Aksamitna „NUTELLA” z ciecierzycy i Karobu !

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Karob bezglutenowy i bezkofeinowy produkt dla osób, które nie mogą pożywać kakao i jego przetworów. Karob jest rośliną strączkową produkowana z niego mączka chleba świętojańskiego ma pyszny czekoladowy smak i jest idealnym zmiennikiem często alergizującego KAKAO!
Karob zawiera o ponad połowę więcej wapnia, 7 razy mniej tłuszczu i o 30% mniej kalorii niż kakao. W jego składnie znajdują się garbniki i kwas galusowy dzięki którym karob ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, poprawia pracę przewodu pokarmowego.

Karob zawiera substancje, które działają wykrzstuśnie. Nie zawiera alergenów: teobrominy i kofeiny które występują w kakao. Jest źródłem wapnia, potasu i magnezu.

Przepis na pyszną nutellę z karobu i ciecierzycy

Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej, ostudzonej ciecierzycy (może być ciecierzyca konserwowa)
Garść daktyli ok. 40gram ( zamiast daktyli można użyć miodu, trzcinowego cukru bądź ksylitolu)
2-3 łyżki karobu ( w zależności jak bardzo intensywny ma być smak czekoladowy)
1 łyżka oleju kokosowego
Opcjonalnie
½ szklanki uprażonych wcześniej orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę zmiksować na gładką masę, dodając powoli karob, olej kokosowy, prażone orzechy laskowe i namoczone wcześniej daktyle. Wykonać czynność do momentu aż powstanie gładka masa. Jeżeli konsystencja wyda Ci się za gesta, dolej trochę wody. Krem można stosować jako pyszną ‘’nutellę’ na kanapki, do naleśników, omletów, masę do przekładania ciast.
Smacznego
Dietetyk Medyczny Zuzanna Szumska
Dieta Konesera

Na hasło MOTYWATOR otrzymują Państwo 5% zniżki na zamówienia cateringowe 🙂

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz