CO NAM DAJE JEDZENI WĘGLOWODANÓW WIECZOREM?

  1. lepszy sen
  2. szybszą regenerację
  3. optymalizacje wydzielania melatoniny, hormonu odpowiedzialnego za prawidłowy dobowy cykl snu
  4. lepsza wrażliwość na insulinę w dniu kolejnym (mniejsze ryzyko podjadania)
  5. krótszy sen i lepszą regenerację
  6. lepszą koncentrację w dniu kolejnym
  7. sprawniejsza praca układu hormonalnego oraz lepsze wchłanianie wartości odżywczych

Węglowodany złożone pomagają wydzielić serotoninę, hormonu szczęścia, który w dalszej części zamieniany jest na melatoninę. Jest to hormon, który reguluje wiele procesów biochemicznych w naszym organizmie.
Złe wydzielanie melatoniny może przyczynić się do zaburzeń snu, osłabieniem układu odpornościowego i depresji.
Optymalna ilość węglowodanów zjedzona na 2/3h przed snem pomaga w wydzielaniu najpotężniejszego hormon jaki występującego  w naszym organizmie, chodzi mi o HG hormon wzrostu. Który nie tylko regeneruje organizm podczas snu, ale spala tkankę tłuszczową.

CO NAM DAJE JEDZENI BIAŁKA I TŁUSZCZU OD RANA?

  1. szybsze utlenianie kwasów tłuszczowych (lipoliza) – nasza tkanka lepiej czerpię energię ze zbędnego balastu
  2. sprawniejszą prace mózgu, szybsze kojarzenie faktów – idealne dal osób, które muszą się uczyć od rana
  3. wysoki poziom testosteronu – pozwala sprawnie wykonać na czynności dnia codziennego (telefony, maile, nauka, załatwianie biznesowych spraw) testosteron, który od rana jest na wysokim   poziomie determinuje nas to odważnego zachowania, warto w tym czasie podejmować ważne decyzję.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Dobowe wydzielanie kortyzolu i dobowa wrażliwość na insulinę jest istotna w regeneracji organizmu , optymalizacji pracy naszej trzustki, nadnerczy oraz tarczycy. Ok 8.00 stężenie kortyzolu jest najwyższe. Jak wiadomo Kortyzol należy do hormonów glikokortykoidów (podnoszących stężenie glukozy we krwi). Mechanizm jest taki, że uruchamia się glukoneogeneza. Aminokwasy zamieniane są na glukozę i podnoszą nam poziom insuliny oraz obniżają poziom glukagonu. Podczas snu tracimy nawet do 300 kalorii w zależności od masy ciała. Zjedzenie od rana węglowodanów powinno teoretycznie uzupełnić stracony glikogen w mięśniach i wątrobie ale chwilowy stan insulin oporności jaki pojawia się po przebudzeniu, determinuje naszą biochemię do lipogenezy (odkładania zbędnego tłuszczu w naszym ciele) a nie uzupełniania glikogenu waszych organach (wątrobie, mózgu, mięśniach), które w kolejności mogą być z wydatkowane podczas intensywnego treningu.