Użytkowników online: 52

 

1. Arbuz

 W badaniu amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) z 2006 roku badacze stwierdzili, że przy przechowywane w temperaturze pokojowej arbuzy mają więcej przeciwutleniaczy (likopen, beta karoten) w porównaniu do tych przechowywanych w lodówce.

W rzeczywistości badania wykazały, że w porównaniu do świeżo zerwanych owoców, arbuzy przechowywane w temperaturze pokojowej zawierają o 40 procent więcej likopenu i 139 procent więcej beta karotenu.

watermelon

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

2. Pomidory

W lodówce tracą swój smak i aromat. Dojrzałe pomidory najlepiej, by były spożyte w ciągu kilku dni, tak więc kupuj je w niewielkich ilościach. Należy je przechowywać w temperaturze pokojowej (około 21 stopni Celcjusza), macierzystą stroną do góry, z dala od światła słonecznego.

tomatoes

3. Ziemniaki

W lodówce stają się słodkie i „piaszczyste”. Niska temperatura rozkłada skrobię w ziemniakach, zwiększając tym samym zawartość cukru. Prowadzi to również do zwiększenia zawartości akrylamidu podczas gotowania ich w wysokich temperaturach. Akrylamid jest szkodliwy dla zdrowia i zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Najlepiej przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, w papierowej torbie.

potato

4. Cebula

Ze względu na wilgoć w lodówce, cebula mięknie i pleśnieje. Mimo to ewentualnie można przechowywać ją posiekaną w szczelnym pojemniku w lodówce przez kilka dni.

Całe cebule powinny być przechowywane w chłodnym, suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu w worku z siatki. Nie trzymaj cebuli obok ziemniaków – w swoim towarzystwie oba warzywa szybciej się psują.

onion

5. Miód

W niskiej temperaturze miód szybciej się krystalizuje. Najlepiej trzymaj go w temperaturze pokojowej, w szczelnym słoiku.

Unikaj przechowywania go w w pojemnikach z metalu i tworzyw sztucznych, ponieważ mogą one powodować utlenianie miodu. Słoik z miodem należy przechowywać w miejscu suchym, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

honey

6. Oliwa z oliwek

Bardzo niska temperatura powoduje zmianę konsystencji oliwy na gęstszą. Dodatkowo może ona mętnieć, co niekorzystnie wpływa na jakość i smak. Zaś wystawiona na ciepło i promienie słoneczne szybko zjełczeje.

Lepiej oliwę z oliwek przechowywać w szczelnym, ciemnym pojemniku,  w chłodnym, ciemnym kredensie.

olive oil

7. Czosnek

Trzymanie główek czosnku w lodówce przyspiesza ich psucie. Zawsze przechowuj je w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, aby przedłużyć ich trwałość i zapobiec kiełkowaniu.

garlic

8. Ziarna kawy ( i kawa mielona)

Ziarna kawy są higroskopijne, łatwo wchłaniają wilgoć z otoczenia, wskutek czego tracą na smaku i aromacie. Poza tym kawa trzymana w lodówce łatwo przechodzi zapachem innej trzymanej w niej żywności.

Kawę przechowuj w szczelnym pojemniku w ciemnej szafce, z dala od światła i ciepła.

coffee

9. Chleb

Chleb również nie powinien być przechowywany w lodówce. Mąka pszenna (podstawowy składnik chleba) jest pełna skrobi. Po wystawieniu na działanie wilgoci, skrobia rozpada się na cukier. To powoduje, że chleb szybko wysycha i szybciej staje się nieświeży.

Najlepiej trzymaj go w chlebaku lub w szafce zawinięty w folię, nie dłużej niż 2 dni.

breads

10. Owoce pestkowe

Przykładowe owoce pestkowe to brzoskwinie, morele, wiśnie i śliwki. Niska temperatura i wilgotność mogą szybko wpłynąć na ich jakość i smak, i przekształcić je w „spleśniały bałagan”. 

Dojrzałe owoce kupuj w niewielkich ilościach w zależności od potrzeb, trzymaj je w papierowej torbie w chłodnym, suchym miejscu.

stone fruits