Pistacje – jedne z najzdrowszych orzechów na świecie / przepis

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pistacje są jednymi z najbardziej zdrowych orzechów. Bogate są w wysokie zawartości białka, wapnia, żelaza, miedzi, kwasu oleinowego i przeciwutleniaczy takich jak witamina A i E. Pistacje zawierają mniej tłuszczu niż większość innych orzechów oraz wspomagają leczenie różnorakich chorób i schorzeń.

Orzechy te są bardzo pożywne dla krwi, układu immunologicznego, sercowo-naczyniowego, mięśniowego i nerwowego. Są doskonałym elementem diety odchudzającej. Jedna garść może pomóc zahamować apetyt utrzymując jednocześnie przy energii. Pistacje są znane z obniżania lipidów i lipoprotein we krwi, co w efekcie przyczynia się do obniżania frakcji LDL cholesterolu, a podnoszenia HDL. Jednym słowem optymalizuje nasz lipidogram i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________

Surowe pistacje wpływają korzystanie na zaparcia, suchość skóry, wątrobę i nerki. Mogą pomóc również w zapobieganiu chorobom wieńcowym, udarom mózgu, infekcjom, utratom pamięci, przy cukrzycy typu 2, bezsenności, zaburzeniach neurologicznych, nowotworach skóry i zwyrodnieniach plamki żółtej. Dla ostatecznych korzyści dla zdrowia, wybieraj surowe, niesolone orzechy, w naturalnym kolorze, bez barwników.

Olej z pistacji jest również doskonałym środkiem do rewitalizacji, odżywia skórę i doskonale nadaję się do masażu i jako kosmetyk. Warto spożywać go regularnie w diecie, jest świetny do sałatek oraz pesto.

Spróbuj poniższego przepisu na pistacjowe pesto , niosące ze sobą wiele korzyści zdrowotnych

Składniki:

  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • ½ szklanki kolendry
  • 1 szklanka łuskanych orzechów pistacjowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek lub oleju pistacjowego nierafinowanej
  • ½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • szczypta soli morskiej

Blenduj wszystkie składniki do czasu otrzymania gładkiej masy.

Pesto pistacjowe świetnie się nadaje jako dip, do smarowania kanapek, jako dodatek do pieczonych ziemniaków, do ryżu, czy makaronu.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz