Pizza też może być zdrowa! Zamiast typowego, ciężkiego i tłustego spodu, wypróbuj wariant z kalafiora i nasion chia.
Jest zdrowy, smaczny, a to nie wszystkie korzyści zajadania się nim.
Kalafior jest:
- pełen witamin, takich jak: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy, witamina K
- źródłem kwasów omega-3
- dobrym źródłem białka roślinnego
- bogaty w składniki mineralne, takie jak fosfor i potas.
Kalafior ma właściwości antynowotworowe, szczególnie w przypadku raka piersi, jelita grubego, prostaty i jajnika. Dlaczego? Z tego względu, że zapewnia specjalne wsparcie w postaci składników odżywczych dla kilku systemów ciała, które są ściśle związane z profilaktyką raka. Posiada pewne związki, które pomagają chronić przed rakiem, a nawet może wyeliminować enzymy nowotworowe. Kalafiora zawiera sulforafan, związek siarki, który jak się okazało posiada zdolność uśmiercania macierzystych komórek nowotworowych.
Spożywanie kalafiora ma również pozytywny wpływ na serce, układ pokarmowy, a do tego działa przeciwzapalnie. Stwierdzono, że obecny w kalafiorze i innych warzywach kapustnych sulforafan znacznie poprawia krążenie krwi i funkcjonowanie nerek. Ta pyszna roślina, a w zasadzie kwiat, jest również pełen choliny (wit. B4), która jest bardzo ważna dla mózgu, szczególnie dla kobiet w ciąży, i może zmniejszyć związane z wiekiem osłabienie pamięci.
Nasiona Chia również wnoszą swój wkład w zdrowotne właściwości placka. Chia to małe, czarne nasiona, które są pełne:
- błonnika
- białka
- wapnia
- żelaza
- kwasów tłuszczowych omega-3
- antyoksydantów.
Przepis na spód do pizzy z kalafiora:
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 3/4 szklanki zmielonych migdałów
- 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 szklanki nasion chia
- 3/4 szklanki wody
- sól morska i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
- Wymieszaj nasiona chia z wodą i wstaw do lodówki na 20 minut.
- Posiekaj kalafiora, i zmiksuj do konsystencji ryżu.
- Odmierz do miski 3 szklanki rozdrobnionego kalafiora, następnie do miski z kalafiorem dodaj zmielone migdały, oregano, sól i pieprz. Przemieszaj składniki, w środku uformuj dołek i przełóż do niego nasiona chia.
- Ręcznie połącz dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być luźne, lepkie, nie jak tradycyjne ciasto na pizze.
- Uformowane na kształt kuli przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę od piekarnika i rozpłaszcz dłońmi na kształt płaskiego placka. Brzegi placka uformuj w wyższy grzbiet i piecz około 25 minut do uzyskania złotego koloru.
- Dodaj ulubiony sos pomidorowy i dodatki, po czym piecz kolejne 5-10 minut. Smacznego!