Poziom cukru we krwi wskazuje ilość glukozy we krwi, która jest głównym źródłem energii dla większości komórek ciała. Wysoki poziom cukru we krwi, z medycznego punktu widzenia, jest stanem hiperglikemii. Znamy 2 rodzaje cukrzycy: cukrzyca typu 2 (stan, w którym organizm nie może prawidłowo wykorzystywać glukozy) oraz cukrzyca typu 1 (trzustka nieprawidłowo funkcjonuje, zaburzając wydzielanie insuliny). Jeśli stan hiperglikemii utrzymuje się przez dłuższy czas, może spowodować stałe uszkodzenia pewnych części ciała, np.: nerek, naczyń krwionośnych, nerwów i oczu.

Istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do wysokiego poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą. Wśród nich rozróżniamy:

  • przejadanie się
  • pewne rodzaje leków, głównie leki sterydowe
  • opuszczanie lub złe dawkowanie leków przeciwcukrzycowych
  • brak ruchu
  • stres
  • choroby, takie jak przeziębienia
  • odwodnienie

14 oznak wysokiego cukru we krwi:

  1. problemy na tle nerwowym
  2. wzmożone pragnienie
  3. suche, spierzchnięte usta
  4. impotencja
  5. suchość i swędzenie skóry
  6. ustawiczny głód
  7. problemy żołądkowe
  8. nadmierne otłuszczenie brzucha/przyrost masy ciała
  9. słaba koncentracja
  10. powolne gojenie się ran i nacięć
  11. częste oddawanie moczu i/lub oddawanie moczu w nocy
  12. niewyraźne widzenie
  13. chroniczne zmęczenie
  14. nawracające infekcje

Żywność z niskim indeksem glikemicznym a obniżenie poziomu cukru we krwi

Indeks glikemiczny, znany jako GI, to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Liczba może wahać się od 0 do 100, a produkty żywnościowe na podstawie tej liczby dzielimy na pokarmy o niskim, średnim i wysokim GI. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym są przetwarzane wolniej niż pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że obniżają poziom insuliny i przyczyniają się do utraty wagi.

Żywność o niskim indeksie glikemicznym (GI 0-54)

  • 1 jajko: 0
  • 1 szklanka hummus: 6
  • 1 szklanka brokułów: 10
  • 1 średniej wielkości cebula: 10
  • 1 szklanka orzechów włoskich: 15
  • 1 szklanka czereśni: 22
  • 1 szklanka orzechów nerkowca: 22
  • 1 szklanka jogurtu: 23
  • 1 szklanka fasoli: 31
  • 360 gram soku pomidorowego: 38
  • 1 szklanka spaghetti: 42
  • 1 szklanka zielonych winogron: 46
  • 1 pomarańcza: 48
  • 1 duży banan
  • 1 szklanka groszku: 54

Żywność o średnim indeksie glikemicznym (GI 55-69)

  • 1 szklanka brązowego ryżu: 55
  •  1 łyżka miodu surowego: 55
  • 1 szklanka płatków owsianych: 58
  • 1 szklanka białego ryżu: 64
  • 1 porcja makaronu i sera: 64

Żywność o wysokim indeksie glikemicznym (GI 70-100)

  • 1 kromka zwykłego białego chleba: 70
  • 1 szklanki popcornu: 72
  • 1 pączek z lukrem: 76
  • 1 placek ryżowy: 78
  • 1 średni pieczony ziemniak: 85
  • 1 porcja płatków kukurydzianych: 92
  • 50 gram glukozy: 100

Dieta silnie wpływa na ogólny stan zdrowia, a zwłaszcza na poziom cukru we krwi. W przypadku wystąpienia któregokolwiek z 14 znaków wysokiego poziomu cukru we krwi, dokonaj pewnych zmian w diecie wyłączając z niej pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym w celu uniknięcia skoków cukru oraz dalszych komplikacji.