Aksamitna „NUTELLA” z ciecierzycy i Karobu !

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak wybrać dobre szczepy probiotyczne: - czytać etykiety w których powinne być wymienione dobre szczepy które są przebadane i uznane w których jest podana przynależność gatunkowa i numer patentu. Więcej na szkoleniu tutaj 

Karob bezglutenowy i bezkofeinowy produkt dla osób, które nie mogą pożywać kakao i jego przetworów. Karob jest rośliną strączkową produkowana z niego mączka chleba świętojańskiego ma pyszny czekoladowy smak i jest idealnym zmiennikiem często alergizującego KAKAO!
Karob zawiera o ponad połowę więcej wapnia, 7 razy mniej tłuszczu i o 30% mniej kalorii niż kakao. W jego składnie znajdują się garbniki i kwas galusowy dzięki którym karob ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, poprawia pracę przewodu pokarmowego.

Karob zawiera substancje, które działają wykrzstuśnie. Nie zawiera alergenów: teobrominy i kofeiny które występują w kakao. Jest źródłem wapnia, potasu i magnezu.

Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach. Dlatego skupiamy się na bakteriach jelitowych, które odgrywają ważną rolę w procesie odchudzania. Proces odchudzania wiąże się z otyłością i nadwagą, które są źródłem większości chorób cywilizacyjnych. Badania naukowe potwierdzają, że w naszym organizmie zwłaszcza w jelitach musi znajdować się więcej dobrych niż złych bakterii, wtedy tworzą one właściwą mikroflorę. Jeżeli ten proces jest zachwiany i bakterii złych jest więcej niż tych dobrych dochodzi do różnych procesów chorobowych. Aby temu zapobiec - stosujemy probiotykoterapię. Probiotykoterapia- jest celowana i ustalona w oparciu o rzeczywisty układ mikroflory jelitowej, który gwarantuje skuteczne i znacznie szybsze wyleczenie naszego organizmu. Więcej na szkoleniu tutaj 

Przepis na pyszną nutellę z karobu i ciecierzycy

Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej, ostudzonej ciecierzycy (może być ciecierzyca konserwowa)
Garść daktyli ok. 40gram ( zamiast daktyli można użyć miodu, trzcinowego cukru bądź ksylitolu)
2-3 łyżki karobu ( w zależności jak bardzo intensywny ma być smak czekoladowy)
1 łyżka oleju kokosowego
Opcjonalnie
½ szklanki uprażonych wcześniej orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę zmiksować na gładką masę, dodając powoli karob, olej kokosowy, prażone orzechy laskowe i namoczone wcześniej daktyle. Wykonać czynność do momentu aż powstanie gładka masa. Jeżeli konsystencja wyda Ci się za gesta, dolej trochę wody. Krem można stosować jako pyszną ‘’nutellę’ na kanapki, do naleśników, omletów, masę do przekładania ciast.
Smacznego
Dietetyk Medyczny Zuzanna Szumska
Dieta Konesera

Na hasło MOTYWATOR otrzymują Państwo 5% zniżki na zamówienia cateringowe 🙂




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz