Na takie słodkości można sobie pozwolić. Zamiast cukru, zawierają suszone owoce i naturalne syropy, będące źródłem składników mineralnych i antyoksydantów.
Składniki:
*szklanka + obranych pistacji lub łyżka orzechów laskowych
*szklanka daktyli medjool bez pestek
*szklanka migdałów
*1/4 szklanka + 2 łyżki kakao lub karobu
*2 duże awokado lub 3 małe
*szczypta soli
*3 łyżki syropu klonowego lub miodu
*1/2 szklanka wiórków gorzkiej bezmlecznej czekolady
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/
_________________________________________
Przygotowanie:
1.Podpraż szklankę orzechów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w 150° C, ostudź i otrzyj ze skórek.
2.Przygotój spód: zmiksuj migdały, dodaj daktyle i 2 łyżki kakao, poczym miksuj dalej do uzyskania konsystencji klejących okruchów
3.Wyłóż równomiernie dno formy do tarty o średnicy ok. 23 cm, wyposażoną w zdejmowaną obręcz
4.Zmiksuj resztę kakao z awokado, sola i syropem klonowym aż uzyskasz aksamitny krem. Używając łopatki przełóż go do formy i wyrównaj powierzchnię.
5.Rozpósć czekoladę w misce wstawionej do garnka z gorąca wodą i skrop nią wierzch tortu, poczym posyp go pozostałymi orzechami, posiekanymi.
6.Wstaw tort do lodówki na minimum 1 godzinę i pokrój na 10 kawałków.
Jedna porcja posiada 220 kcal, 4 g białka, 16 g tłuszczu, 19 g węglowodanów. 4 g błonnika.
A co ze szklanka pistacje?!?!?!