Składniki:

^ 100g wiórków kokosowych
^ 30g płatków owsianych lub kaszy jaglanej
^ jajko
^ dojrzały banan
^ aromat kokosowy
^ 50g mleka kokosowego lub jogurtu kokosowego / Migdałowego
^ według uznania ksylitol

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko oraz dodajemy dojrzałego banana. Całość rozgniatamy by składniki się połączyły, następnie dodajemy płatki oraz niewielka ilość wiórków kokosowych.
Widelcem ugniatamy wszystkie składniki, (w między czasie dodając jogurt/mleko oraz aromat) do momentu aż się skleją.
Osobą które lubią słodkości proponuje dodać trochę słodzika. Jeśli mamy już gotową masę przystępujemy do formowania kulek, wilgotnymi dłońmi. Gotowe kulki obtaczamy wiórkami kokosowymi i układamy na tacy wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180stop. i pieczemy przez ok.20-25 min.

 

Wartości odżywcze jednej kulki:
Kaloryczność: 48
Białko: 1g
Węglowodany: 3g
Tłuszcze: 4g

Tradycyjna kulka rafaello zawiera:
kaloryczność :78
Białko: 1,16g
Węglowodany: 5g
Tłuszcze: 6g