Przedstawiam 8 ziół i przypraw, które mają działanie rozkurczowe i sprzyjają w wydzielaniu optymalnej liczby enzymów i kwasów odpowiedzialnych za prawidłowe trawienie.
Warto pamiętać, że sprawnie pracujący układ trawienny chroni nasz przed grzybami, bakteriami i toksynami.
Prawidłowe stężenie kwasu solnego i dynamiczne ruchy kosmków jelitowych gwarantuje nam prawidłowe wchłanianie wartości odżywczych.
Przyczynia się to bezpośrednio do prawidłowej pracy układu odpornościowego a co najważniejsze prawidłowej produkcji białych krwinek, które są kluczowymi wojownikami w walce ze wszystkimi chorobami.
Bazylia
Przyprawa stosowana często na południu Europy, głownie w kuchni włoskiej do pizzy, spaghetti czy sałatki caprese. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, działa rozkurczowo i przeciw wzdęciom. Olejek uzyskany z tej rośliny działa bakteriobójczo.
Kurkuma
Mielona używana jest do barwienia ryżu, makaronów. Dobrze komponuje się z potrawami z fasoli i soi. Działa przeciw zapalnie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. Redukuję poziom złego cholesterolu, honuje rozwój cukrzycy typu II. Wspomaga procesy trawienne, hamuje powstawanie komórek tłuszczowych w organizmie.
Imbir
Przyprawa stosowana głównie w kuchni azjatyckiej. Ma wiele pozytywnych właściwości. Ułatwia trawienie dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza ślinę i soki żołądkowe, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Przeciwdziała mdłością po narkozie, chemioterapii, w ciąży czy chorobie lokomocyjnej. Zmniejsza zlepianie płytek krwi, chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Łagodzi bóle miesiączkowe, leczy przeziębienia i migreny dzięki właściwością przeciwzapalnym. Działa również przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny działa moczopędnie.
Chlorella
Ściana komórkowa chlorelli zawiera unikalną substancję sporopolleine. Metale ciężkie oraz toksyczne substancję są przez nią wiązane w sposób nieodwracalny i wydalane na zewnątrz. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu uzależnione jest od sprawnego usuwania toksyn.
do rosołu, zup, ciemnych sosów. Działa moczopędnie, pomaga w dolegliwościach trawiennych (wzdęcia, niestrawność)
Tymianek
Stosowany do mięs, sałatek i tłustych potraw. Za pomocą tej pachnącej potrawy, można leczyć choroby żołądka, jelit czy oskrzeli.
Czarnuszka
Zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę i liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe. Jest dobrym środkiem wiatropędnym, stosuje się ją przeciwko niestrawności i dolegliwością jelitowym.
Cynamon
Poprawia wrażliwość na insulinę – Badania potwierdziły, że węglowodany zjedzone z szczyptą cynamon, nie podnoszą tak poziomu cukru w organizmie, jak jedzenie węglowodanów bez cynamonu.
Często nie doceniamy właściwości ziół i pomijamy je w diecie. Dobrze jest więc mieć je pod ręką w różnych formach, aby pasowały do każdej potrawy, którą przygotowujemy. Na przykład – olej z czarnuszki siewnej, idealny chociażby do sałatek. Sprawdzony olej w niewysokiej cenie dostępny jest chociażby na stronie sklepu http://www.siegajpozdrowie.pl