Na takie słodkości można sobie pozwolić. Zamiast cukru, zawierają suszone owoce i naturalne syropy, będące źródłem składników mineralnych i antyoksydantów.
Składniki:
*szklanka + łyżka orzechów laskowych
*szklanka daktyli medjool bez pestek
*szklanka migdałów
*1/4 szklanka + 2 łyżki kakao
*2 duże awokado lub 3 małe
*szczypta soli
*3 łyżki syropu klonowego
*1/2 szklanka wiórków gorzkiej bez mlecznej czekolady
Przygotowanie:
1.Podpraż szklankę orzechów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w 150° C, ostudź i otrzyj ze skórek.
2. Przygotuj spód: zmiksuj migdały, dodaj daktyle i 2 łyżki kakao, poczym miksuj dalej do uzyskania konsystencji klejących okruchów
3.Wyłóż równomiernie dno formy do tarty o średnicy ok. 23 cm, wyposażoną w zdejmowaną obręcz
4. Zmiksuj resztę kakao z awokado, sola i syropem klonowym aż uzyskasz aksamitny krem. Używając łopatki przełóż go do formy i wyrównaj powierzchnię.
5. Rozpuść czekoladę w misce wstawionej do garnka z gorąca wodą i skrop nią wierzch tortu, po czym posyp go pozostałymi orzechami, posiekanymi.
6.Wstaw tort do lodówki na minimum 1 godzinę i pokrój na 10 kawałków.
7. Na sam koniec posyp go kuleczkami z gorzkiej czekolady lub gorzkim kakao
Jedna porcja posiada 220 kcal, 4 g białka, 16 g tłuszczu, 19 g węglowodanów. 4 g błonnika.
dlaczego nie wyświetla sie zdjęcie przy poście, a na dole (przy innych artykułach) już tak?
Witam!
Czy to sie piecze?;p
Wstaw tort do lodówki na minimum 1 godzinę i pokrój na 10 kawałków. 🙂
Daktyle należy namoczyć wcześniej?