Jedna z najzdrowszych zup na świecie, zaraz po …

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pokrzywa ma długą tradycję zastosowań. W medycynie ludowej stosowano ją na wiele dolegliwości, a gospodynie gotowały z niej zupę. Naukowo potwierdzono jej właściwości lecznicze i prozdrowotne. W pokrzywie znajdziemy: witaminy z grupy C, oraz K1, B2, kwas pantotenowy, rutynę, kwercetynę, kwasy organiczne, chlorofil, fitosterol, acetylocholinę, histaminę, serotoninę, oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarkę, potas, jod i krzem. A lista zalet jest imponująca:

  • pomaga na zapalenie stawów
  • wspomaga leczenie zaburzenia prostaty i pęcherza moczowego
  • działa oczyszczająco i moczopędnie
  • łagodzi stany zapalne jelit
  • hamuje wypadanie włosów
  • ze względu na dużą ilość składników odżywczych i smak jest super żywnością
  • zalecana w stanach wyczerpania organizmu
  • sok z pokrzywy pomaga przy żółtaczce
  • łagodzi alergie
  • wspomaga pracę trzustki
  • reguluje trawienie
  • poprawia stan skóry, łagodząc trądzik i egzemę
  • zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
  • obniża ciśnienie krwi przy nadciśnieniu

Zupa z pokrzywy jest fenomenalna, ale warto zapoznać się również z tą zupą :

 

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.