Nerkowce – odkrywamy ich zalety!

Orzechy nerkowca dopiero od niedawna zaczęły się pojawiać na naszych stołach. Wcześniej były dużo mniej dostępne i uznawane za egzotyczne.

Dziś coraz częściej spotykamy je solo lub w postaci różnych mieszanek, co jest doskonałą okazją, aby je poznać – jeśli dotąd nie mieliście okazji spróbować!

Skąd biorą się orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca są z punktu widzenia botanicznego nasionami drzewa – nerkowca zachodniego Anacardium orientale L. Ciekawostke może stanowić fakt, że drzewo to pochodzi z rodziny nanerczowatych i jest spokrewnione z mango. Nerkowce są uprawiane na największą skalę w Brazylii – lubią ciepły klimat.

Można je również spotkać w Afryce Środkowej, Wietnamie czy Indiach. Mają bardzo delikatne, lekko chrupiące wnętrze o łagodnym, słodkawym smaku.

Co znajdziemy w nerkowcach?

Wśród makroskładników przeważających w orzechu nerkowca są tłuszcze, w następnej kolejności węglowodany, a na końcu białka. Pod względem białka są mniej więcej równoważne z taką samą ilością mięsa gotowanego.

Jeśli chodzi o tłuszcze – przeważają w nich te nienasycone, najkorzystniejsze dla zdrowia. Oprócz tego są dobrym źródłem błonnika.

Co jeszcze znajdziemy w orzechach nerkowca?


Orzechy, orzechy nerkowca, surowe
553 kcal / 100g

Białko 18.22 g
Tłuszcz 43.85 g
Węglowodany 30.19 g
Błonnik 3.3 g
Woda 5.2 ml

Dlaczego warto polubić orzechy nerkowca?

Pomagają schudnąć

Choć wysokokaloryczne – jak wszystkie orzechy – wiele badań wskazuje na ich powiązanie z odchudzaniem w przeciwieństwie do osób odchudzających się i wykluczających orzechy.

Może to wynikać z tego, że orzechy nerkowca sycą na długo dzięki wysokiej zawartości białka i tłuszczów, ale prawdopodobnie organizm wchłania jedynie 84% zawartych w nich lipidów.

Orzechy w postaci zmielonej, bardzo dokładnie gryzionej lub prażonej mogą być bardziej podatne na wchłanianie składników odżywczych, a więc i bardziej kaloryczne. Warto je włączyć do diety redukcyjnej, ale jedynie w ściśle ograniczonych ilościach.

Sprzyjają zdrowiu serca

To orzechy, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL znanego ze zdolności do odkładania się w postaci płytki miażdżycowej wewnątrz tętnic. Jednocześnie nerkowce podwyższają stężenie HDL, czyli frakcji odpowiedzialnej za transportowanie i wydalanie cholesterolu z tętnic do wątroby.

Niezbędne są jednak dalsze badania, aby móc z całą pewnością stwierdzić, czy ten sugerowany pozytywny wpływ będzie miał potwierdzenie w praktyce.

Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru

Spożywając regularnie nerkowce można zapobiec zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Zawierają one stosunkowo niewiele węglowodanów, ale dużo białka i błonnika – składników, które pomagają obniżać prędkość wchłaniania cukrów z posiłku. Oczywiście wymaga to jeszcze potwierdzenia badaniami, ale wstępne wnioski wydają się być korzystne.

Pomagają zachować młodość i urodę

Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w orzechach ma działanie przeciwzapalne i sprzyja utrzymaniu nie tylko zdrowego serca czy układu nerwowego, ale również pięknej skóry. Oprócz tego nerkowce mają sporo polifenoli oraz karotenoidów, dzięki którym zwalczane są wolne rodniki, a proces starzenia się organizmu zachodzi dużo wolniej. 

Jak spożywać nerkowce?

Te orzechy możemy zakupić w wygodnej formie obranych, czystych orzechów gotowych do schrupania. Warto wiedzieć, że orzechy prażone prawdopodobnie mają wyższy potencjał przeciwutleniający. Jeśli więc lubisz chrupać zdrowe przekąski przed telewizorem, postaw na samodzielne prażenie.

W tym celu wysyp je na blachę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C na około 15 minut i mieszaj co kilka minut, by uniknąć przypalenia. Staraj się unikać kupowania orzechów prażonych lub solonych, ponieważ mogą one zawierać dodatki takie jak sól czy dodatkowe tłuszcze, przez które przestaną one być tak zdrowymi dodatkami.

Możesz je jeść również na surowo – są wtedy bardziej miękkie i delikatne w smaku. Doskonale smakują jako dodatek do deserów, owsianek, a nawet sałat czy ciast.

Jeśli lubisz orzechy nerkowca o tym charakterystycznym kształcie nerki i łagodnym miąższu, możesz jeść je śmiało. Będą one korzystnie wpływały na Twoje zdrowie i urodę. Ważne jest tylko, aby nie przesadzać z ich ilością, ponieważ jak każdy orzech – są bardzo kaloryczne.