Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1/4 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie krążki
- lodowata woda
- 2 twarde, dojrzewające awokado
- 4 dojrzałe awokado
- 1 średni, świeży ananas
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Zanurz cebulę w małej misce z lodowatą wodą, w celu złagodzenia ostrego smaku.
- W tym czasie obierz awokado, przekrój każdy owoc na pół, a następnie każdą połowę pokrój na plasterki. Obierz ananasa, przekrój na 4 ćwiartki, po czym każdą ćwiartkę pokrój w plasterki.
- Trzepaczką do sosu dobrze zmieszaj olej z sokiem z limonki. Odcedź i osusz cebulę. Połowę ananasa, cebuli i awokado ułóż warstwowo na talerzu, posyp 1/4 łyżeczki soli, skrop połową oleju z sokiem. Następnie połóż warstwowo drugą połowę składników.
Składniki odżywcze (w 1 porcji): 186 kcal; 13 g tłuszczu; 0 mg cholesterolu; 20 g węglowodanów; 0 g dodatku cukru; 12 g cukrów ogółem; 2 g białka; 5 g błonnika; 75 mg sodu; 374 mg potasu
*witamina C 100 %
*wymiennik węglowodanowy (WW): 1 1/2