Gdy poważnie myślimy o zdrowym odżywianiu, zaczynamy poszukiwać różnych alternatyw. Chętniej rozglądamy się za różnymi rzadkimi rodzajami owoców, warzyw i ziaren, poszukując w nich nie tylko dobrego smaku, ale także skumulowanych wartości odżywczych. Dzięki różnorodności diety można zapewnić sobie stuprocentowe, lub nawet wyższe zaopatrzenie swojego organizmu w niezbędne witaminy, minerały i inne składniki bioaktywne, takie jak choćby przeciwutleniacze. Wodorosty są jednymi z tych cennych, ale bardzo rzadkich składników, po które nie sięga się raczej w tradycyjnej polskiej kuchni. A szkoda, ponieważ są cenne składników odżywczych.

Czym są wodorosty?

To samożywne organizmy, które żyją w akwenach wodnych. W europejskiej kulturze nie są one zbyt powszechne, za to na co dzień zajadają się nimi Azjaci. A oni, jak wiemy, należą do najzdrowiej odżywiających się na świecie ludzi, i to właśnie wśród nich znaleźć można najdłużej żyjące – ponad sto lat – osoby! Warto więc brać przykład z Japończyków czy Wietnamczyków i włączyć wodorosty do swojej codziennej diety – jako przysmak i nutraceutyk. Nutraceutykami nazywamy środki spożywcze, które ze względu na swoje wyjątkowe właściwości mogą odgrywać rolę suplementów diety, ponieważ wywierają szczególny, korzystny wpływ na organizm. Poznajmy szerzej sześć spośród najpopularniejszych (i czasem dostępnych w polskich sklepach) wodorostów!

Irish Moss

Mech irlandzki albo chrząstnica kędzierzawa. Jest krasnorostem i ma charakterystyczne sino-czerwone zabarwienie.

Jest prawdziwą bomba witaminową i mineralną:

  • Karagen To substancja żelująca, którą wykorzystywać można do zagęszczania zup czy sosów. Ma doskonałe właściwości ochronne – powleka błonę śluzową żołądka i jelit, chroniąc je przed wrzodami oraz łagodząc objawy już istniejących. Karagen wpływa również na wzrost elastyczności stawów, ścięgien i mięśni. Jest wskazany do regulacji gospodarki lipidowej organizmu, czyli głównie do poprawy funkcjonowania stawów.
  • Jod Jako że mech irlandzki pozyskiwany jest z akwenów morskich, charakteryzuje się dużą zawartością jodu. Wpływa on korzystnie na pracę tarczycy, jest wskazany w niedoborach jodu, czyli głównie w niedoczynności tarczycy.
  • Potas Wysoka zawartość tego pierwiastka korzystnie wpływa na pracę mięśnia sercowego, a także mięśni poprzecznie prążkowanych.
  • Wapń Ten wodorost jest dobrym źródłem wapnia, a zatem może stanowić świetną alternatywę dla produktów odzwierzęcych u osób, które nie spożywają mięsa i nabiału, a także z nietolerancją laktozy.
  • Żelazo  Jest pierwiastkiem kluczowym dla budowy czerwonych krwinek, a zatem dla funkcjonowania układu krwiotwórczego i krwionośnego. Irish Moss jest więc zalecany osobom z anemią
  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E i K

Chronią wzrok, wpływają na proces krwiotworzenia i prawidłową gospodarkę hormonalną, mają działanie antyoksydacyjne.

Mech irlandzki ma zdolności do wiązania i zatrzymywania wody, dlatego świetnie nadaje się do produkcji kremów. Regeneruje skórę, odmładza, ujędrnia i napina – doskonale nadaje się do pielęgnacji zniszczonej i suchej skóry.

Laver

Jest to wodorost, który często spotyka się w morzach u wybrzeży Wielkiej Brytanii. W Walii jada się nawet z niego tzw. Laverbread. Rośnie przede wszystkim w morzach zasobnych w azot. W sprzedaży laver najczęściej występuje w formie nori, czyli czerwonych alg sprasowanych w ciemnozielone arkusze, wykorzystywane do zawijania sushi.

A co zawiera ten wodorost?

  • Jod Jak wszystkie morskie stworzenia, zawiera duże ilości jodu, niezbędnego do prawidłowej pracy gruczołu tarczowego
  • Witamina A Która może wpływać ochronnie na wzrok
  • Witamina C Która świetnie wpływa na uszczelnianie naczyń krwionośnych, a także na odmładzanie
  • Witamina D Która nie tylko ma wpływ na właściwy wzrost kośćca, ale również i na produkcję hormonów.
  • Potas Który dobrze wpływa na pracę serca
  • Sód spore ilości, dlatego też zaleca się ograniczone spożywanie tego wodorostu.

Wakame

Są glonem, który występuje i jest spożywany głównie w Japonii, ale coraz częściej zaczyna się go doceniać w innych rejonach świata ze względu na wysokie właściwości odżywcze. Mają one oliwkowy kolor i postać cienkich, poskręcanych pasemek. Mają lekko słodki smak i największą popularność zyskują w postaci świeżej, dodawane do sałatek.

A co zawierają?

  • Fukoksantyna – to ich najcenniejszy związek. Jest barwnikiem koloru brązowego i hamuje kumulowanie się tłuszczu w komórkach ciała człowieka, jednocześnie przyspieszając utlenianie tłuszczów. Spożywanie wakame może być więc cennym sposobem na utrzymanie szczupłej sylwetki. Fukoksantyna wpływa też ochronnie na układ krążenia, właśnie przez hamowanie akumulacji tłuszczów
  • Omega3 – bardzo trudno jest w codziennej polskiej diecie utrzymać prawidłową podaż omega-3. Pomocne mogą tu być glony wakame, które zawierają duże ilości kwasów EPA i DHA.
  • Jod – jak we wszystkich glonach, w wakame również występuje on w dużych ilościach
  • Wapńw dużych ilościach występujący w owych glonach wspomaga budowę kośćca.
  • Witaminy: A, K, C, E
  • Kwas foliowy
  • Minerały: Żelazo, wapń, cynk, magnez

Agar

Jest najpowszechniej znane jako substancja żelująca, wykorzystywana jako podłoże do hodowli drobnoustrojów w laboratoriach mikrobiologicznych. Ale to oczywiście niejedyne zastosowanie agaru pozyskiwanego z japońskich krasnorostów.

Jakie są cechy agaru?

  • Jest bezsmakowy, bezzapachowy, bezbarwny, doskonale zagęszcza – można go śmiało wykorzystywać jako wegańską galaretkę.
  • Dzięki właściwościom żelującym może służyć jako sposób na delikatne przeczyszczenie
  • Zawiera witaminy: A, B1, B2, C
  • Jod – oczywiście występuje również i tutaj

Agar jest bardzo dobrym źródłem jodu, potasu, wapnia, magnezu, fosforu i innych, aż 14 z 21 różnych witamin i minerałów. Przede wszystkim doceniany jest przez wegan, którzy dzięki niemu mogą uzyskiwać zagęszczoną, żelową lub wręcz galaretowatą konsystencję różnych potraw bez wykorzystywania do tego żelatyny pochodzenia zwierzęcego.

Kelp

Jest charakterystycznym wodorostem o specyficznych podłużnych, zielonych liściach. Występują głównie w wodach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego, wzdłuż wybrzeży Japonii. Kelp wykorzystywany jest przede wszystkim w pomocy przy redukcji masy ciała, ponieważ znacząco przyspiesza nasz metabolizm. Ze względu na wysoką zawartość jodu, kelp wykorzystuje się też do leczenia niedoborów tego pierwiastka. Jednak warto pamiętać, że jod również można przedawkować i wówczas może się rozwinąć nadczynność tarczycy – równie niebezpieczna co niedoczynność.

A co robi kelp?

  • Ma działanie detoksykacyjne – wpływa na wiązanie metali ciężkich w organizmie, więc wspomaga pracę wątroby w funkcjach oczyszczających.
  • Ma wysokie działanie antynowotworowe, szczególnie w przypadku nowotworów hormonozależnych
  • Pobudza metabolizm – pomaga w odchudzaniu
  • Pomaga w niedoczynności tarczycy – reguluje produkcję hormonów dzięki wysokiej zawartości jodu
  • Zawiera też witaminy: A, B1, B2, C, D, E, kwas foliowy
  • Oraz minerały: cynk, magnez, żelazo, potas, wapń

Spirulina

To w zasadzie jeden z najpopularniejszych, a jednocześnie najbardziej dobroczynnych wodorostów. Jest to ciemnozielony proszek pozyskiwany z pewnych sinic. Jest jednym z najbardziej odżywczych wodorostów ze względu na wysoką zawartość białka. To bardzo dobra alternatywa mięsa dla wegan.

Co jeszcze zawiera spirulina ?

  • Aż 70% składu tych alg to białko, w dodatku bardzo dobrze przyswajalne
  • Za zielono-niebieski kolor spiruliny odpowiada barwnik fitocyjanina. Ma działanie przeciwzapalne, oczyszczające oraz odtruwające. Spirulina może więc działać jako świetny detoksykant dla osób palących papierosy.
  • Beta-karoten
  • Kwas foliowy, szczególnie cenny dla kobiet planujących ciążę
  • Kwas linolenowy GLA, głównie wspierający układ odpornościowy
  • Sprzężony kwas linolowy CLA – hamuje powstawanie nowotworów
  • Bioflawonoidy – wspomagają układ odpornościowy
  • Witaminy: A, C, D, E, K
  • Minerały: żelazo, mangan, cynk, selen, miedź
  • Spirulina przyjmowana regularnie może spowalniać procesy starzenia się!
  • Wpływa także korzystnie na trądzik

Algi i wodorosty możemy spożywać jako nutraceutyki – dodatki do koktajli, zup czy sałatek. Choć są bardzo cenną superżywnościa, jak ze wszystkim innym – nie należy przesadzać z dodawaniem ich dużej ilości do jedzenia. Ze względu na neutralny w większości smak, mogą doskonale łączyć się z różnymi potrawami bez znaczącego zmieniania ich smaku.