Jeśli chodzi o profilaktykę raka piersi, badania wykazały, że pomóc może zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3. Nowe badania wskazują jednak, że niektóre rodzaje kwasów omega-3 mogą być bardziej skuteczne niż inne.

Naukowcy z Uniwersytetu w Guelph w Ontario w Kanadzie ujawnili, że kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z ryb (EPA i DHA) mogą być osiem razy bardziej skuteczne w przypadku hamowania rozwoju agresywnych nowotworów sutka niż te same kwasy pochodzenia roślinnego.

Współautor badania Prof. David Ma, który obecnie pracuje w Departamencie Zdrowia i Nauk o Wartościach Odżywczych na Uniwersytecie w Guelph, oraz jego koledzy niedawno zgłosili swoje odkrycia w Journal of Nutritional Biochemistry.

Po raku skóry, rak piersi jest najczęstszym nowotworem atakującym kobiety w Europie. Prognozuje się, że około 330 tysięcy nowych przypadków inwazyjnego raka piersi zostanie zdiagnozowanych w europie w tym roku, a około 40 920 kobiet z powodu tej choroby umrze.

Jednym z najbardziej agresywnych typów raka piersi jest rak HER2-dodatni, o którym mówimy gdy na powierzchni komórek guza wykrywana jest nieprawidłowo duża liczba receptorów HER2/neu lub stwierdzono w nich zwiększoną liczbę kopii genu HER2/neu (w skrócie określanego jako HER2).

25 % przypadków raka piersi to rak HER2-dodatni 

Wcześniejsze badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą hamować rozwój raka piersi, ale czy niektóre rodzaje kwasów omega-3 są bardziej skuteczne niż inne? Prof. Ma i współpracownicy chcieli się tego dowiedzieć.

Oleje roślinne omega 3 ALA bardzo słabo konwertują do aktywnej formy (przeciwzapalnej i antynowotworowej ) EPA i DHA

EPA, DHA najskuteczniej hamują wzrost guza

W oleju rybim występują dwa rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3: jeden to kwas eikozapentaenowy (EPA), a drugi to kwas dokozaheksaenowy (DHA). Trzeci rodzaj omega-3 to obecny w roślinach kwas a-linolenowy (ALA), który można znaleźć np. w soi, oleju rzepakowym i siemieniu lnianym.

W swoich badaniach prof. Ma i współpracownicy porównali wpływ tych trzech rodzajów kwasów omega-3 na rozwój nowotworu sutka u myszy, które zostały wyhodowane w celu wykształcenia konkretnie HER2-dodatniego raka piersi.

„To badanie jest pierwszym, które porównało zdolność do walki z rakiem piersi kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego i z oleju rybiego” – mówi prof. Ma. „Istnieją dowody na to, że zarówno kwasy omega-3 pochodzące z roślin, jak i te z ryb chronią przed rakiem, lecz chcieliśmy ustalić, która forma jest bardziej skuteczna.”

Każdej z myszy dostarczano już przed jej narodzinami jeden z trzech różnych kwasów omega-3. Zespół odkrył, że u myszy, które otrzymywały  omega-3 typu EPA i DHA nastąpiło zmniejszenie guza o 60-70 %, a sama zachorowalność spadła o 30%.   Te same dawki ALA na bazie roślin nie miały takiego samego wpływu na nowotwory piersi jak EPA i DHA. Ogólnie rzecz biorąc, kwasy EPA i DHA były ośmiokrotnie bardziej skuteczne w zapobieganiu rozwoju nowotworu sutka niż ALA.

Jedz dwie do trzech porcji ryb tygodniowo

Prof. Ma i zespół tłumaczą, że kwasy tłuszczowe omega-3, a szczególnie EPA i DHA mogą zapobiegać rozwojowi raka poprzez aktywację specyficznych genów, które wspomagają działanie układu odpornościowego, co hamuje szlaki odpowiedzialne za wzrost guza.

Ustalono, że dla kobiet najkorzystniejsze jest otrzymywanie EPA i DHA  ze źródła pod postacią dwóch do trzech porcji tłustych ryb – na przykład łososia, tuńczyka i pstrąga – tygodniowo. Prof. Ma dodaje również, że jaja i suplementy z oleju z ryb są również dobrym źródłem DHA.

„Odkrycie znaczących korzyści, jakie omega-3 mogą mieć w zwalczaniu wysoce agresywnej postaci raka piersi oznacza, że być może chronią nie mniej skutecznie przed innymi typami raka” – twierdzi prof. Ma.

źródła:

https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/breast-cancer-her2-status.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320762.php

https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/how-common-is-breast-cancer.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/40253.php

https://www.medicalnewstoday.com/articles/37136.php

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286317300426