Czy kiedykolwiek słyszałeś o quenepa? Przypuszczam, że nie, za to ja usłyszałem o nim zupełnie niedawno. Jednak na pewno chcesz wiedzieć więcej na temat tego wspaniałego owocu, ponieważ może zapewnić Twojemu organizmowi niezliczone korzyści zdrowotne. Spożywanie owocu quenepa zwiększa wydajność mózgu, a także szybko leczy bezsenność.
Owoc quenepa można znaleźć na Karaibach i w Ameryce Środkowej, choć pochodzi z północnej części Ameryki Południowej. Ten owoc ma słodko – kwaśny smak i zazwyczaj jedzony jest z dodatkiem soli i limonki. Posiada twardą skorupkę i delikatny miąższ w pomarańczowo – żółtym kolorze.
Składniki odżywcze kryjące się w owocu quenepa
- błonnik
- minerały
- aminokwasy
- karoten
- wapń
- tiamina
- żelazo
- ryboflawina
- garbniki
- niacyna
- tryptofan
- nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy i linolowy)
- witamina C
- witaminy B1, B3, B6 i B12
Quenepa może być świetnym lekarstwem na wysoki poziom cholesterolu i przewlekłe zaparcia, ponieważ zawiera dużo błonnika. Jest również bogatym źródłem witaminy A, która może zapobiec tworzeniu się kamieni w drogach moczowych oraz pobudza układ odpornościowy. Dodatkowo obfituje w minerały i wapń, które są ważne dla wzmocnienia kości i zębów. Może również walczyć z rakiem i wolnymi rodnikami w organizmie, ze względu na właściwości przeciwutleniające.