Zielona herbata jest znana już od wieków, zwłaszcza na Wschodzie, gdzie jest ona używana jako lek. Ostatnio wiele badań przeprowadzonych na Zachodzie, odkryły niesamowite korzyści zdrowotne wynikające z picia zielonej herbaty, która jest jednym z najzdrowszych napojów na naszej planecie.
Liście zielonej herbaty są zbierane z krzewu herbacianego o nazwie Camellia sinensis. Zielona herbata różni się od innych prawdziwych herbat tym, że liście są najmniej przetworzone, co skutkuje większą liczbą nienaruszonych przeciwutleniaczy. Zielona herbata jest wytwarzana w procesie parzenia, podczas gdy pozostałe prawdziwe herbatki są poddawane procesowi utleniania, która niszczy większość silnych przeciwutleniaczy.
Oto 8 głównych korzyści zdrowotnych wynikających z picia zielonej herbaty, potwierdzone badaniami naukowymi. (musimy pamiętać aby harata była z pewnego ekologicznego źródła, w innym przypadku może zadziałać negatywnie)
-
Zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego
Przeciwutleniacze zawarte w zielonej herbacie pomagają blokować wchłanianie sie „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Zielona herbata ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne-przeciwdziała odkładaniu się złogów na ścianach naczyń. Pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, zapobiega chorobie wieńcowej i powstawaniu zakrzepów, które są przyczyną zawału serca, jak i udaru mózgu.
-
Zwiększa metabolizm i spala tłuszcz
Katechiny zawarte w zielonej herbacie przyspieszają metabolizm, a polifenole hamują wchłanianie tłuszczów z pożywienia i nasilają ich zużycie przez organizm. Ponadto zielona herbata zwiększa aktywność niektórych enzymów biorących udział w trawieniu, korzystnie wpływa na metabolizm wątrobowy, nasila termogenezę i przyśpiesza utlenianie tłuszczów.
-
Zmniejsza ryzyko raka
Antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie odgrywają główną rolę w zmniejszaniu ryzyka wystąpieniu nowotworów. Wykazują one działanie ochronne poprzez neutralizację wolnych rodników w organizmie.
Udało się ustalić nie tylko aktywność polifenoli, m.in.EGCG w kwestii ochrony przed nowotworami, ale również wpływ tych substancji na spowolnienie, zahamowanie wzrostu guza, a nawet na zmniejszenie jego rozmiarów, gdyż substancje te powodują śmierć komórek w różnych typach nowotworów.
-
Poprawia funkcjonowanie mózgu
Zielona herbata zawiera kofeinę, która pobudza pracę mózgu. Blokując adenozyny, kofeina zwiększa stężenie dopaminy i noradrenaliny, co prowadzi do poprawy funkcji mózgu. Kofeina przyczynia się do poprawy różnych aspektów funkcjonowania mózgu, poprawy nastroju, czujności, czasu reakcji i pamięci.
Inny związek, zawarty w zielonej herbacie- EGCG (Galusan epigallokatechiny), poprawia uczenie się i pamięć. Wspomaga również tworzenie nerwowych komórek progenitorowych, których cechą jest multipotencja, czyli możliwość różnicowania się w różne typy komórek tkanki nerwowej, w tym neurony.
-
Zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Zielona herbata nie tylko pomaga poprawić funkcjonowanie naszego mózgu w krótkim okresie, ale wykazuje także działanie ochronne przed chorobami zwyrodnieniowymi jak Alzheimer czy Parkinson.
Badania pokazują, że potężne katechiny chronią nasze komórki mózgowe przed śmiercią, a mogą nawet przywrócić szkody wyrządzone tym komórkom.
-
Zapobiega cukrzycy typu II
Zielona herbata jest stosowana w medycynie ludowej od wieków w celu kontroli poziomu cukru we krwi. Najnowsze badania pokazują, że EGCG poprawiają nietolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę. Zielona herbata może zapobiec skokom cukru we krwi poprzez lepsze wykorzystanie insuliny.
-
Właściwości antywirusowe i antybakteryjne
Katechiny zawarte w zielonej herbacie mogą hamować wzrost lub nawet zabijać bakterie i wirusy. Zwłaszcza zęby mogą czerpać korzyści z tego. Zielona herbata hamuje wzrost bakterii w jamie ustnej i pomaga w procesie zabijania tych bakterii, które powodują tworzenie się kamienia nazębnego, próchnicy i nieprzyjemnego zapachu.
-
Pielęgnuje skórę i opóźnia proces starzenia
Dość często zielona herbata pojawia się jako składnik w wielu organicznych kosmetykach, a to dlatego, że dostarcza licznych antyoksydantów niwelujących niszczące działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za fotostarzenie się skóry.
Ze względu na wysoki poziom OPC (oligomeryczne proantocyjanidyny), kolejny bardzo silny przeciwutleniacz, zielona herbata opóźnia przedwczesny proces starzenia. To chroni nas przed uszkodzeniem słonecznym, rakiem skóry, zmarszczkami mimicznymi.
Mimo, że zielona herbata zawiera mniej kofeiny niż kawa lub inne prawdziwe herbaty, nie powinno się jej pić więcej niż 3 filiżanki dziennie. Herbatę zieloną parzy się dwu a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o delikatnym aromacie działający pobudzająco. Drugie napar o intensywniejszym aromacie, smaczniejszy i działający relaksująco na nasz organizm(dlatego jest on znacznie bardziej ceniony niż ten z pierwszego parzenia).
Badania :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1356551
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0773.1995.tb00111.x/abstract
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224499000448
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182482
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296328
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jphs/105/2/105_2_211/_article
http://ajpregu.physiology.org/content/292/1/R77
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16176615
http://europepmc.org/abstract/MED/8617188
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15237954
http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/green-tea
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304383502003798
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304383502003798