Orzechowe ciasteczka

Podziel się ze znajomymi :)
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Share

Możemy dodać do nich wszelkiego rodzaju orzechów i nasion. Głównie polecamy orzechy nerkowca, migdały, wraz z nasionami dyni, lnu. Wyśmienicie pasować będą do smaku orzechy laskowe i włoskie. Kompozycja jest naprawdę dowolna. Orzechowe krakersy to doskonała przekąska na imprezę, drugie śniadanie lub po prostu do podgryzania :)

Krakersy orzechowe przepis:

Na ok. 30 – 40 szt.

Produkty na ciasto:

*2 szklanki (300 g) zmieszanych orzechów, (użyliśmy nerkowca, migdałów, pestek dyni i nasion lnu)

*1 jajko

*2 łyżki wody

*1 łyżeczka soli morskiej

Produkty na posypkę:

*sól morska (do smaku)

*nasiona anyżu

*nasiona czarnuszki
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________

Przygotowanie:

1.Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.

2.Przygotować dwie blachy, wyłożyć papierem do pieczenia ciasta.

3.Orzechy zblendować na jednolitą masę i dodać do nich jajko, wodę i sól morską. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania dość twardej konsystencji. Dzielimy ciasto na dwie części, rozkładamy na dwóch blachach, na kształt prostokąta o grubości ok 3-4 mm. 

4.Ciasto zraszamy wodą i posypujemy przygotowaną wcześniej posypką. Pieczemy przez ok. 10 minut. Po wystygnięciu, kroimy krakersy na prostokąty, kwadraty lub cienkie paski.



Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*