Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1/4 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie krążki
  • lodowata woda
  • 2 twarde, dojrzewające awokado
  • 4 dojrzałe awokado
  • 1 średni, świeży ananas
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Zanurz cebulę w małej misce z lodowatą wodą, w celu złagodzenia ostrego smaku.
  2. W tym czasie obierz awokado, przekrój każdy owoc na pół, a następnie każdą połowę pokrój na plasterki. Obierz ananasa, przekrój na 4 ćwiartki, po czym każdą ćwiartkę pokrój w plasterki.
  3. Trzepaczką do sosu dobrze zmieszaj olej z sokiem z limonki. Odcedź i osusz cebulę. Połowę ananasa, cebuli i awokado ułóż warstwowo na talerzu, posyp 1/4 łyżeczki soli, skrop połową oleju z sokiem. Następnie połóż warstwowo drugą połowę składników.

Składniki odżywcze (w 1 porcji): 186 kcal; 13 g tłuszczu; 0 mg cholesterolu; 20 g węglowodanów; 0 g dodatku cukru; 12 g cukrów ogółem; 2 g białka; 5 g błonnika; 75 mg sodu; 374 mg potasu

*witamina C 100 %

*wymiennik węglowodanowy (WW): 1 1/2