Użytkowników online: 57

Profity wynikające ze spożywania oleju z rokitnika

Rokitnik zwyczajny jest krzewem bardzo popularnym w rejonach północnych. W Polsce najczęściej można go spotkać w pobliżu wydm nad morzem, ale też w Himalajach, na dużych wysokościach. Jest to silnie rozgałęziony krzew o kolczastych łodygach i wąskich, srebrnozielonych listkach. Najbardziej charakterystyczne są jego owoce – drobne, pomarańczowe kulki o cierpkim, kwaskowatym smaku. Kryją one w sobie wiele ciekawych właściwości! Olej z rokitnika produkuje się z jagód, nasion oraz liści tego krzewu, i na jego właściwościach dzisiaj się skupimy. A jest ich całkiem sporo!

Bogaty w składniki odżywcze.

Rokitnik zawiera między innymi zdrowe tłuszcze jedno- i wielonienasycone, należące do najzdrowszych i najbardziej pożądanych w diecie. To także jedno z bardzo nielicznych źródeł roślinnych kwasów omega: 3, 6, 7 i 9 w jednym surowcu! Rokitnik pełen jest także silnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed starzeniem i nowotworami. W szczególności warto wziąć pod uwagę kwercetynę, chroniąca przed chorobami serca. Wśród ważnych witamin w rokitniku znajdziemy: B1, B2, B6, C i E, kwas foliowy, biotynę, a także minerały: magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas. Spożywając olej z rokitnika regularnie nie grożą nad niedobory tych składników! 

Wpływa na poprawę zdrowia serca.

Czynią to przede wszystkim wspomniane wyżej antyutleniacze, a w szczególności kwercetyna. Mają one działanie obniżające ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, a także niwelujące ryzyko powstawania skrzepów. Co ciekawe, w przypadku osób o podwyższonym poziomie cholesterolu, rokitnik jest w stanie zdziałać cuda, za to nie obniża go u osób zdrowych! 

Może wpływać na poprawę stanu cukrzyków i osób z insulinoopornością.

Ma pomagać w minimalizowaniu skoków cukru we krwi, po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany, czym wspiera cukrzyków w normalnym funkcjonowaniu. Zapobiega też powstawaniu cukrzycy, poprzez redukowanie ryzyka częstych i długotrwałych wzrostów cukru we krwi. 

Wspiera utrzymanie urody skóry.

Jak wiadomo, oleje działają korzystnie na stan skóry wzmacniając jej płaszcz hydrolipidowy i chroniąc przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego. Olej z rokitnika zawiera kwasy omega-3 i omega-7 o właściwościach przeciwzapalnych, a także protekcyjnych przeciw promieniowaniu UV. Spożywanie, a także aplikowanie oleju z rokitnika bezpośrednio na skórę, może korzystnie wpływać na jej regenerację po oparzeniach, ranach, a także odmrożeniach lub odleżynach. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy pozwala natomiast utrzymać skórę zawsze młodą i piękną!

Na przykład badania z probówek i badań na zwierzętach wykazały, że olej może stymulować regenerację skóry, pomagając w szybszym gojeniu się ran  -> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16633732

Podobnie, badania na zwierzętach wykazały, że olej z rokitnika może również pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego po ekspozycji na promieniowanie UV, chroniąc skórę przed uszkodzeniem przez słońce -> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22641502

Naukowcy uważają, że oba te skutki mogą wynikać z zawartości kwasów omega-7 i omega-3 rokitnika -> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/

W siedmiotygodniowym badaniu z udziałem 11 młodych mężczyzn mieszanka olejku rokitnika i wody zastosowana bezpośrednio na skórę poprawiła elastyczność skóry lepiej niż placebo -> https://www.researchgate.net/publication/260210835

Istnieją również dowody na to, że olej z rokitnika zwyczajnego może zapobiegać wysuszeniu skóry i pomagać leczyć skórę po oparzeniach, odmrożeniach i odleżynach -> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/

Wzmacnia odporność.

Tę funkcję olej z rokitnika zawdzięcza wysokiej zawartości przeciwutleniaczy – flawonoidów. Mają one doskonały wpływ na ochronę organizmu przed wnikaniem drobnoustrojów. 

W jednym badaniu z probówki olej z rokitnika zapobiega rozwojowi bakterii, takich jak E. coli -> https://www.researchgate.net/publication/272768513

Chroni wątrobę.

Mówi się o korzystnym wpływie rokitnika na wątrobę. Wpływ na to ma przede wszystkim zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych i witaminy E, a także karotenoidów. Oprócz ochrony komórek wątroby przed uszkodzeniem na skutek negatywnych czynników środowiskowych, rokitnik ma też wspomagać jej regenerację. 

W jednym badaniu olej z rokitnika znacznie poprawił wskaźniki czynności wątroby u szczurów z uszkodzeniem wątroby -> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524009 

W innym badaniu osoby z marskością wątroby – zaawansowaną postacią choroby wątroby – otrzymywały 15 gramów ekstraktu z rokitnika lub placebo trzy razy dziennie przez sześć miesięcy.

Osoby z grupy rokitnika znacznie zwiększyły swoje wskaźniki zdrowia wątroby we krwi znacznie bardziej niż te, którym podano placebo https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4615518/ 

W dwóch innych badaniach u osób z niealkoholową chorobą wątroby, którym podawano 0,5 lub 1,5 g rokitnika 1–3 razy dziennie, poziom cholesterolu we krwi , trójglicerydów i enzymów wątrobowych poprawiał się znacznie bardziej niż u pacjentów otrzymujących placebo -> http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=52416

Wspomaga walkę z nowotworami i zapobiega im.

Wszystko to dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. W szczególności kwercetyna, która jest flawonoidem, bardzo korzystnie wpływa na zabijanie komórek nowotworowych. Walka z nowotworem w przypadku rokitnika nie jest tak aktywna jak na przykład przy chemioterapii, niemniej jednak może znacząco wspomagać ten proces. 

Ze spożywania oleju rokitnikowego zrezygnować powinny jedynie osoby z kamicą żółciową, cierpiące na zapalenie trzustki, wątroby lub woreczka żółciowego. Poza tym – wiele osób może sporo uszczknąć dla siebie z jego leczniczych, a także profilaktycznych właściwości! Można go spożywać jako wyciąg olejowy bezpośrednio na skórę lub doustnie, na łyżeczce lub jako dodatek do sałatek czy kanapek. Jego kwaskowaty smak i dobroczynne właściwości z pewnością przez wiele osób zostaną docenione jak należy! 

Inne pozytywne właściwości rokitnika

Mówi się, że olej z rokitnika daje dodatkowe korzyści zdrowotne. Jednak nie wszystkie twierdzenia są poparte solidną nauką. Do tych, którzy mają najwięcej dowodów, należą:

Może poprawić trawienie: 

Badania na zwierzętach wskazują, że olej z rokitnika może pomóc w zapobieganiu i leczeniu wrzodów żołądka  https://www.researchgate.net/profile/Sara_Kiani5/publication/308968453

Może zmniejszać objawy menopauzy: 

Rokitnik może zmniejszyć wysuszenie pochwy i działać jako skuteczna alternatywna metoda leczenia u kobiet po menopauzie, które nie mogą przyjmować estrogenu  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25104582

Może leczyć suche oczy: 

W jednym badaniu dzienne spożycie rokitnika było związane ze zmniejszonym zaczerwienieniem i pieczeniem oczu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20554904

Może zmniejszać stany zapalne: 

Badania na zwierzętach wskazują, że wyciągi z liści rokitnika pomogły zmniejszyć zapalenie stawów  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16102517 

Referencje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22332099

https://www.researchgate.net/publication/272768513

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11120446

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28134520

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16633732