Zdrowy dla serca, mózgu, antynowotworowy… spód do pizzy z kalafiora z nasionami chia!

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pizza też może być zdrowa! Zamiast typowego, ciężkiego i tłustego spodu, wypróbuj wariant z kalafiora i nasion chia.

Jest zdrowy, smaczny, a to nie wszystkie korzyści zajadania się nim.

Kalafior jest:

  • pełen witamin, takich jak: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy, witamina K
  • źródłem kwasów omega-3
  • dobrym źródłem białka roślinnego
  • bogaty w składniki mineralne, takie jak fosfor i potas.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Kalafior ma właściwości antynowotworowe, szczególnie w przypadku raka piersi, jelita grubego, prostaty i jajnika. Dlaczego? Z tego względu, że zapewnia specjalne wsparcie w postaci składników odżywczych dla kilku systemów ciała, które są ściśle związane z profilaktyką raka. Posiada pewne związki, które pomagają chronić przed rakiem, a nawet może wyeliminować enzymy nowotworowe. Kalafiora zawiera sulforafan, związek siarki, który jak się okazało posiada zdolność uśmiercania macierzystych komórek nowotworowych.

Spożywanie kalafiora ma również pozytywny wpływ na serce, układ pokarmowy, a do tego działa przeciwzapalnie. Stwierdzono, że obecny w kalafiorze i innych warzywach kapustnych sulforafan znacznie poprawia krążenie krwi i funkcjonowanie nerek. Ta pyszna roślina, a w zasadzie kwiat, jest również pełen choliny (wit. B4), która jest bardzo ważna dla mózgu, szczególnie dla kobiet w ciąży, i może zmniejszyć związane z wiekiem osłabienie pamięci.

Nasiona Chia również wnoszą swój wkład w zdrowotne właściwości placka. Chia to małe, czarne nasiona, które są pełne:

  • błonnika
  • białka
  • wapnia
  • żelaza
  • kwasów tłuszczowych omega-3
  • antyoksydantów.

Przepis na spód do pizzy z kalafiora:

Składniki:

Czy wiesz , że przyczyną problemów z otyłością i nadwagą mogą być zaburzenia w naszej mikroflorze jelitowej ? Więcej na szkoleniu tutaj 

  • 1 duży kalafior
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 3/4 szklanki wody
  • sól morska i pieprz do smaku

TRZYMAM DIETĘ, ALE NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ z brzucha oraz ud a moje samopoczucie cały czas się pogarsza – jakie są przyczyny, co można zrobić? Więcej na szkoleniu tutaj 

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  2. Wymieszaj nasiona chia z wodą i wstaw do lodówki na 20 minut.
  3. Posiekaj kalafiora, i zmiksuj do konsystencji ryżu.
  4. Odmierz do miski 3 szklanki rozdrobnionego kalafiora, następnie do miski z kalafiorem dodaj zmielone migdały, oregano, sól i pieprz. Przemieszaj składniki, w środku uformuj dołek i przełóż do niego nasiona chia.
  5. Ręcznie połącz dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być luźne, lepkie, nie jak tradycyjne ciasto na pizze.
  6. Uformowane na kształt kuli przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę od piekarnika i rozpłaszcz dłońmi na kształt płaskiego placka. Brzegi placka uformuj w wyższy grzbiet i piecz około 25 minut do uzyskania złotego koloru.
  7. Dodaj ulubiony sos pomidorowy i dodatki, po czym piecz kolejne 5-10 minut. Smacznego!

 

 

 

 

 




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz