Poziom cukru we krwi wskazuje ilość glukozy we krwi, która jest głównym źródłem energii dla większości komórek ciała. Wysoki poziom cukru we krwi, z medycznego punktu widzenia, jest stanem hiperglikemii. Znamy 2 rodzaje cukrzycy: cukrzyca typu 2 (stan, w którym organizm nie może prawidłowo wykorzystywać glukozy) oraz cukrzyca typu 1 (trzustka nieprawidłowo funkcjonuje, zaburzając wydzielanie insuliny). Jeśli stan hiperglikemii utrzymuje się przez dłuższy czas, może spowodować stałe uszkodzenia pewnych części ciała, np.: nerek, naczyń krwionośnych, nerwów i oczu.
Istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do wysokiego poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą. Wśród nich rozróżniamy:
- przejadanie się
- pewne rodzaje leków, głównie leki sterydowe
- opuszczanie lub złe dawkowanie leków przeciwcukrzycowych
- brak ruchu
- stres
- choroby, takie jak przeziębienia
- odwodnienie
14 oznak wysokiego cukru we krwi:
- problemy na tle nerwowym
- wzmożone pragnienie
- suche, spierzchnięte usta
- impotencja
- suchość i swędzenie skóry
- ustawiczny głód
- problemy żołądkowe
- nadmierne otłuszczenie brzucha/przyrost masy ciała
- słaba koncentracja
- powolne gojenie się ran i nacięć
- częste oddawanie moczu i/lub oddawanie moczu w nocy
- niewyraźne widzenie
- chroniczne zmęczenie
- nawracające infekcje
Żywność z niskim indeksem glikemicznym a obniżenie poziomu cukru we krwi
Indeks glikemiczny, znany jako GI, to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Liczba może wahać się od 0 do 100, a produkty żywnościowe na podstawie tej liczby dzielimy na pokarmy o niskim, średnim i wysokim GI. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym są przetwarzane wolniej niż pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że obniżają poziom insuliny i przyczyniają się do utraty wagi.
Żywność o niskim indeksie glikemicznym (GI 0-54)
- 1 jajko: 0
- 1 szklanka hummus: 6
- 1 szklanka brokułów: 10
- 1 średniej wielkości cebula: 10
- 1 szklanka orzechów włoskich: 15
- 1 szklanka czereśni: 22
- 1 szklanka orzechów nerkowca: 22
- 1 szklanka jogurtu: 23
- 1 szklanka fasoli: 31
- 360 gram soku pomidorowego: 38
- 1 szklanka spaghetti: 42
- 1 szklanka zielonych winogron: 46
- 1 pomarańcza: 48
- 1 duży banan
- 1 szklanka groszku: 54
Żywność o średnim indeksie glikemicznym (GI 55-69)
- 1 szklanka brązowego ryżu: 55
- 1 łyżka miodu surowego: 55
- 1 szklanka płatków owsianych: 58
- 1 szklanka białego ryżu: 64
- 1 porcja makaronu i sera: 64
Żywność o wysokim indeksie glikemicznym (GI 70-100)
- 1 kromka zwykłego białego chleba: 70
- 1 szklanki popcornu: 72
- 1 pączek z lukrem: 76
- 1 placek ryżowy: 78
- 1 średni pieczony ziemniak: 85
- 1 porcja płatków kukurydzianych: 92
- 50 gram glukozy: 100
Dieta silnie wpływa na ogólny stan zdrowia, a zwłaszcza na poziom cukru we krwi. W przypadku wystąpienia któregokolwiek z 14 znaków wysokiego poziomu cukru we krwi, dokonaj pewnych zmian w diecie wyłączając z niej pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym w celu uniknięcia skoków cukru oraz dalszych komplikacji.
Jak pozbyć się tłuszczu otrzewnego???Proszę o radę.dziękuję