Obecnie próchnica dotyka od 60 – 90 % dzieci, jednak nie tylko dzieci borykają się z tym problemem dorośli również. Te niepokojące statystyki niestety niema leją. Jednak poprzez dokładne mycie można znacznie poprawić stan jamy ustnej i zmniejszyć ryzyko wystąpienia ubytków, na dodatek naukowcy odkryli, iż olej kokosowy może być pomocny w walce z tym problemem.
Próchnica zębów to infekcyjna choroba zębów, która polega na ich stopniowej demineralizacji i rozkładzie proteolitycznym. Do wystąpienia próchnicy niezbędne są następujące czynniki:
- węglowodany,
- bakterie płytki nazębnej, w szczególności paciorkowiec Streptococcus
- podatność zęba na próchnicę,
- wystarczająco długi okres trwania procesu próchnicowego.
- pasty z dużą zawartością FLUORU
Jak olej kokosowy zapobiegać próchnicy naturalnie?
Wspomniani już naukowcy a mianowicie badacze z Athlone Institute of Technology w Irlandii przetestowali właściwości oleju kokosowego i jego wpływ na próchnicę zębów. Badania wykazały, iż olej działa destrukcyjnie na bakterię płytki nazębnej i dzięki temu właśnie jest w stanie walczyć z problemami próchnicy. Olej kokosowy z zawartością enzymów trawiennych może być również potencjalnym zabójcą drożdży candida albicans, powodujących w jamie ustnej pleśniawki.
Zmodyfikowany enzymatycznie olej kokosowy jest atrakcyjną alternatywą dla chemicznych past do zębów, ponieważ działa już w małym stężeniu – mówi dr Damien Brady z Instytutu Technologii Athlone. Zapobiega nie tylko próchnicy, ale znacząco poprawia stan zdrowia całej jamy ustnej oraz hamuje rozwój większości szczepów bakterii i drożdżaków. Jest to bardzo ważne, biorąc pod uwagę „standardową dietę naszych czasów”: ubogą i składającą się przede wszystkim z przetworzonej żywności i cukru, tworzącą fantastyczne warunki dla rozwoju szkodliwych drobnoustrojów. Ważnym jest też, aby używać oleju kokosowego nierafinowanego i tłoczonego na zimno – jest on pełen składników odżywczych!
Poniżej przepis na nietoksyczną pastę do zębów:
- Olej kokosowy (1/4 szklanki)
- Soda oczyszczona (2 łyżki )
- Ksylitol (4-5 łyżek)
- Naturalny olejek miętowy lub goździkowy (ok. 1 łyżeczka)
Wymieszaj sodę oczyszczoną i ksylitol z olejem kokosowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj odrobinę olejku miętowego dla odświeżającego smaku.
Właściwości poszczególnych składników:
Olej kokosowy:
Jest to kluczowy składnik domowej produkcji pasty do zębów ze względu na swoje działanie:
- Jest przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy. Dzięki zawartości kwasu kaprylowego skutecznie niszczy szczepy drożdżaka Candida albicans oraz Streptococcus mutans, które są głównymi winowajcami powstawania próchnicy.
- Dba o kondycję dziąseł eliminując krwawienia i ból przy regularnym stosowaniu.
- Ostatnie badania wskazują, że posiada właściwości zatrzymujące, a nawet cofające zmiany próchnicowe.
Sodę oczyszczoną:
- Stanowi ona świetny, a zarazem delikatny materiał ścierny, który zapewni łagodne oczyszczenie.
- Powoduje powstanie zasadowego środowiska, które neutralizuje kwasy produkowane przez drobnoustroje jamy ustnej wywołujące fermentację i procesy gnicia w jamie ustnej, będące jedną z przyczyn próchnicy.
- Pochłania zapachy, co jest korzystne dla utrzymania świeżego oddechu.
Ksylitol:
- Ma działanie przeciw próchnicze, sprzyja likwidacji płytki nazębnej i wzmacnia mineralizację szkliwa
- Rozpuszczony w ślinie ma odczyn zasadowy, co sprawia, że blokuje rozwój szkodliwych bakterii.
- Hamuje proces fermentacji.
Wyeliminują poniższe nawyki : 19 nawyków, które niszczą Twoje zęby
1. Napoje gazowane.
Cukierki nie są jedynym winowajcą, jeśli chodzi o cukry proste. Napoje gazowane mogą mieć w sobie nawet 11 łyżeczek cukru w porcji! Na domiar złego, napoje gazowane zawierają również kwasy fosforowy i cytrynowy, które „zjadają” szkliwo zębów. Dietetyczne napoje light niwelują zagrożenie płynące z cukru, ale zawierają za to więcej kwasów, pochodzących również ze słodziku.
2. Kolczyk w języku.
Piercing w języku może być modny, ale gryzienie metalu i stukanie nim o zęby może je połamać. Piercing w wardze stanowi podobne zagrożenie. A gdy metal ociera się o dziąsła, może spowodować ich uszkodzenie, skutkiem czego również może być utrata zębów. Jama ustna to również raj dla bakterii, więc piercing zwiększa ryzyko zakażenia i owrzodzenia.W pierwszej kolejności przed założeniem kolczyka w języku, czy w wardze, omów zagrożenia z tym związane z dentystą.
3. Zgrzytanie zębami.
Zgrzytanie zębami lub bruksizm z biegiem czasu niszczą podstępnie zęby. Są najczęściej spowodowane przez stres, lub są pewna formą nawyku przed snem. To sprawia, że trudno jest je kontrolować. Unikanie twardych pokarmów w ciągu dnia może zmniejszyć ból i obrażenia będące skutkiem nałogu zgrzytania i pocierania zębami. Noszenie ochraniacza na zęby w nocy może zapobiec uszkodzeniom spowodowanym przez „szlifowanie” zębami podczas snu.
4.Gryzienie lodu.
Jest naturalny i bez cukru, więc można by pomyśleć, że lód jest nieszkodliwy. Jednak chrupanie mrożonych kostek może ukruszyć, a nawet połamać zęby. Bezmyślne żucie lodu może naruszyć nawet tkankę miękką zęba. Gorące i zimne pokarmy mogą powodować szybkie, ostre bóle zębów, a nawet pogłębić nadwrażliwość zębów. Następnym razem, kiedy będziesz miał ochotę na lód, zamiast twardego lodu żuj gumę do żucia.
5. Uprawianie niebezpiecznych sportów bez ochraniaczy na zęby.
Jeśli grasz w piłkę nożną, hokej, czy uprawiasz inny jakikolwiek niebezpieczny sport, nie zapominaj o ochraniaczu na zęby. Jest wykonany z tworzywa sztucznego, które chroni górny rząd zębów. Kontuzje, wypadki i urazy mogą skończyć się ułamaniem, a nawet wybiciem zęba, a nakładka pomaga uchronić przed takimi skutkami. Osłonę na zęby można kupić w sklepie sportowym, lub wykonać u wyspecjalizowanego dentysty.
6. Butelka przed snem.
Nigdy nie jest zbyt wcześnie, aby chronić zęby. Napoje w butelce to prosta droga do rozpadu uzębienia. Smoczek skrzywia zgryz, a cukier z napojów niszczy szkliwo. Jeśli już dziecko pije z butelki, myjmy mu zęby, a butelki nie zostawiajmy w łóżeczku.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/
_________________________________________
7. Cukierki na kaszel.
To, że cukierki na kaszel są nazywane lekiem, lub wyrobem medycznym, wcale nie oznacza, że są zdrowe. Większość z nich jest naładowana cukrem, dlatego też po każdej pastylce należy dokładnie umyć zęby. Cukier z takiej pastylki to idealna pożywka dla bakterii gnieżdżących się na płytce nazębnej, które konwertują go do kwasu zżerającego szkliwo zębów. Landrynki, karmelki, cukierki…. to najprostsza droga do ubytków.
8. Żelki.
Wszystkie słodkie smakołyki sprzyjają próchnicy, ale niektóre cukierki są wyjątkowym prowokatorem powstawania tzw. dziur w zębach. Żelki przyklejają się do zębów, skutkiem czego wysoki poziom cukru i w efekcie kwasowość jamy ustnej przez wiele godzin, która niszczy szkliwo i pomaga w rozrostowi najróżniejszych bakterii. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez słodkich misiów, jedz je w trakcie większego posiłku, a nie jako kilkukrotną przekąskę. Ślina wytwarzana podczas posiłków pomaga usunąć złogi żelków z zębów, oraz wypłukuje cukier i kwasy.
9. Otwieranie opakowań zębami.
Otwieranie zębami zakapslowanej butelki jest wygodne, ale to jedna z przyczyn, przez które dentyści mają ręce pełne roboty. Korzystanie z zębów jako narzędzia może spowodować ich pęknięcie lub ułamanie. Zamiast z takich metod, korzystaj z nożyczek i otwieracza do butelek. Zęby powinny być używane tylko do jedzenia.
10. Napoje izotoniczne.
Nie ma wątpliwości, że zimny napój sportowy orzeźwia po dobrym treningu. Ale napoje tego typu mają zwykle sporą zawartość cukru. Podobnie jak napoje gazowane lub słodycze, słodkie napoje izotoniczne powodują atak kwasu na szkliwo zębów. Częste ich picie może prowadzić powstania ubytków. Pod tym względem lepiej sięgać po wodę mineralną.
11. Soki owocowe.
Soki owocowe są pełne witamin i przeciwutleniaczy, ale niestety większość soków jest również pełnych cukru. Niektóre soki mogą mieć tyle cukru w porcji, co napój gazowany. Na przykład,w soku pomarańczowym jest tylko 10 gram węglowodanów mniej, niż w słodkiej oranżadzie. Owoce są naturalnie słodkie, więc nie ma soku bez cukru. Warto zmniejszyć zawartość przyjmowanego cukru poprzez rozcieńczenie soku wodą lub rezygnację z soku i jedzenie owoców lub picie po prostu wody.
12. Chipsy ziemniaczane.
Bakterie znajdujące się na płytce nazębnej bez problemu zamieniają skrobię w kwasy. Kwas ten może atakować zęby po posiłku przez kolejne 20 minut – a nawet dłużej, jeśli jedzenie jest zakleszczone między zębami lub spożywane jest w formie częstej przekąski. Używaj nici dentystycznej po zjedzeniu chipsów ziemniaczanych i innych produktów skrobiowych, które mają tendencję do utykania w zębach.
13. Twarde przekąski.
Przekąski powodują wytwarzanie mniejszej ilości śliny, niż pełny posiłek, przekąsek (takich jak krakersy, czy słonecznik) pozostają między zębami na wiele godzin. Unikaj częstego podjadania, a jeśli już musisz, to sięgaj po przekąski zawierające niską zawartość prostych cukrów i skrobi – na przykład warzywa pokrojone w słupki.
14. Żucie ołówka.
Czy kiedykolwiek gryzłeś ołówek podczas koncentrowania się na pracy, lub nauce? Podobnie jak chrupanie lodu, zwyczaj ten może doprowadzić do popękania i pokruszenia zębów. Jeśli czujesz potrzebę żucia, bezcukrowa guma jest lepszym rozwiązaniem. Wywołuje ona wzmożone wydzielanie śliny, która sprzyja utrzymaniu zdrowego uzębienia, oraz wypłukuje głównego wroga szkliwa – kwas.
15. Picie kawy.
Ciemny kolor i kwasowość kawy może spowodować w miarę upływu czasu żółknięcie zębów. Na szczęście, jest to jedno z najprostszych przebarwień do leczenia za pomocą różnych metod wybielania. Porozmawiaj ze swoim dentystą, jeśli jesteś zaniepokojony przebarwieniem swoich zębów.
16. Palenie.
Papierosy, a także inne produkty tytoniowe, plamią zęby i powodują ich wypadanie w wyniku chorób dziąseł. Tytoń może również powodować raka jamy ustnej, warg i języka. Jeśli wystarczy Ci jeden powód, aby rzucić palenie, myśl o swoim uśmiechu.
17. Picie czerwonego wina.
Kwasy w winie „zjadają” szkliwo zębów, tworząc nierówności, które sprawiają, że zęby są bardziej podatne na przebarwienia. Czerwone wino zawiera także głęboki pigment o nazwie chromogen i garbniki, które wzmagają efekt przebarwienia. To połączenie sprawia, że czerwony kolor wina pozostanie w Tobą na długo po wypiciu trunku.
18. Picie białego wina.
Można by pomyśleć, że białe wino oszczędzi zęby. Ale wciąż kwasy osłabiają szkliwo, pozostawiając zęby porowate i podatne na zabrudzenia od innych napojów, takich jak kawa. Po wypiciu alkoholu płucz jamę ustną wodą lub używaj pasty z dodatkiem łagodnego środka wybielającego. Pomoże ci to zwalczyć efekt barwienia po białym i czerwonym winie.
19. Obżarstwo.
Objadaniu się towarzyszy nadmierna ilość słodyczy, co może prowadzić do próchnicy zębów. Obżarstwo i wymioty (w przypadku bulimii) mogą uczynić jeszcze więcej szkód dla zdrowia jamy ustnej. Silne kwasy znajdujące się w wymiocinach powodują erozję zębów, przez co są kruche i słabe. Kwasy żołądkowe powodują dodatkowo nieświeży oddech. Bulimia może prowadzić do wielu poważnych problemów zdrowotnych, więc należy skonsultować się z lekarzem, jeśli objadasz się i zmuszasz do wymiotów.
Do składu należy dorzucić jeszcze kurkume i lukrecje i wtedy pasta będzie właściwa. Oba te produkty działają na konkretną odmianę bakterii próchniczych występujących w jamie ustniej, 3 składnikiem jest również olej kokosowy.
Hmm a czy aby w oleju kokosowym nie ma czasem kwasu laurynowego a nie kaprylowego. Różnią się długością łańcucha węglowego i mają trochę inne właściwości …