Użytkowników online: 118

Produkty niskowęglowodanowe, które pomogą Ci utrzymać formę

O tym, że spożywanie nadmiernej ilości węglowodanów jest błędem dietetycznym, nie trzeba nikogo przekonywać.

Cukry proste magazynowane w nadmiarze w naszych organizmach odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej i pogarszają nasz stan zdrowia.

Dlatego komponując swoje codzienne posiłki warto skłaniać się ku produktom, które są smaczne, a zawierają mało węglowodanów, lub nie zawierają ich praktycznie wcale. 

Jaka jest różnica między dietą nisko węglowodanową a ketogeniczną?

Dlaczego warto jeść mniej węglowodanów?

Okazuje się, że niższy poziom węglowodanów w diecie równa się zmniejszonemu odczuwaniu głodu, a to skutkuje obniżeniem masy ciała w przyszłości, i to bez specjalnych wyrzeczeń.

Co więcej, okazuje się, że diety niskocukrowe charakteryzują się lepszą skutecznością w odchudzaniu, niż niskotłuszczowe!

Oprócz tego, mniejsza podaż cukrów doprowadza do obniżenia poziomu cukru we krwi, poziomu ciśnienia tętniczego, trójglicerydów, a także podwyższa poziom dobrego cholesterolu, przy okazji obniżając ten zły. Zdecydowanie warto więc skusić się na przetestowanie diety low-carb!

Które produkty nie zawierają węglowodanów?

Produkty wymienione w poniższym zestawieniu nie mają węglowodanów, więc doskonale sprawdzają się w diecie low-carb. Oczywiście nie mogą być spożywane w nadmiernej ilości – zawierają bowiem dużo białek i tłuszczów, które w nadmiarze także mogą być szkodliwe. Oto one:Jajka. To jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na Ziemi. Jajka mogą być przyrządzane na wiele sposobów i doskonale smakują o każdej porze dnia. Zawierają mnóstwo luteiny, ale również pełnowartościowych aminokwasów oraz tłuszczów, dzięki którym są niezwykle sycące – pozwalają opanować głód na diecie!

Mięso i rośliny wysoko białkowe

Chociaż nie zaleca się spożywania dużych ilości mięs, to w diecie niskowęglowodanowej ta grupa produktów wraz z drobiem jest cennym źródłem białka, tłuszczu i witamin

Owoce morza

Spożywamy je raczej od święta, ale zdecydowanie warto się z nimi zaprzyjaźnić na stałe. 2-3 porcje tygodniowo dobrej jakości ryby, a także krewetki czy inne owoce morza spożywane od czasu do czasu mogą znacząco podnieść w naszym organizmie poziom dobrze przyswajalnego białka i dostarczyć cennych kwasów tłuszczowych

Warzywa

Zawierają one co prawda sporo węglowodanów, ale głównie w postaci błonnika. A ten nawet w diecie low-carb jest bardzo wskazany w odpowiednich ilościach. Oprócz błonnika, warzywa mają także duże ilości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, więc z powodzeniem przysłużą się naszemu stanowi zdrowia. 

Owoce

Zawierają spore ilości fruktozy, która należy do cukrów prostych, których jedzenia należy unikać na tej diecie. Jednakże są też nieocenionym źródłem składników bioaktywnych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Wśród owoców znajdują się jednak takie perełki jak awokado czy oliwki, które zawierają już nie fruktozę, lecz całe mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, i tym samym stają się idealnym dodatkiem do sycących śniadań czy pożywnych kolacji. 

Orzechy i nasiona

Jeżeli na diecie niskowęglowodanowej zatęsknisz za przekąską, która szybko zaspokoi Twój apetyt na słodkie i przy okazji da się trochę pochrupać, sięgnij po garść orzechów.

Co prawda zawierają one między innymi węglowodany, ale są przede wszystkim pełne różnych rodzajów tłuszczów.

Tym samym szybko zaspokajają apetyt, dają uczucie sytości, a to wszystko w niewielkiej objętości produktu. Tym samym pogryzając orzechy, nie funduje się sobie nagłego skoku cukru we krwi, bo nie dostarcza się dużych ilości węglowodanów. 

Nabiał

Produkty mleczne zawierają oczywiście laktozę, ale są jej tam niewielkie ilości, nie wpływające znacząco na przyjęcie dużych porcji cukrów w diecie.

Oczywiście wybierać należy niesłodzone mleka i jogurty oraz inne przetwory mleczne, do których w procesie przetwórczym nie dodano cukru – te z pewnością nie należą już do grupy niskowęglowodanowych produktów. 

Podsumowanie

Ograniczenie cukru w diecie początkowo może się wydawać trudnym zadaniem – szczególnie, gdy uświadomisz sobie, jak wiele ulubionych produktów z Twojej kuchennej szafy go zawierało, i to w znaczących ilościach.

Jest jednak rozsądne wyjście z tej sytuacji – ograniczenie podaży cukrów prostych w diecie, na rzecz białek i tłuszczów, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości.

Tym samym napędza się mechanizm spalania tłuszczu na zasadzie zmuszenia organizmu do produkcji ciał ketonowych, i chudnięcie bez wyrzeczeń staje się faktem!