Na takie słodkości można sobie pozwolić. Zamiast cukru, zawierają suszone owoce i naturalne syropy, będące źródłem składników mineralnych i antyoksydantów.

Składniki:

*szklanka + łyżka orzechów laskowych

*szklanka daktyli medjool bez pestek

*szklanka migdałów

*1/4 szklanka + 2 łyżki kakao

*2 duże awokado lub 3 małe

*szczypta soli

*3 łyżki syropu klonowego

*1/2 szklanka wiórków gorzkiej bez mlecznej czekolady

 

Przygotowanie:

1.Podpraż szklankę orzechów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w 150° C, ostudź i otrzyj ze skórek.

2. Przygotuj spód: zmiksuj migdały, dodaj daktyle i 2 łyżki kakao, poczym miksuj dalej do uzyskania konsystencji klejących okruchów

3.Wyłóż równomiernie dno formy do tarty o średnicy ok. 23 cm, wyposażoną w zdejmowaną obręcz

4. Zmiksuj resztę kakao z awokado, sola i syropem klonowym aż uzyskasz aksamitny krem. Używając łopatki przełóż go do formy i wyrównaj powierzchnię.

5. Rozpuść czekoladę w misce wstawionej do garnka z gorąca wodą i skrop nią wierzch tortu, po czym posyp go pozostałymi orzechami, posiekanymi.

6.Wstaw tort do lodówki na minimum 1 godzinę i pokrój na 10 kawałków.

7. Na sam koniec posyp go kuleczkami z gorzkiej czekolady lub gorzkim kakao

 

Jedna porcja posiada 220 kcal, 4 g białka, 16 g tłuszczu, 19 g węglowodanów. 4 g błonnika.