarczy, że podsmażysz w tym celu pora na odrobinie oliwy, dodasz pokrojone w kostkę awokado i ogórek oraz jogurt naturalny, dolej wody i zmiksuj na krem, a potem dopraw solą i pieprzem. Taka zupa to świetny chłodnik na upalne dni, a przy tym bardzo wartościowy w składniki odżywcze – szczególnie w kwasy tłuszczowe zawarte w awokado.
Marchewkowa
Ta lekko słodkawa zupa to fantastyczny zastrzyk beta-karotenu i sposób na wykorzystanie zalegających w piwnicy marchewek. Potrzebujesz do niej jedynie bulionu, cebuli, oliwy i marchwi, oraz oczywiście soli i pieprzu. Możesz też pokusić się o dodatek kurkumy, chilli, a nawet cynamonu, jeśli lubisz naprawdę oryginalne połączenia smaków. Taka zupka to idealna propozycja na jesień – i w dodatku pasująca do tej pory roku kolorystycznie!
Wykorzystując warzywa, które aktualnie masz w lodówce, lub na które właśnie trwa sezon, możesz odżywiać się w sposób zbilansowany, lekki i naprawdę smakowity. Sposób przygotowywania większości zup-kremów jest naprawdę prosty i trwa mniej niż pół godziny. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, podsmażyć je, aż lekko zmiękną i zalać wodą lub bulionem, a potem podgotować. Na końcu zupę należy doprawić solą, pieprzem, świeżymi lub suszonymi ziołami i innymi przyprawami, a jeśli tego wymaga – dołożyć jogurtu lub parmezanu.
Przed podaniem zmiksuj na gładki krem o takiej konsystencji, która jest według Ciebie najbardziej odpowiednia do podania. Udekoruj grzankami, dorzuć garść słonecznika, siemienia lnianego lub pestek dyni albo podpiecz kawałek bagietki na patelni grillowej i tak zaserwuj. Z pewnością zrobi na Twoich gościach lub domownikach takie wrażenie, jak należy – a Ty nie spędzisz nad tym daniem zbyt dużo czasu!